Sosyal eğitim bilimcisi Edward Hall insanların birbirlerine yaklaşabilecekleri alanlar hakkında bir araştırma yapmış ve bu araştırma sonuçlarına göre 4 temel alan tespit etmiştir. Buna göre bu alanlar:
Özel Alan: Bu alana mahremiyet alanı da denir. Kendimize duygusal anlamda çok yakın hissettiğimiz kişilerin dahil olabileceği mesafedir. Mahremiyet alanı aslında hepimizin tipik olarak asansörde, otobüste, trende insanlarla bir arada olduğumuz güvensizlik ve rahatsızlık duyduğumuz alan olarak da tanımlanabilir.
Bu durumda insan nüfusunun yoğun olduğu yerlerde suç ve şiddet oranının yüksek olmasını da daha rahat anlayabiliriz. Yakın mesafede iletişime girmeni gerektirecek herhangi bir durum olmadıkça kişisel alanlara girmemeye çalış.
Sosyal Alan: Tanıdığımız ama henüz yaklaşamadığımız ya da tanımadığımız ama herhangi bir şekilde iletişim kurmadığımız kişilerin girebileceği yer olarak düşünebilirsin. Evimize gelen tamirci, alışveriş yaptığımız kasap, manav ya da market sahipleri bu mesafeye girdiklerinde kendimizi rahatsız hissetmeyiz. Ayrıca resmi ilişkilerde ve yapılan iş görüşmelerinde de bu mesafenin korunması uygun olur.
Eğitmenler içinde ayrıca belirtmek gerekir ki; iyi bir eğitimci katılımcılarıyla arasındaki mesafeyi mutlaka sosyal alan çerçevesinde tutmalıdır. Bu hem katılımcıların daha rahat hareket etmelerini sağlar, hem de karşındaki kişinin sana olan güvenini perçinler.
Ortak alan aslında hepimizin sıklıkla kullandığı alandır. Bu alanda insanlar birbirlerini tanımadan rahatça hareket edecek şekilde mesafe bırakırlar. Genel itibariyle 350 cm ve sonrası mesafe gibi düşünebilirsin. Kadınlar erkeklere oranla karşı cinsle aralarına biraz daha fazla mesafe oluşturma eğiliminde bulunabiliyorlar.