ABD’de Michelangelo Stratejisi olarak girişimcilik literatüründe yerini alan, değer önerisi temelli yalınlaştırma (Lean Startup) stratejisidir. Ürün geliştirme süreçlerini kısaltmayı, iş modelinin uygulanabilir olup olmadığını değerlendirmeyi ve deneyim tabanlı sonuçlarla müşteri tercihlerine yönelik hızlı sonuçlar elde etmeyi amaçlayan, işletme ve ürün geliştirmek için kullanılan bir metodolojidir. Büyük şirketlerin yıllar süren Ar-Ge süreçlerinin aksine en düşük maliyetle bir ürün ortaya çıkarmayı ve erken seviyede prototipleri doğrudan küçük müşteri kitleleriyle test etmeyi önermektedir. Bu verilerle ürün geliştirmek daha sağlıklı olmakla birlikte yeni ürünlerin geliştirilmesine de kapı açacaktır.
“Başlangıç başarısı, süreci takip ederek geliştirilebilir, yani öğrenilebilir, yani öğretilebilir. ” Eric Ries
Yalın Başlangıç ,girişimcilerin müşterilerin ellerine istenilen ürünün daha hızlı bir şekilde teslimini sağlamak için bilimsel bir yaklaşım sağlar ve maksimum hızda bir işletmeyi nasıl büyüteceğinizi öğretir. Yeni ürün geliştirmeye yönelik bir yaklaşımdır.
Çok fazla girişim, bir ürün geliştirme fikriyle başlar. Sonra, aylarca bazen yıllarca ürünü en basit haliyle müşteriye sunmadan ürünü mükemmelleştirerek potansiyel müşteriye ulaştırmak ister. Hedefledikleri kitleye ulaşamadıklarında ise nedeninin müşterilerle ürün geliştirme aşamasında hiç karşılıklı görüş almadıklarını, gerçekten bir ihtiyaç olup olmadığını tesbit edemeklerini fark ederler.
“Yalın Başlangıç yaklaşımını kullanarak şirketler, bir vizyonu sürekli olarak test etmek için araçlar sağlayarak, kaos değil düzen oluşturabilirler. ‘’ Eric Ries
Belirsizliği Ortadan Kaldırmak
Özel bir yönetim sürecinin bulunmaması birçok girişimin Ries'in ifade ettiği gibi; "Aşırı belirsizlik koşulları altında yeni bir ürün ya da hizmet yaratmak için tasarlanmış bir insan kurumu" nun tüm süreci terk etmesine yol açmıştır. Her türlü yönetimden kaçınan girişimler "sadece yap" yaklaşımını benimserler. Yalın Başlangıç yaklaşımını kullanarak şirketler sürekli bir vizyon test etmek için araçlar sağlayarak kaos değil düzen oluşturabilir. Yalın Başlangıç sadece daha az para harcamakla ilgili değil, bir ürünün geliştirilmesi için ortaya gerekli süreç ve metodoloji koymakla ilgilidir.
Daha Zekice Çalış, Daha Fazla Değil
Yalın Başlangıç metodolojisi, her girişiminin kendine sürekli sorduğu "Bu ürün yapılabilir mi?" sorusunun yerine "Bu ürün yapılmalı mı?" ve "Bu ürün ve hizmet grubu etrafında sürdürülebilir bir iş kurabilir miyiz?" şeklinde soru sormalıdır. Bu sorular teorik araştırmadan daha fazlasıdır. Bu sorular üzerinde çalışılırsa bir yöneticinin ürününü üretmeye başlamasına izin verir. Ürün kullanmaya hazır olduğunda zaten müşterileri kullanmaya hazır olacaktır.
MVP (Minimum Viable Product) Geliştirin
Yalın Başlangıç metodolojisinin temel bileşenleri, Yap-Ölç-Öğren-Geri Bildirim döngüsüdür. İlk adım çözülmesi gereken problemi bulmak ve daha sonra öğrenme sürecine olabildiğince çabuk başlamak için erken seviye prototipi (MVP) geliştirmektir. MVP geliştirildikten sonra, bir başlangıç motoru ayarlamak için çalışılabilir ki bu, ölçüm ve öğrenmeyi içerecektir.
Doğrulanmış Öğrenme
Üretimde ki ilerleme, yüksek kaliteli ürünlerin üretimi ile ölçülmektedir. Girişimciler doğrulanmış öğrenmeyi benimsediğinde müşterilerin istediği ve ödeyeceği şeyi oluşturmak için doğru olanı bulmaya odaklandığında, şirketin yönünü değiştirmek için bir ürünün beta lansmanını beklemek için aylarca zaman harcamasına gerek yoktur. Bunun yerine, girişimciler planlarını dakika dakika, adım adım uygulayabilirler.