Loading

IBM’in Sadece 12 Yaşındaki Programcısı: Tanmay Bakshi

Dünyanın en büyük şirketlerinden biri olan IBM’de 12 yaşında bir çocuk olduğunu söylesek ilk tepkiniz ne olurdu?

Dünyanın en büyük şirketlerinden biri olan IBM’de 12 yaşında bir çocuk olduğunu söylesek ilk tepkiniz ne olurdu? İlk duyduğunuzda, şirket yöneticilerinin Türkiye’deki 23 Nisan kutlamalarına benzer bir şey yaptığını düşünme olasılığınız yüksek. Hani devletin ve özel şirketlerin başına bir günlüğüne de olsa çocukların geçirildiği gibi bir uygulama. Ama 12 yaşındaki Tanmay Bakshi, ne kutlama için orada ne de okul gezisi için. Hint kökenli bu genç, IBM’in en genç programcısı olarak şirketin yapay zekâ gibi en zorlu görevleriyle başa çıkıyor. Bu genci yaşıtlarından farklı kılan ne?

İlk Programcılık Deneyimlerini 5 Yaşında Gerçekleştirdi

Bilgisayar ve teknoloji çağının çocuklarından olan Tanmay Bakshi, çağın getirdiği avantajları zekâsıyla birleştirerek yaşıtlarının da ilgilendiği oyunlarda farklı bir yön buldu. İlk bilgisayar oyununu 5 yaşında oynayarak oyun dinamiklerine ve bilgisayarın nasıl çalıştığına merak saldı. Bu merak, sadece 12 yaşında IBM’de programcı olmasının kapılarını açan ilk adımdı.

Küçük ama kendinden emin adımlarla ilerleyen Bakshi, ilk program geliştirmesini FoxPro, Visual Basic ve Bash ile gerçekleştirdi. Basit dillerle yola koyulan Bakshi, 8 yaşına geldiğinde daha büyük adımlar atmaya karar verdi. Büyük ölçekli ilk tasarımını 8 yaşında yapan genç, 9 yaşına geldiğinde tüm yaşıtlarına yardımcı olabilecek bir program sundu. “tTables” adı altında Apple mağazasında görücüye çıkan oyun, çocukların oyun oynarken çarpma işlemi yapmayı öğrenmesine yardımcı oluyor. Oyunun amacı, çarpım tablosunun öğrenilmesini kolaylaştırmak.

Küçük Bir Hatayla Gelen Başarı

12 yaşına geldiğinde Bakhsi, IBM’in sisteminde bir hata tespit etti. Tespit ettiği bu hata ise IBM’in en genç programcısı olmasını sağladı. Aynı zamanda programcılığa yeni başlayanlara destek olması adına “Hello Swift” isimli bir kitap hazırladı. Kitap, iOS işletim sisteminde uygulama geliştirme ortamı olan Swift hakkında temel bilgileri içeriyor.

Tüm bunlara ek olarak Bakshi, sosyal medya kanallarını da aktif bir şekilde kullanıyor. 250 bin aboneli bir YouTube kanalına sahip olan genç, programlamadan matematiğe kadar farklı alanlarda dersler hazırlıyor. Bilgilerini paylaşarak diğer insanlara yeni şeyler öğretme konusunda oldukça istekli. Genç programcılara tavsiyeler de sunan 12 yaşındaki dahi, gençlerin erken dönemde programlar ve algoritmalarla tanışması gerektiğine inanıyor. Aynı zamana hata yaparak ve deneme yanılma yöntemiyle öğrenmeleri gerektiğinin de altını çiziyor.


haber kaynağı: www.girisimcikafasi.com

Hakan Yıldız
Yönetici / 319 Yazı / 1,0M Okunma

1972 yılında Kayseri’de doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Kayseri’de tamamladıktan sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde Turizm İşletmeciliği ve Anadolu Üniversitesi İşletme bölümlerinden mezun oldu. Bir çok girişimcilik faaliyetinde bulundu ve kendi şirketlerini yönetti. 2003 yılında Özelleştirme İdaresi Başkanlığında görev alan Yıldız, Ataköy Marina, Türk Hava Yolları ve Erdemir A.Ş. gibi şirketlerde orta düzey yöneticilik görevlerinde bulundu. 2016 yılına kadar süren Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’ndaki görevinin ardından Eltemtek A.Ş. ‘de Genel Müdür Yardımcılığı yaptı. 2016 yılı Nisan ayında kamu görevlerinden ayrılarak Global Markets Turkey’i kurdu ve Norveç merkezli Global IT şirketine bir süre danışmanlık hizmeti verdi. Şu an finans ve enerji ticareti alanlarında iki fintech şirketi yöneten Yıldız, ülkemizdeki ilk Kitle Fonlaması platformlarından biri olan fonbulucu.com’un kurucusudur. Girişimcilik ve Kitle Fonlaması üzerine bir çok  makalesi bulunmakta olup, girişimcilik ekosistemi içerisinde fonlama ve bilgilendirmeyi görev edinen Girişimci Gazetesi, Fonbulucu Invest, Fikirler Yarışıyor, Non Stop Fund gibi bir çok platformu da yönetmektedir. Mentor, Girişimci ve Melek Yatırımcı da olan Yıldız, evli ve iki çocuk babasıdır.


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST