Loading

Kendinizi Sabote Eden Davranışları Değiştirmek İçin 8 Yol

adam

“Yaşamıma bakarken, 'Benim için en büyük tehdidi oluşturan kişi kim?' diye sorabilirim. Ve bir yerlerde bir ayna bulursam, bu soruya hızlı bir şekilde cevap verebilirim. ”- Craig D. Lounsbrough

Bu alıntı bize kendini sabote etmenin ne olduğunu oldukça iyi açıklıyor. Kendini sabote etmek hayatta en çok arzuladığımız şeyden düşünceler veya davranışlar yoluyla bizi koruyan, kendi içimizde sahip olduğumuz içsel bir süreçtir.

Bilinçaltımızın Bize Söylediği Tek Cümle Nedir?: “Bunu yapamazsın.”

Bu küçük ama güçlü ses bilinçaltımızdan yükselir. Bilinçaltımız bizi korumak ve korkularımızı yönetmemize yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Ancak sorun şu ki, bilinçaltımız çok fazla koruyucu olabilir ve zamanla bizi olumsuz etkileyebilir. Bu da bizi hayatımızda başarı ve mutluluk elde etmekten alıkoyar.

Kendini Sabote Etme Davranışı Nasıl Değiştirilir?

Harekete geçerek ve seçim gücünüzü kullanarak, kendini sabote eden düşünce ve davranışlarınızı kontrol altına alabilir ve proaktif bir şekilde yönetebilirsiniz. Böylece yaşamınız üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olamazlar.

Seçim gücünüzü kullanarak, sizinle birlikte hayattaki başarınızı sabote etmeyi durdurmak için 8 adım öneriyoruz;

Kendinizi sabote ettiğinizin farkında olun

Yaşamınız üzerinde olumsuz etkisi olan davranışları yönetmek için kendinizi sabote ettiğinizin farkında olmanız gerekir.

Kendini sabote eden davranışlarda bulunmamızın birçok nedeni vardır. Bununla birlikte, sorunun kökü genellikle düşük öz güvendir. Bu kontrol altında olma ihtiyacını hissetmemize veya yetersiz hissetmemize neden olabilir.

Hayatınızı kontrol eden olumsuz düşünce ve davranışların farkında olduğunuzda konu hakkında ne yapmak istediğinize karar vermek o kadar kolay olur.

Kaçınma ve erteleme davranışını önlemek için stratejiler uygulayın

Erteleyici olmayın. Ne kadar çok eylemden kaçınırsanız kaygınız o kadar artar. Ertelemenin üstesinden gelmenin en iyi yolu, sizi harekete geçmeye itecek stratejilere sahip olmaktır.

Örneğin, proje sonuçlarına ulaşmak için gereken her adımı özetleyen bir yapılacaklar listesi hazırlayın veya gün sonunda gerçekleştirilmesi gereken görev ve etkinliklere öncelik veren günlük yapılacaklar listesi hazırlayın. 

Pozitif iç sesinizi bulun

Bizi hayatta geride tutan şey korkudur ve iç sesimizin bize bir şey yapmamamız gerektiğini söylediğini duyduğumuzda bunun doğru olabileceğinden korkarız. Mutluluğu hak etmediğimize veya başarısız olduğumuza inanmaya başlarız.

İç sesi ve beraberindeki korkuyu yönetmenin en iyi yolu, söylediklerine katılmamaktır. Meditasyon ve egzersiz yapmak, başarıları kutlamak ve başkalarına yardım etmek iç sesinizi hayatınız üzerinde olumlu bir etkiye sahip hale dönüştürecektir.

Davranış biçimlerinizi değiştirin

Elde ettiğiniz her şey eylemlerinizin doğrudan bir sonucudur. Olumsuz eylemlerinizin ve davranışlarınızın nedeninin düşük öz güvenden geldiğini kabul edin. Kendinizi geliştirmeye odaklandığınız fırsatlar arayın. Size olumlu yönde hizmet etmeyen düşünce ve davranışları düzeltmek için daha fazla enerjiniz ve zamanınız olacaktır.

Küçük ve anlamlı değişiklikler yapın

Yaptığınız iyileştirmeleri sürekli olarak takdir etmek, hayatınızda önemli ve uzun süreli bir değişim bir sağlayacaktır. Kendinize “Beni sabote eden bu alışkanlığı nasıl ortadan kaldırabilirim?” sorusunu sormak yerine “Bunu yüzde elli oranında nasıl geliştirebilirim?” diye sorun.

Hedef ve plan belirleyin

İster hayatta ister bir proje üzerinde çalışırken herkesin bir hedefe veya neye ulaşmak istediğine dair bir fikre ihtiyacı vardır. Hayatta hedefler vyae planlar belirlemek size netlik ve odaklanma sağlar. Sonuç olarak yolda kalmanıza yardımcı olur.

Etrafınızı pozitif insanlarla çevirin

Çevrenizi olumsuz insanlarla kuşatmaya devam ederseniz, ihtiyacınız olan değişiklikleri yapmanız için hiçbir umut yoktur. Bu insanlar enerjinizi emeceklerdir. Hayatınızda ne kadar olumlu ve iyimser insanlar varsa, ilerlemek için gereken değişiklikleri yapma şansınız o kadar artar.

Eğer tatmin edici ve mutlu bir yaşam sürmek istiyorsanız, etrafınızı istediğiniz yaşam tarzında yaşayan insanlarla kuşatın. 

Kendinizi geliştirin

Değişim yolculuğunuzda taahhüt etmeniz gereken değişiklikleri yapabilmeniz için enerji seviyenizi yenilemenizin ve dinamik tutmanın yollarını bulun. Bunun için yapabileceğiniz çok şey var. Sizin için uygun olan etkinliği veya egzersizi bulun, dışarı çıkın ve keşfedin. Farklı şeyler deneyin: yoga veya meditasyon deneyin, spor salonuna katılın, ata binmeyi öğrenin, kayak yapmayı öğrenin. Liste uzayıp gidebilir.

Unutmamanız gereken tek şey, tutarlı aktivitenin yaşamınıza pozitif enerji getirdiğidir ve bu enerjiyle kendinize olan inancınızın ve kendinize olan değerinizi geliştirir.

Dilek Seferoğlu
Yönetici / 289 Yazı / 415,0K Okunma


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST