Loading

Leonardo da Vinci'den Teknolojilere İlham Veren 10 İcat

Rönesansın en büyük temsilcilerinden biri olan Leonardo Da Vinci kendi yaşam dönemin de önemli bir filozof, astronom, mimar, mühendis, mucid, matematikçi, anatomist, müzisyen,heykeltıraş, botanist, jeolog, kartograf, yazarı ve ressamdır.

Tarihteki en büyük mucitlerden biri olan çok yönlü kişilik Leonardo Da Vinci’nin günümüz teknolojilerine az da olsa katkıları vardır. Buluşlarına dair çizimler ve diagramlar Leonardo’nun not defterleriyle bugüne kadar gelmiştir. Fakat bu buluşları inşa etmek için gerekli olan finansal desteği sağlayacak fırsatçı zengin iş adamları ve çağının teknolojisinin yetersizliği nedeniyle ulaşamamıştır. Bu gerçekten acınası bir durum, çünkü  buluşları gerçekten zamanının çok ötesinde denilebilir. 

 

Leonardo Da Vinci ve Buluşları

1) Paraşüt

Bir cismin düşüşü atmosferin direnciyle yavaşlar. Atmosfer olmasaydı eğer düşen nesne kolayca hızlanır ve hızla yüzeye çarpardı. Fakat hava nedeniyle terminal hıza ulaşarak yavaşlar. Paraşütün ana fikri ise terminal hızı düşürerek güvenle yere inmenizi sağlamaktır. Da Vinci insanın uçması fikrinden yola çıkarak, piramit şeklinde bir paraşüt tasarlamıştır. Not defterlerinde bir insanın yüksekten atladığında yere incinmeden inmesini sağlayacak bir alet tasarlamıştı. Bu alet günümüz paraşütlerinin atası sayılıyor ve günümüzde modelin aynısı yapıldı.

 

2) Dalgıç Kıyafeti

15.yy’ da Venedik’te yaşayan Da Vinci , düşman gemilerini püskürtmek için limanın altından dalgıç kıyafetleriyle adamlar yollayarak düşman teknelerinde delikler açmayı düşünmüştü. İşte o zamanlarda dahiyane olan bu fikir günümüzde hepimize oldukça normal gelebilir. Fakat Da Vinci’nin zamanında hava taşıyan hortumlar yardımıyla su altı sabotajı yapabilecek dalgıçlar fikri muhtemelen çılgıncaydı.

 

3) Makineli Tüfek

Da Vinci’nin makineli tüfeği günümüz modern makineli tüfekleri ile aynı kefeye konmayabilir. Çünkü tek bir namludan seri bir şekilde pek çok mermi atamaz.Ancak tek seferde pek çok mermiyi atabilir. 11 tüfekten oluşan üç kare tahta kullanılarak 33 namlulu ve üçgen şeklinde bir silah tasarlamıştır. Ortaya bir şaft ekleyerek ateşlenen 11 silah soğuyana kadar ikinci ve sonrasında üçüncü 11’liyi ateşleyebilecek dönen bir mekanizma tasarlamıştır. Bu icatına karşı Da Vinci savaştan ve ölüm makinelerinden nefret ettiğini her daim not defterlerinde belirtmiştir.

 

4) Rulman

Rulmanlar size peki etkileyici gelmese de bugün tahrik milinin dönmesine yarayan sistemler bilya içerir. Pek çok mekanik ve elektrikli motor rulman içerir. Hatta kaykaylar, bisikletler bile bu bilyeli sürtünmeyi düşürücü buluşu kullanılır. Da Vinci not defterlerinde ilk pratik tasarımları yapmıştır. Bugün pek çok makine rulmanlar olmadan çalışmasa da Vinci’nin bu konsepti tekrar başka biri tarafından bulunmadıkça hayata geçirilememiştir.

 

5) Kendi Kendine Giden Araç

Da Vinci’nin kendi kendine giden arabası tarihin ilk sürücüsüz arabası gibi gözüküyor. Da Vinci’nin defterlerindeki çizimler tüm iç mekanizmayı belirtmediğinden, günümüzdeki mühendisler iç mekanizmayı tahmin ederek tasarladılar.Leonardo’nun bu aleti bir oyuncak gibi tasarladığı düşünülse de, aynı mekanizmanın kullanışlı uygulamaları olabileceğini düşünmek çok zor değil. 

 

6) Ornithopter

Da Vinci kuşlara hayrandı, onları gün boyu izler inceler ve çizerdi. İşte Ornithopter yani kanat çırparak havalanma fikri Da Vinci’ye buradan geldi. İnsanların da kuşlar gibi uçmasını sağlayan bir alet tasarladı. Günümüz uçaklarına da benzeyen tasarımın zayıf insan kas gücüyle çalışması pek mümkün görünmüyor. Yine de bu çizimler Da Vinci’nin aerodinamiği ne kadar iyi bildiğini gösteriyor.

 

7) Helikopter (Uçan Vida)

Da Vinci havayı dönme kuvvetiyle itip çekerek uçmayı sağlama fikrini çizimlerinde ortaya atmıştır. Günümüz helikopterlerine çok benzer bir tasarımdır. Çizimlerden yola çıkarak kanatların helezonik yapısı teoride una müsait gibi görünüyor. Yer çekimine karşı koyabilmesi için çok yüksek hızlarda döndürülmesi gerekiyor.

 

8) Zırhlı Tank

Da Vinci Milan Dükü Ludovico Sforza için çalışırken bir zırhlı tank tasarladı. Sekiz adam kas gücüyle ilerleyen tank 36 silahıyla kaplumbağaya benziyordu. Tekerler krank yardımıyla itilen  dişli sistemiyle hareket ediyordu. Da Vinci’nin çizimleri ön tekerlerin yanlış yöne gitmesine neden olan hatalar içeriyordu. Eğer tank yapılmış olsa bile hareket edemezdi. Ancak Da Vinci’nin bu hatayı savaş makinelerine olan nefretinden dolayı yapmış olabileceği akıllara geliyor vaya çizimlerin düşman eline geçtiğinde işe yaramamasını istiyordu.

 

9) Robot Şövalye

15.yy’da insan vücudundan etkilenen Da Vinci, anatomiden faydalanarak kasların çalışarak kemiklere güç verdiğini gözlemledi. Aynı prensiplerle çalışabilecek bir makine tasarladı. Vinci’nin diğer keşiflerinden farklı olan bu icatını üretmiş olmasıydı. Zengin patronu Lodovico Sforza’nın partilerinde eğlence amaçlı kullandığı düşünülen bu robot şövalyenin gerçekten yürüyüp, hareket ettiği bilinmiyor. Bu sistemin bir benzeri  2002 yılında robotik uzmanı Mark Rosheim tarafından tekrar üretildi ve bu tasarımların bazılarını ise NASA’nın robotlarında kullandı.

 

10) Geleceğin Şehri

1400’lü yıllarda Leonardo Milan’da yaşarken, Avrupa’yı veba istila etmişti. Şehirler hastalıktan kırılırken, şehirleri hastalıklara karşı daha korunaklı yapmayı amaçladı. Mikrop teorisinin iyi anlaşılamadığı bir çağda şaşırtıcı derecede modern bir şehir düşünmüştür. Sağlıksız alanları minimuma düşürerek kanallar yardımıyla, hızlı bir kanalizasyon sistemi tasarladı. Su günümüzdeki gibi hidrolik sistemlerde modern tesisat sistemlerine benziyordu.

 

 

Kaynak: https://www.gercekbilim.com/leonardo-da-vinci-bolum-2-icatlar/ 

 

Hakan Yıldız
Yönetici / 319 Yazı / 971,8K Okunma

1972 yılında Kayseri’de doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Kayseri’de tamamladıktan sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde Turizm İşletmeciliği ve Anadolu Üniversitesi İşletme bölümlerinden mezun oldu. Bir çok girişimcilik faaliyetinde bulundu ve kendi şirketlerini yönetti. 2003 yılında Özelleştirme İdaresi Başkanlığında görev alan Yıldız, Ataköy Marina, Türk Hava Yolları ve Erdemir A.Ş. gibi şirketlerde orta düzey yöneticilik görevlerinde bulundu. 2016 yılına kadar süren Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’ndaki görevinin ardından Eltemtek A.Ş. ‘de Genel Müdür Yardımcılığı yaptı. 2016 yılı Nisan ayında kamu görevlerinden ayrılarak Global Markets Turkey’i kurdu ve Norveç merkezli Global IT şirketine bir süre danışmanlık hizmeti verdi. Şu an finans ve enerji ticareti alanlarında iki fintech şirketi yöneten Yıldız, ülkemizdeki ilk Kitle Fonlaması platformlarından biri olan fonbulucu.com’un kurucusudur. Girişimcilik ve Kitle Fonlaması üzerine bir çok  makalesi bulunmakta olup, girişimcilik ekosistemi içerisinde fonlama ve bilgilendirmeyi görev edinen Girişimci Gazetesi, Fonbulucu Invest, Fikirler Yarışıyor, Non Stop Fund gibi bir çok platformu da yönetmektedir. Mentor, Girişimci ve Melek Yatırımcı da olan Yıldız, evli ve iki çocuk babasıdır.


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST