Loading

Jacques Ranciere' nin Evrensel Eğitiminde 6 Adım

Evrensel Eğitim Nedir ve Nasıl Uygulanır

Jacques Ranciere'nin kendi resmi

Cahil Hoca kitabında “Evrensel Eğitim” olarak tanımlanan eğitim; büyük adamları yetiştiren eğitim olarak anlatılıyor. Bunun için gerekli olan şey ise “Age quod agis, yapmayı öğren, taklit et, kendini tanı, doğanın seyri budur” söylemini kavramak.

“Evrensel Eğitim” kişinin doğduktan sonra kendi kendine, deneyerek, yanılarak, görerek, taklit ederek öğrendiği ana dilde kullanmayı deneyimlediği eğitimdir. Çocuk, ana dilini bilerek eğitimine başlar ancak bu esnada kendisine hizmet etmiş zekanın yardımıyla bir şey öğrenemeyeceği varsayılır; öğrenme ile doğrulama arasındaki özerk ilişkinin artık yabancısıdır sanki. Bundan sonra devreye giren “açıklayana dayalı sistem” yani hoca ile anlaşılması beklenen sistemdir. Jacques’e göre ise birine bir şeyi açıklamak, her şeyden önce, ona kendi başına anlayamadığını göstermektedir ve bu aptallaş(tır)manın temeli olan ilke anlamına gelmektedir.

 

 

Evrensel Eğitim Nasıl Uygulanır?

İsteyerek. Her insan başkalarının yaptığı ve anladığı her şeyi anlamaya potansiyel olarak kadirdir.

Yöntemli olarak basitten karmaşığa, parçadan bütüne ilerleyerek.

Anlama kaygısını uzat tutarak. Anlama kaygısı aklın hareketini durdurur, onun kendine güvenini yok eder, zeka dünyasını ikiye böler, sağduyu ve bilim arasına bir kesinti yerleştirerek aklı yoldan çıkarır.

Öğrenilecek şeyi gözlemleyerek, tekrarlayarak, bilmeye çalışılan şey ile bilinen şeyler arasında bağ kurarak ve yapılanların üstüne düşerek.

Bir zekayı başka bir zekaya tabi kılmayarak yani zekayı özgürleştirerek.

Bütün insanların zekası eşittir ilkesiyle bu adımları birleştirerek.

Seyran Gümüşoğlu
Standart Üye / 2 Yazı / 5,0K Okunma

Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi

Çiğdem 21 Şubat 2020 - 13:23:34

Yanıtla

Yazı çok çarpıcı bu kitabı daha önce de okumuştum.Ama kavramsal anlamlar ve sizin merak uyandıran yazınızdan sonra tekrar okumam gerektiği izlenimi yarattınız. Zaten öğrenme eylemi meraktan doğmaz mı?


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST