Loading

Kendini İnşa Eden Kadın "C. J. Walker" dan 5 Replik

Bayan C. J. Walker Amerikalı bir girişimci ve sosyal aktivistti. Guinness Dünya Rekorlar Kitabı'na Amerika'da ilk kendi kendine milyoner olan siyahi kadın olarak adını yazdırmayı başardı. Hayatını anlatan mini dizi "Self Made: Inspired by the Life of Madam CJ Walker" ile tüm kadınlara ilham kaynağı oldu.

Self Made dizisinden bir sahne

Bazı dizi ve filmler ilham kaynağı olarak çok şey anlatır. Öyle bir dönem düşünün ki hem siyahi olarak dezavantajlı olduğunuz bir dünyadasınız hem erkeklerin dünyasında kadın olarak var olmaya çalışıyor hem de güzellik algısının çok dışında biri olduğunuzu düşünüyorsunuz. Bu durumda ya her şeyi en baştan kabul edip bu zorluklar karşısında yaşayıp gideceksiniz ya da tüm zorlukları aşmak için mücadele verecek ve tarihe adınızı altın harflerle yazdıracaksınız. İşte Sarah Breedlove de ikinci seçeneği kabul ederek yoluna devam ediyor. 

Amerika'da kölelik sonrası, ırkçılık ve cinsiyet eşitsizliği gibi durumların yaşandığı dönemde, çamaşırcılık yapmayı daha fazla kabul etmeyerek kendi işinin patronu olma yolunda ilerleyen bir kadın Madam CJ Walker! Kendini saç bakım pazarına adayan ve bu süreçte bağımsız bir şekilde milyoner olan ilk siyahi kadın Madame C.J. Walker‘ın hayatı, dört bölümlük Netflix dizisine konu oluyor. Asıl adı Sarah Breedlove olan Bayan C. J. Walker, bu girişimi ile adını Guinness Dünya Rekorlar Kitabı'na Amerika'da ilk kendi kendine milyoner olan siyahi kadın olarak yazdırmayı başardı. Hayatını anlatan mini dizi "Self Made: Inspired by the Life of Madam CJ Walker" ile tüm kadınlara ilham kaynağı oldu.

Hayallerinin peşinden giderek milyoner oldu

İlham kaynağı olacak diziden 5 replik;

1- Hiç kolay olmadı ama ne olursa olsun mücadeleyi bırakmayı reddediyorum!

Dizinin ilk dakikalarında Sarah, önce saçın güç olduğundan ve güçlü duruş için güçlü saçlara sahip olmaktan bahsediyor. Daha sonra kendi hikayesini anlatmaya başlıyor. Ancak kendisini daha sonraki bölümlerde de olmak üzere boks ringinde görüyoruz. Ringte boks eldivenleriyle köşesinde dururken karşı köşede de iş hayatındaki rakibi yer alıyor. Daha sonra da bu cümleyi kuruyor: "Hiç kolay olmadı ama ne olursa olsun mücadeleyi bırakmayı reddediyorum"

2- Ömrümün sonuna kadar Çamaşırcı olamam!

Kararlı duruşuyla ne istediğini bilen Sarah, bu cümleyi dizide bir kaç kez kuruyor. Hatta başlarda ekonomik açıdan zor bir döneme giren ve işlerin istediği gibi gitmemesinden dolayı eşinin 2 hafta mühlet vererek tekrar çamaşırcılığa dönmesini ısrar etmesi üzerine, bir daha çamaşır yıkamayacağını ve kendi işini yapacağını söylüyor. Ekini ekip ertesi gün mahsul vermesini bekleyemezsin gibi bir cümleyle bu işe inancını ve tutkusunu dile getiriyor. Aslında verdiği kararın arkasında durarak kendine verdiği sözü tutarak yol alıyor. O nedenle bence bu replik de dizinin kilit noktalarından biri.

3- Risk yoksa ödül de yok

Newyork'a taşınınca daha sonra Rockefeller ailesine komşu olacak Bayan C. J. Walker, sık sık Rockefeller aforizmalarını söyleyerek onun ticaret anlayışını örnek alıyor.

4- İşimi kendim büyütmezsem, sahibi olmanın bir değeri kalmaz

Sadece yatırımcı bulmak için bile kadın olduğu gerekçesiyle muhatap bulamayan Sarah, kocasının ona yardım etmek istemesi üzerine bu repliği söylüyor. Aslında burada destek oluyor tabi ki eşi, ancak doğrudan ben konuşayım yatırımcılarla dediğinde bunu istemiyor. Süreçten kopmak istemeyen ve bu konuda aslında sadece kendine güvenen bir kadın patron görüyoruz. Hatta öyle ki kızına da şunu öğütlüyor: "Geleceğini hiçbir adama bağlama, her zaman kendi paranı kazan"

5-Hepimiz öleceğiz bunu kontrol edemem ama nasıl hatırlanacağımı, arkamda ne bırakacağımı kontrol edebilirim

1919 yılında 52 yaşında ölen Sarah, arkasında Madam CJ Walker markasını, koca bir servet ve ismini bıraktı. Hayallerini gerçekleştirmiş olan Walker, tüm kadınlara ilham olarak girişimcilikte ilk'ler arasında yerini aldı.

Madam C.J. Walker, standart ve dayatılmış güzellik kalıplarına meydan okuyarak ürünlerinin üzerine kendi resmini koydu.

 

Derya BUDAK
Standart Üye / 6 Yazı / 29,1K Okunma

Gazi Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümü mezunu. Girişimci marka sahibi. Kalbi Ege'de, işi Ankara'da, aklı başka yerlerde...


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST