Loading

Kripto Para Cüzdanı Nedir? Nasıl Sahip Olunur?

Eğer sizde kripto paralara ilgi duymaya başladıysanız veya yatırım amaçlı kripto paralara sahip olmak istiyorsanız öncelikle kripto para cüzdanı oluşturmalısınız.

Kripto para cüzdanları sizin kripto paralarınızı muhafaza eden sanal cüzdanlardır. Bitcoin tutmak isteyen birisi BTC cüzdanına sahip olmak zorundayken Ethereum tutmak isteyen birisi ETH cüzdan adresine sahip olmak zorundadır. Her coinin kendi alt yapısı ve kendi cüzdanı vardır. Tokenler ise bu cüzdanların alt yapısını kullanır ve bu coinlerin cüzdanlarında saklanılabilir.

Kripto para cüzdanı oluşturmak istediğinizde ister web üzerinden ister mobil uygulamalar üzerinden rahatlıkla oluşturabilirsiniz.

BTC Cüzdanı

Eğer Bitcoine sahip olmak istiyorsanız öncelikle Kripto para borsalarından para ile satın almanız gerekmektedir. Satın aldığınız bitcoinleri ister borsa hesabınızda tutarsınız ve anlık al/sat yaparsınız isterseniz de uzun vadeli yatırım amacıyla oluşturduğunuz offline wallet yani kendi sanal cüzdanınıza çekebilirsiniz. Uzun vadeli yatırımlarda sanal cüzdanların daha çok kullanılma sebebi bitcoinleri bizzat kendi cüzdanımızda saklıyor oluşumuz. Uzun vadeli yatırımlarda borsanın ne olacağını bilemeyiz. Belki kapatır, hacklenir, hesabınız çalınabilir gibi gibi durumlar olabilir. Bitcoin sanal cüzdan açmanın birçok yolu ve birçok uygulaması vardır. Biz size en güvenilir ve en çok kullanılan mobil uygulama ile nasıl cüzdan oluşturabileceğinizi göstereceğiz. Anlatacak olduğumuz cüzdanda güvenlik üst düzey olduğu için ekran resmi dahi çektirtmiyor. Adım adım sizlere nasıl oluşturabileceğinizi anlatacağız.

  1. Blockchain uygulamasını indirdikten sonra uygulamaya giriyoruz. Bir cüzdan oluştur. Seçeneğine tıklıyoruz.
  2. Epostamızı yazıyoruz ve şifre belirliyoruz.
  3. Açılan ekranda pin kodu oluşturuyoruz.
  4. Parmak izi kısmını geçebilirsiniz. Email doğrulamasını da ister o sırada isterseniz daha sonra yapabilirsiniz.
  5. Sol menüden Parayı Yedekle tuşuna basıyoruz ve yedeklemeyi başlatıyoruz.
  6. Bu kısımda size 12 tane kelime verecek bu kelimeleri bir kâğıda veya bilgisayarda kimsenin ulaşamayacağı bir yere kaydediniz. Size verilen 12 kelimeyi tek tek not aldıktan sonra rastgele 3 tanesini sizden isteyecek ve bu üç kelimeyi yazıp yedeklemeyi tamamlıyoruz.

Not: Asla ama asla size verilen 12 kelimeden oluşan private key yani cüzdan şifrenizi kimseyle paylaşmayınız. Bu cüzdan keyiniz asla değiştirilemez. Bir kişi öğrendiği zaman o hesabı kullanmanız artık güvenli değil ve yeni almanız gerekir.

Borsadan aldığınız bitcoinleri kendi blockchain cüzdanınıza göndermek için uygulamada sağ altta bulunan tuşa basıyoruz. Burada bir barkod ve barkodun altında harf ve rakamlardan oluşan bir adres var. Bu sizin bitcoin adresinizdir. Bitcoinleri buradaki BTc adresinize yolluyorsunuz.

Eğer daha sonra burada tuttuğunuz BTC leri satmak isterseniz o zamanda sol altta bulunan tuşa basıyoruz ve buraya göndermek istediğimiz BTC adresini giriyoruz, miktarını belirleyip yolluyoruz. Satmak için göndereceğiniz adres sizin Herhangi bir borsadaki BTC adresinizdir.

ETH Cüzdanı

Ethereum cüzdanı olarak da isterseniz internet üzerinden MyEtherWallet sitesinden ya da herhangi bir mobil uygulama üzerinden cüzdan oluşturabilirsiniz. Sizlere önerdiğimiz uygulama Trust Wallettir. Kısaca Trust wallet üzerinden cüzdan oluşturmayı ve para alıp göndermeyi madde madde anlatalım.

  1. Trust Walleti indirdiğimizde Yeni bir cüzdan oluştur diyoruz.
  2. Gelen yazıda private keyinizi yani size vereceği 12 kelimeden oluşan şifrenizi not almanızı ve saklamanızı söylüyor. Kutucuğu onaylayıp sonraki adıma geçiyoruz.
  3. Burada verilen 12 kelimeyi BTC cüzdanda ki gibi bir yere not alıp saklıyoruz ve devam diyoruz.
  4. Bu kısımda ise kaydettiğiniz kelimeleri sırasına göre boşluğa dolduruyorsunuz ve cüzdanınızı açmış bulunuyorsunuz.

Bu uygulamada aynı zamanda BTC de saklayabilirsiniz. Biz size şimdi nasıl Ethereum alıp gönderebileceğinizi anlatacağız. Uygulamada Ethereum üzerine tıklıyoruz ve oradan da al tuşuna basıyoruz. Açılan sayfada barkod ve 0x ile başlayan sizin ETH cüzdan adresiniz bulunmaktadır. Borsalardan almış olduğunuz Ethereumları bu adrese gönderdiğiniz zaman sizin cüzdanınıza gelecektir. Daha sonra Ethereumları geri satmak istediğinizde ise gönder tuşuna basarak hangi borsada satacaksanız o borsadaki ETH adresinizi giriyorsunuz. Gönderirken transfer ücreti yani fee ücreti ödüyorsunuz bu ücret değişkenlik göstermektedir. Genellikle 0,03 usd’lik ethereumdur. Tekrar hatırlatmakta fayda var kesinlikle ama kesinlikle private keyinizi yani size verilen 12 kelimeden oluşan cüzdan şifrenizi hiç kimseyle paylaşmayın.

Siz de bu tür eğitici yazıların artmasını isterseniz kurduğumuz Kriptobi.com için Kitlesel Fonlama Kampanyasına Destek veriniz. Destek için burayı tıklayınız.

 

Kaynak: kriptobi.com Kurucusu Muhammet Yakup Ay

 

Hakan Yıldız
Yönetici / 318 Yazı / 1,1M Okunma

1972 yılında Kayseri’de doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Kayseri’de tamamladıktan sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde Turizm İşletmeciliği ve Anadolu Üniversitesi İşletme bölümlerinden mezun oldu. Bir çok girişimcilik faaliyetinde bulundu ve kendi şirketlerini yönetti. 2003 yılında Özelleştirme İdaresi Başkanlığında görev alan Yıldız, Ataköy Marina, Türk Hava Yolları ve Erdemir A.Ş. gibi şirketlerde orta düzey yöneticilik görevlerinde bulundu. 2016 yılına kadar süren Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’ndaki görevinin ardından Eltemtek A.Ş. ‘de Genel Müdür Yardımcılığı yaptı. 2016 yılı Nisan ayında kamu görevlerinden ayrılarak Global Markets Turkey’i kurdu ve Norveç merkezli Global IT şirketine bir süre danışmanlık hizmeti verdi. Şu an finans ve enerji ticareti alanlarında iki fintech şirketi yöneten Yıldız, ülkemizdeki ilk Kitle Fonlaması platformlarından biri olan fonbulucu.com’un kurucusudur. Girişimcilik ve Kitle Fonlaması üzerine bir çok  makalesi bulunmakta olup, girişimcilik ekosistemi içerisinde fonlama ve bilgilendirmeyi görev edinen Girişimci Gazetesi, Fonbulucu Invest, Fikirler Yarışıyor, Non Stop Fund gibi bir çok platformu da yönetmektedir. Mentor, Girişimci ve Melek Yatırımcı da olan Yıldız, evli ve iki çocuk babasıdır.


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST