İleride bir işletme sahibi olduğumuzda veya girişimcilik adına yeni bir şeyler denemeye başladığımızda bizde bulunması gereken ancak sınıf ortamında öğrenemediğimiz girişimcilik becerilerini bu yazımızda ele aldık. Birlikte 8 girişimcilik becerisine bir göz atalım o halde.
1) Doğru Bir Ağ Oluşturmak
Kimleri tanıdığınız, kimlerle ortaklık kurduğunuz veya kimlerle iletişim halinde olacağınız girişimcilik için en önemli noktalardan birisidir. İşletmenizin, şirketinizin başarısı, inşa ettiğiniz ağın ellerinde bir nevi. Ağ kurma becerinizin olmadığını düşünürsek işlerin kötü gittiği zamanlarda aileniz veya ihtiyaç duyduğunuzda destek alabileceğiniz birkaç arkadaşınızdan başka kimseniz olmaz. Dolayısıyla yeterli desteği, morali alamayacaksınız. Ancak profesyonel hayat içerisinde girişimcilik adına çeşitli ağlar oluşturursanız bu kötü anlarınızda sizin için hayat kurtarıcı olacaktır.
2) Takıma Nasıl Liderlik Edeceğiniz
İşletmenizde sert görünümlü, kuralcı hatta vizyonsuz bir patron da olabilirsiniz, ekibinizi doğru yönetip ilham veren, motive olan ve yönlendirici görevini üstlenen saygıdeğer lider de olabilirsiniz. Eğer liderlik becerilerine sahip değilseniz, ekibinizi etkili yönetebilmek hatta ekibinizle iyi iletişimler kurabilmek çok zor olacaktır. Bünyenizde çalıştıracağınız insanlar sizden bir şeyler kapmak ister. Sizin yolunuzda gitmek ve sizle olan samimi bağı daha çok kazanmayı ister. Liderlik bunu gerektirir zaten. Aksi halde mizacı sert yönetici mahiyetindeki patronlar hep itici gelmiştir çalışanlar için.
3) Birden Fazla Seçenek Arasından Doğru Kararı Nasıl Vereceğiniz
Etkili ve en iyi karar verebilme becerisine sahip olmalıdır girişimciler. Çünkü her zaman yapmanız gereken şeyler açık değildir. Özellikle de birden çok seçenek varken. Bir girişimci olarak olumlu ve olumsuz ihtimalleri düşünüp sonucunda en iyi olan kararı vermek size bağlıdır. Hedefinizi aklınızın bir köşesinde tutmak ve içinizden gelen sese kulak vermek, bir ders kitabında öğretilmeyen “iradeyi” gerektirir.
4) İşi Nasıl Keyifli Hale Getireceğiniz
Girişimci, başladığı işi sevmelidir. Zor zamanlarda üstesinden gelmek için ihtiyaç duyacağınız sabrı ve yorulduğunuzda, uzun çalışma süreleri gibi olumsuzlukları da hoş görebilmenin tek yolu işinizi severek yapmaktır. Dolayısıyla işinizi keyifli hale getirmek de yine sizin elinizdedir. Neden başladığınızı hatırlamak ve yaptığınız şeyden keyif almak, başarmak için gereken motivasyonu size sağlayacaktır.
5) Farklı Tip İnsanlarla Nasıl İletişim Kuracağınız
İletişim kurma becerisi bir girişimcinin olmazsa olmaz özelliklerinden biri olacaktır. Çünkü bir yere sabit kalmayacak sürekli değişik işletmelerde, iş sahalarında görev alacak ve dolayısıyla yeni yeni insanlarla görüşüp tanışacaktır. Tabi bu yeni tanıdığınız insanların hepsi sizin huyunuza gidecek insanlar olmayacaktır. Sizin düşüncelerinize zıt olan kişiler de olacaktır. Bu insanlarla kuracağınız iletişim becerisini kazanmanız yine hayatın içinden, görerek, yaşayarak olacaktır.
6) Nasıl Kaynak Bulabileceğiniz
Girişimcilerin mücadeleci olması gerekmektedir. Birçok olumsuzlukla karşılaşacaksınız ve bunların her zaman kolay gelmesi muhtemel değildir. Şirkette veya işletmenizde birden fazla sorumluluk üstlenmekten mal işlere olan yolda öz sermayenizi kullanmaya kadar, zor durumların üstesinden gelebilecek kadar cesaretli ve kritik düşünme becerilerine sahip olmanız aynı zamanda da soğukkanlı olmanız gerekecektir. Bu becerilere sahip değil üstelik acemiyseniz işler sizin adınıza çok daha kötüye gidecektir.
7) Nasıl İşe Alacağınız
Şirketinizin başarısı iyi çalışanlarınızın olmasına bağlıdır. İş görüşmelerinde doğru soruları sormak, şirketinizin gereksinimlerin uyabilecek yeterlikte insanları seçebilmek, harika bir özgeçmiş ve harika potansiyel arasındaki farkı bilmek ve o kişiyi bir deneme sürecine tabi tutmak önemlidir. Eğer işe alım için kural kitabına uyar, kağıt üzerinde iyi ama potansiyel olarak bilgi ve deneyim eksiği olan kişileri alırsanız şirketiniz için bu iyi olmaz. Görüşmeye gelen kişileri deneme sürecinden geçirip bilgi deneyim tecrübesine göre almanız yararlı olacaktır.
8) Başarısızlıkları Nasıl İdare Edebileceğiniz
Bir girişime başladıysanız her zaman başarı veya olumlu sonuçlar beklememelisiniz. Eğer bir işletme sahibi olmanın getirdiği olumsuzluk ve başarısızlıkları da kabul edemiyorsanız, işe hiç girişmemelisiniz. İşler yavaşladığında, satışlar düştüğünde ve zarar etmeye başladıysanız bunların sizin üzerinizde nasıl yansıdığından çok, nedenleri üzerine yoğunlaşmalısınız. Bunu da tabii bizzat yaşayarak tecrübe edinerek öğrenecek ve yanlışlarınızdan dönmek için çabalayacaksınız.
Yazımızda anlattığımız 8 girişimcilik becerisini ancak hayatın içinden, yaşayarak ve tecrübe ederek öğrenebileceğimizi unutmamalıyız. Okullarda, derslerde öğretilen kısımlar teoriden öteye gidemez.
Kaynak: www.girisimcikafasi.com