Loading

İşinize Mal Olabilecek 5 Kişilik Özelliği

Bir işletmenin başarısı, büyük ölçüde işletmedeki kişilerin kişilikleri ile ilgilidir.

En şaşırtıcı ve yenilikçi fikirlere sahip olabilirsiniz. Ancak en sadık müşterilerinizi ve en iyi çalışanlarınızı bile iten zehirli bir kişiliğiniz varsa, zamanınıza ve paranıza mal olabilirsiniz. Aşağıdaki 5 toksik kişilik özelliğinden herhangi birini barındırdığınızı tespit ederseniz, bazı ciddi değişiklikler yapmanın zamanı gelmiş olabilir.

1) Düşük Duygusal Zeka

maymun

EQ (Duygusal Zeka), genellikle gerçek IQ'nuz (veya ham zekanız) kadar önemlidir. EQ, başkalarını daha iyi anlamanıza yardımcı olur. Bir grupla işbirliği içinde çalışmanın ve işyerinde bir uyum hissi yaratmanın temelidir. Sosyal durumları ve ilişkileri yönetmenize yardımcı olur. Düşük EQ, zayıf iletişim becerilerine yol açar. Güvenilirliğinize zarar verir.

2) Esnek Olmamak

kisitli

Önerilere ve fikirlere açık olma, herhangi bir işte beklenmeyen değişikliklere uyum sağlayabilmek için çok önemlidir. Düşünme ve karar verme konusunda çok katıysanız, seçeneklerinizi istemeden sınırlandırabilir veya gerektiği gibi hızlı ayarlamalar yapamazsınız; bu, işinizi olumsuz yönde etkileyecektir.

Evet, planlama ve çizelgeleme herhangi bir işin gerekli bir parçasıdır, ne kazanacağınızı ya da ne kaybedebileceğinizi belirli bir strateji veya yöntemle takip etmenin önemini de ölçmeniz gerekir. Başarılı bir şirketin bazen beklenmedik durumlarda esnek olması ve yaratıcı çözümler bulması gerekir. Sorunun değil çözümün bir parçası olmak için çalışın.

3) Sabırsızlık

ofke

Bir işletmenin başarısı veya başarısızlığı genellikle zamanlamaya dayanır. Ne zaman sıçrayacağınızı ve ne zaman geri çekileceğinizi bilmek, seçeneklerinizi analiz etmek ve değerlendirmek önemlidir. Ancak bu kararları verirken daha büyük resmi görebilmek için sabıra sahip olmak gerekir.

İş, dengeleyici bir saldırganlık ve rezervasyon eylemidir. Sabırsızlık sizi kötü bir anlaşmaya sokan aceleci kararlara yol açabilir. Kararlı ve istekli olmak gerekir.

4) Aşırı Kontrolcü Olmak

kontrol

Genelde iş dünyasında en başarılı insanların titiz bir planları olur ve her adımın tam olarak nereye gittiğini bilirler. Hesaplamaların veya sonuçların ötesinde herhangi bir şey aynı zamanda sizin ve kontrolünüzün ötesindedir ve bu sizi eksik bırakabilir.

Kontrol delisi olmak, hızlı kararlar vermenizi engeller. Mükemmeliyetçilik duygunuzla kolayca bunalmaya başlayabilir ve işler planlandığı gibi gitmediğinde sinirli olabilirsiniz. Her şeyi kontrol etmeye çalışmak yerine, daha rahat davranırsanız? Bir deneyin ve bunun ne kadar özgürleştirici olduğunu görün.

5) Empati Yoksunluğu

tutum

Temelde empati duymayan ya da merhamet gösteremeyenlerin bu tutumlarının şirketlerini yozlaştırdığı anlaşılmaktadır. Empati, başkalarının bağlı ve anlayışlı hissetmesine yardımcı olur. Başkalarının neler yaşadığını önemsediğimizi ve anladığımızı göstererek, insanları içine çeken destekleyici bir atmosfer yaratırız. Empati bir değer yaratır. Müşterileri daha sadık kalmaya ve çalışanların daha çok çalışmaya meyilli olmalarına yardımcı olur.

Hakan Yıldız
Yönetici / 318 Yazı / 1,1M Okunma

1972 yılında Kayseri’de doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Kayseri’de tamamladıktan sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde Turizm İşletmeciliği ve Anadolu Üniversitesi İşletme bölümlerinden mezun oldu. Bir çok girişimcilik faaliyetinde bulundu ve kendi şirketlerini yönetti. 2003 yılında Özelleştirme İdaresi Başkanlığında görev alan Yıldız, Ataköy Marina, Türk Hava Yolları ve Erdemir A.Ş. gibi şirketlerde orta düzey yöneticilik görevlerinde bulundu. 2016 yılına kadar süren Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’ndaki görevinin ardından Eltemtek A.Ş. ‘de Genel Müdür Yardımcılığı yaptı. 2016 yılı Nisan ayında kamu görevlerinden ayrılarak Global Markets Turkey’i kurdu ve Norveç merkezli Global IT şirketine bir süre danışmanlık hizmeti verdi. Şu an finans ve enerji ticareti alanlarında iki fintech şirketi yöneten Yıldız, ülkemizdeki ilk Kitle Fonlaması platformlarından biri olan fonbulucu.com’un kurucusudur. Girişimcilik ve Kitle Fonlaması üzerine bir çok  makalesi bulunmakta olup, girişimcilik ekosistemi içerisinde fonlama ve bilgilendirmeyi görev edinen Girişimci Gazetesi, Fonbulucu Invest, Fikirler Yarışıyor, Non Stop Fund gibi bir çok platformu da yönetmektedir. Mentor, Girişimci ve Melek Yatırımcı da olan Yıldız, evli ve iki çocuk babasıdır.


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST