Girişimci Nedir?
En genel haliyle karı ve riski üzerine alan kişi tanımı genel kabul görmüştür. Geçmiş için konuşacak olursak girişimci için ticaretle uğraşanlar diyebiliriz. Günümüzde ise girişimciliğin tanımı biraz daha değişmiş durumdadır. Girişimci; finansal kaynak sağlayarak riski üstlenir, kar elde eder ancak bunun yanında da ekonomik ve toplumsal anlamda katma değer sağlar.
Girişimciliği Geliştirme Destek Programı Nedir?
KOSGEB 1990 yılında girişimciliği ve KOBİ’leri desteklemek için kurulmuş özel bütçeli bir kurumdur. Bu kurumun verdiği Girişimcilik Destek Programı’nı detaylandıralım:
KOSGEB web sitesinde ve birçok yerde girişimciye 370.000’ye kadar destek gibi duyurular görüyoruz. Peki, her iş kuruyorum diyen kişi bu parayı alabiliyor mu? Koşulları nedir? Nasıl başvuru yapılmalı?
Mevzuat dilinden çıkarılmış en yalın hali ile Girişimciliği Geliştirme Destek programını açıklayalım: Öncelikle kurmak istediğiniz iş fikriniz KOSGEB’in desteklediği sektörler arasında olmalıdır. Bunun kontrolü ise KOSGEB web sitesinden yapılabilir.
(https://www.kosgeb.gov.tr/site/tr/baglanti/DesteklenenSektor)
Bu destek programı iki başlığa ayrılmıştır.
- Geleneksel Girişimcilik
- İleri Girişimcilik
Geleneksel Girişimcilik Desteğinde 60.000 TL’ye kadar İleri Girişimcilik Desteğinde ise 310.000 TL’ye kadar destek alma imkânı vardır. Her iki destek programı için de programdan yararlanma koşulları:
- KOSGEB tarafından düzenlenen Girişimci Eğitimi’ne katılarak Girişimcilik Belgesi alınmalıdır. Belgeyi alabilmek için öncelikli şart İşkur kaydı yapmak ve yapılacak olan ön mülakata katılarak uygunluk belgesi almaktır. Resmi olarak kuruluş belge alındıktan sonra yapılmalıdır. Belgeden önce yapılan kuruluşlar kapsam dışı kalmaktadır.
- Girişimcinin, destek için program başvurusunda bulunduğu işletmede en az %50 ortaklık payının bulunması gerekir.
- İşletmenin program başvuru tarihi itibari ile en son 1 (Bir) yıl içinde kurulmuş olması gerekir.
- Girişimcinin, işletmenin kuruluş tarihi itibari ile son üç yıl öncesine kadar gerçek kişi statüsünde bir firmasının bulunmaması ve/veya tüzel kişi statüsünde bir firmada %30’un üzerinde bir ortaklığının bulunmaması gerekir.
- Girişimcinin işletmenin kuruluş tarihi itibari ile herhangi bir yerde sigortalı olarak çalışmıyor olması gerekir.
- Desteklerden faydalanabilmek için iş planı eksiksiz ve doğru olarak yapılmalı ve KOSGEB sistemi üzerinden onaylanmalıdır.
1- GELENEKSEL GİRİŞİMCİLİĞİ DESTEKLEME PROGRAMI
Girişimci Eğitimi’ni tamamlayarak Girişimcilik Belgesini alan herkes desteklenen sektörler arasında yer alan bir iş kurarak destekten faydalanabilir. Kuruluş şahıs firması ya da sermaye şirketi olarak yapılabilir. Resmi kuruluşun yapılmasından itibaren 1 (Bir) yıl içerisinde KOSGEB’e başvurularak destek talebinde bulunulmalıdır. Bir Girişimcilik Belgesi ile yalnızca bir işletme kurulabilir. Bu hak başkasına devredilemez. Geleneksel Girişimcilik kapsamında alınabilecek destekleri bir tablo halinde gösterebiliriz.
* TPGS: Toplam Pirim Gün Sayısı
** Girişimcinin genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derece şehit yakını olması durumunda her bir performans dönemindeki tutarlara 5.000 TL ilave edilir.0
Bu tablodan anlamamız gereken şudur:
Eğitiminiz tamamladıktan sonra kuracağınız şahıs firması için 5.000 TL, Limited Şirketi ya da Anonim Şirketi için 10.000 TL kuruluş desteği alabileceksiniz. Bunun yanı sıra 2 yıl boyunca SGK’lı personel çalıştırmanız karşılığında Toplam Prim Gün Sayısı oranına göre destek alabileceksiniz. Burada 60.000 TL alınabilecek en üst limittir. Yani Limited Şirketi ya da Anonim Şirketi kurarsanız, her 2 yılda da üst limitlerde Toplam Prim Gün Sayısını tamamlarsanız ve Girişimciniz genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derece şehit yakını ise toplamda 60.000 TL destek alabilirsiniz. Tabi bu koşulların hepsini birden sağlamıyor oluşunuz hiç destek alamayacağınız anlamına gelmez.
2- İLERİ GİRİŞİMCİ GİRİŞİMCİLİĞİ DESTEKLEME PROGRAMI
İleri Girişimci Girişimcilik Desteği’nde, Geleneksel Girişimcilik Desteği’nden farklı ve ek olarak alınacak makine, ekipman ve yazılım desteği de verilmektedir.
Verilen hibe tutarı işletmenizin faaliyet gösterdiği teknoloji düzeyine göre değişmektedir. İşletmeninizin faaliyet konusunun hangi teknoloji düzeyine dâhil olduğunu anlamak için KOSGEB’in belirlediği NACE Kodları listesini kontrol etmek gerekir.
İleri Girişimcilik Programı Faaliyet Konuları Tablosu için tıklayınız
İleri Girişimcilik kapsamında alınabilecek destekleri bir tablo halinde gösterebiliriz.
* TPGS: Toplam Pirim Gün Sayısı
** Girişimcinin genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derece şehit yakını olması durumunda her bir performans dönemindeki tutarlara 5.000 TL ilave edilir.
İleri Girişimcilik Desteği ile kuruluş desteklerinden tıpkı Geleneksel Girişimcilik Desteği’nde olduğu gibi faydalanabilirsiniz. Buna ek olarak da firmanızın NACE kodu ile belirlenen teknoloji seviyesine göre makine, ekipman ve yazılım alımlarınızda KOSGEB hibe desteğinden yararlanabilirsiniz.
Yazar:
Büşra Kalay, Proje Koordinatörü
ARDES DANIŞMANLIK
http://www.ardesdanismanlik.com/
Tel: 0312 248 14 29
e-posta: busra.kalay@ardesdanismanlik.com