Loading

Kişisel Markanızın Kontrolünü 5 Adımda Sağlayın

Hangi ürün veya hizmeti satıyor olursanız olun, işletmenizin sahibi olarak markanız üzerinde kontrol sağlamalısınız

Bir girişimci olarak, kendi kişisel markanızı yaratmanız ve yönetmeniz gerekir. Yatırımcılarınıza, bölüm başkanlarınıza, ortaklarınıza veya çalışanlarınıza ürün, hizmet, finansal plan vb. Sattığınızı düşünebilirsiniz. Elbette bu şeyler işinizin önemli bir parçası. Ama bu tamamen sizinle ilgili çünkü insanlar, yine insanlara yatırım yapıyor. Yaptığınız her işlem diğerlerinin sizi tanımlamasına yardımcı olur. Kişisel markalaşma, müşteri tabanınızı geliştirmek için uzun bir yol kat etmeyi gerektiriyor.

İşte kendi markanızın kontrolünü ele geçirmek için beş adım:

1) Hedefinizi Tanımlayın

hedef

Yapmanız gereken ilk şey, elde etmek istediğiniz şey hakkında çok net bir şekilde anlaşılmak. Şirketinizin pazardaki ayak izini genişleten yeni bir ürün mü geliştirmek istiyorsunuz? Yerel işletmenizi küresel bir franchise haline dönüştürmenize yardımcı olacak bir yıldız ekip oluşturmak ister misiniz? Bu hedefe ulaşmak için kime ihtiyacınız var? Başkalarını yanınıza almak için hangi görünüme sahip olmanız gerekiyor? Hedeflerinizi tanımlamak için kendinize bu ve bunun gibi soruları sorabilirsiniz.

2) Hangi Noktada Olduğunuzu Anlayın

yer

Bugün olmanız gereken yere göre neredesiniz? Boşluk nedir ve bu boşluğu doldurmak için ne gibi değişiklikler yapmanız gerekir? Bu soruları cevaplamak için ilk olarak en çok zaman harcadığınız 5 kişiye gidin ve markanızı tanımlamasını isteyin. Verilenizi kaydedin ve ardından, havuzunuzu daha az etkileşime girdiğiniz diğer kişilerle genişletin; daha uzak tanıdıklar pek çok açıdan daha objektif, daha hızlı yorumlar yapabilirler. Başkalarının sizi nasıl gördüğünü anladığınızda, neyin değiştirilmesi gerektiğini öğreneceksiniz. 

3) Günlük Alışkanlıklarınızı Gözden Geçirin

gunluk

Günlük alışkanlıklar, insanların sizi nasıl markalaştıracağı ile ilgili büyük bir etkiye sahip olabilir. Kıyafetleriniz, görgü ve organizasyon dereceniz insanlara sizden bahseder. Doğru sunum, kim olduğunuzu anlatır ve deneyimlerinizden gurur duyduğunuzu bildirir.

Örneğin, birileri fiziksel olarak formda olduğunda ve gerçekten kendine baktığında disiplinli, kararlı ve takip etmeye uygun bir duruş sergilemiş olur. Sadece kıyafetlerinizin kesimi veya el sıkışmanızın sıcaklığı bile, küçük şeyler olsa da büyük bir fark yaratır ve onları kontrol altına alabilirsiniz.

4) Teknolojiden Faydalanın

teknoloji

İnsanlar, Google arama kutusuna adınızı yazdığında veya LinkedIn, Facebook, Twitter, Instagram gibi sosyal medya platformlarında profilinizi ziyaret ettiklerinde, sizinle ilgili bilgi sahibi olmayı beklerler. Bu araçları kendi yararınıza kullanın. Örneğin; Kendinize ait resim, video ve sizi ilgilendiren diğer şeylerin -belki kısa bir biyografinin- görülmesini sağlayabilirsiniz. 

İnsanlar yaptığınız işi ve bu işin arkasında kimin olduğunu merak ederler. Ne kadar şeffaf olur ve bilgi paylaşımı yaparsanız o kadar güven kazanırsınız.

5) Kendiniz Olun

kisi

Kişisel bir marka geliştirirken, özgünlük anahtarıdır. Kendinizi olmayan biri olarak göstermeye çalışırsanız, insanlar gerçek sizi öğrendiklerinde size olan güvenleri de zarar görecektir. Orijinal olun ve yaratıcı olun. Kendinizin samimi, fakat doğru bir versiyonunu sunun. Başkalarının olmanızı istediği gibi olmaya çalışmayın. Yatırımcılar ve müşteriler sizinle tanıştığında, “bu iş yapmak istediğim bir kişi” diye düşünmeleri gerekir.

Hakan Yıldız
Yönetici / 318 Yazı / 1,1M Okunma

1972 yılında Kayseri’de doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Kayseri’de tamamladıktan sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde Turizm İşletmeciliği ve Anadolu Üniversitesi İşletme bölümlerinden mezun oldu. Bir çok girişimcilik faaliyetinde bulundu ve kendi şirketlerini yönetti. 2003 yılında Özelleştirme İdaresi Başkanlığında görev alan Yıldız, Ataköy Marina, Türk Hava Yolları ve Erdemir A.Ş. gibi şirketlerde orta düzey yöneticilik görevlerinde bulundu. 2016 yılına kadar süren Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’ndaki görevinin ardından Eltemtek A.Ş. ‘de Genel Müdür Yardımcılığı yaptı. 2016 yılı Nisan ayında kamu görevlerinden ayrılarak Global Markets Turkey’i kurdu ve Norveç merkezli Global IT şirketine bir süre danışmanlık hizmeti verdi. Şu an finans ve enerji ticareti alanlarında iki fintech şirketi yöneten Yıldız, ülkemizdeki ilk Kitle Fonlaması platformlarından biri olan fonbulucu.com’un kurucusudur. Girişimcilik ve Kitle Fonlaması üzerine bir çok  makalesi bulunmakta olup, girişimcilik ekosistemi içerisinde fonlama ve bilgilendirmeyi görev edinen Girişimci Gazetesi, Fonbulucu Invest, Fikirler Yarışıyor, Non Stop Fund gibi bir çok platformu da yönetmektedir. Mentor, Girişimci ve Melek Yatırımcı da olan Yıldız, evli ve iki çocuk babasıdır.


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST