Loading

İnsanları markanıza aşık edin!

Pazarlama çağındayız ve etrafımızda binlerce hizmet ve ürün konusunda iddialı olan yüzlerce marka bulunuyor. Bu markalardan bazıları uygun fiyat sunuyor, bazıları ise kalitesine güveniyor.

Kendi hayran kitlesini oluşturabilen markalara örnek verecek olursak BMW diyebiliriz. BMW markalı otomobil kullanan insanları bir sınıfa koyabiliriz. Marka öyle bir noktaya çıkmış ve kullanıcılarını da o noktaya çıkarmış oluyor. Bu türde markalar ve kullanıcılar arasında ticari ilişkiden çok daha fazlası var diyebiliriz.

Aklımıza değişik ürünler içinde aynı başarıya ulaşmış markalar gelebilir. Bu markalar insanları kendisine aşık etmeyi nasıl başarıyor? Yine örnek verecek olursak bazı insanlar ‘iPhone’dan başka telefon kullanamıyorum’ diyor. Bu cümleyi markalar acaba kullanıcılara ne zaman kabul ettirdi? İşte bu soruları sizin için yanıtlamaya çalışacağız.

Dünya çapında başarıya ulaşmış olan BMW, Apple, Coca-Cola, Starbucks gibi markaların ve ülkemizde de müşteri sadakati oluşturmayı başarmış yerli markaların ortak özelliklerini inceledik. Umarız bu özellikle sizin gibi girişimciler için yararlı olur ve müşteri sadakati konusunda başarılı olmanızı sağlar.

Şirket logonuz basit ve akılda kalıcı olsun

Logonuz şirketiniz hakkında çok fazla şey anlatır. Basit akılda kalıcı ve müşteri kitleniz tarafından da sahiplenilecek bir logo firmanıza büyük bir artı olacaktır. Zor ve karmaşık tasarımlardan uzak durun. Ülkemizdeki şirketlerin çoğu firma sahibinin soyadındaki harflerden oluşan logolar kullanır. Dünya çapında başarıya ulaşan hiçbir markada böyle bir uygulama söz konusu değil. Bu nedenle bunun ne kadar yanlış olduğunu söylemeye bile gerek yok. En başarılı logo çalışmaları genellikle şirketin hikayesi ve hedeflenen müşteri portföyünden yola çıkarak oluşur.

Örnek verecek olursak, Apple’ın ısırılmış elma şeklindeki logosunu düşünebilirsiniz. Bu elma ısırılmış sıradan bir elma olmaktan çok uzak harika oranlarla çizilmiş estetik bir görüntü ortaya çıkarıyor. Apple markası büyümeye başladığı zamanlarda bilgisayar piyasası takım elbiseli insanlardan oluşuyordu. Dünyanın en büyük bilgisayar üreticilerinden olan IBM’in Türkçe karşılığı Uluslar arası Ticaret Makineleri anlamına geliyor. Bu kadar sıkıcı ve kurumsallaşmış bir piyasada Apple ilk kişisel bilgisayarı üretmeyi başardı. Hem de farklı renk seçenekleri sunarak bunu yaptı. O zamanlarda turuncu bir bilgisayar olması düşünülemez bir şeydi. Ancak Apple renk seçeneği sunarak bu tabuyu yıkmayı başardı. O elmayı ısırarak ticari makineler üreten firmalar cennetinden gerçek insanların dünyasına giriş yaptı.

Önerilen Yazı  İnsan Kaynakları İçin Yapay Zeka: Makineler İşe Alım Süreçlerini Nasıl Değiştirecek?

Aynı şekilde telefon sektörünü domine etmesi de iPhone ile gerçekleşti. Bir logo sadece isminizin baş harfleri değil bir hikayenin özetidir. Bu nedenle logo tasarımı yaparken markanızın hikayesini göz önünde bulundurun.

Kurumsal kimlik oluştururken tutarlı olun

Kurumsal kimliğiniz girişiminiz ve şirketinizin karakteri anlamına gelir. Müşterilerinizin bir yerde gördüğü anda sizi hatırlayacağı kadar tutarlı olması gereklidir. Ancak kimliğinizi oluştururken müşterileriniz göz önüne alınmamalıdır. Örneğin bir cafe açtıysanız ve müşterileriniz sizin kurumsal kimliğinizle iletişime geçiyorsa buna göre tasarımlar yapmalısınız. Fakat siz cafelere malzeme sağlayan bir firmaysanız ve bu işletme sahipleri sizin kurumsal kimliğinizle iletişime geçiyorsa o zaman başka bir yöntem kullanmalısınız.

Bu tasarımlar sıcak mı yoksa resmi mi olmalı? İnsanlara güven mi vermeli yoksa cesaretlendirmeli mi? Tüm bu kriterler gözden geçirildikten sonra yapacağınız tasarımlar girişiminiz için oldukça faydalı olur.

Reklamlar için profesyonel destek alın

Özellikle sosyal medyada imkanların çoğaldığı bu devirde paradan daha çok akıllıca kurgulanmış kampanyalar sonuç veriyor. Viral işler girişiminizin bir anda dünyaca tanınmış olmasını sağlayabilir.

Örneğin Starbucks’ta kahve bardaklarının üzerine yazılan isimlerin sürekli olarak yanlış yazılması oldukça zekice kurgulanmış bir kampanya. Kahvenin üzerinde yanlış isim yazılı olan binlerce post sosyal medya platformlarında dolaşıyor.

Sosyal medyada aktif olun

Artık herkes sosyal medya kanalları üzerinden haberdar oluyoruz. Müşteriye ulaşmak günümüzde çok kolay hatta insanları size ulaşması zor hale geldi. Eskiden mahallede bir tane bakkal olurdu ve sahibi kapısının önünde beklerdi. Şimdi ise her yer süpermarket zincirleriyle doldu. Hatta uygulamalar ile evinize bile gelebiliyor. İlk kural müşteri sizi bulmaz. Siz müşterilerinizi bularak onları adım adım takip etmek zorundasınız. Bu nedenle sürekli aktif olarak müşterilerden tepkiler beklemeniz gerekiyor.

Önerilen Yazı  Yeni Bir Şirket Kurarken Yapılmaması Gereken 5 Hata

Instagram ve Facebook gibi mecralar işletmeler için şahane imkanlar sunuyor. Küçük bütçeler ve insanların dikkatini çekecek tasarımlarla müşterilerinizden geri dönüşler alabilirsiniz. Sadece bayramlarda post atarsanız bu hiçbir işe yaramaz.

 

Dijitalleşin

Hedef kitleniz sizden haberdar olduktan sonra ilk olarak yapacakları şey girişiminizi internetten araştırmak olacaktır. Bu nedenle internet sitenizin göze hitap eden bir tasarımı olmalı.

Günümüzde herkes akıllı telefonlar sayesinde internete istediği yerden bağlanabiliyor. Girişiminiz hakkında Google aramaları yapacak, internet sitenize ulaşacak ve hatta siz onlara bir kelime dahi edemeden sizinle ilgili bir yargıya bile varacaklar. Bu nedenle basit ve göze hitap eden bir internet sitesiyle potansiyel müşterilerinizi kazanabilirsiniz.



Haber Kaynağı: www.girisimturkiye.com 

 

Hakan Yıldız
Yönetici / 319 Yazı / 972,2K Okunma

1972 yılında Kayseri’de doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Kayseri’de tamamladıktan sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde Turizm İşletmeciliği ve Anadolu Üniversitesi İşletme bölümlerinden mezun oldu. Bir çok girişimcilik faaliyetinde bulundu ve kendi şirketlerini yönetti. 2003 yılında Özelleştirme İdaresi Başkanlığında görev alan Yıldız, Ataköy Marina, Türk Hava Yolları ve Erdemir A.Ş. gibi şirketlerde orta düzey yöneticilik görevlerinde bulundu. 2016 yılına kadar süren Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’ndaki görevinin ardından Eltemtek A.Ş. ‘de Genel Müdür Yardımcılığı yaptı. 2016 yılı Nisan ayında kamu görevlerinden ayrılarak Global Markets Turkey’i kurdu ve Norveç merkezli Global IT şirketine bir süre danışmanlık hizmeti verdi. Şu an finans ve enerji ticareti alanlarında iki fintech şirketi yöneten Yıldız, ülkemizdeki ilk Kitle Fonlaması platformlarından biri olan fonbulucu.com’un kurucusudur. Girişimcilik ve Kitle Fonlaması üzerine bir çok  makalesi bulunmakta olup, girişimcilik ekosistemi içerisinde fonlama ve bilgilendirmeyi görev edinen Girişimci Gazetesi, Fonbulucu Invest, Fikirler Yarışıyor, Non Stop Fund gibi bir çok platformu da yönetmektedir. Mentor, Girişimci ve Melek Yatırımcı da olan Yıldız, evli ve iki çocuk babasıdır.


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST