Loading

Onaylanmak İhtiyaç mı?

Karar verme süreciniz sizin kontrolünüzde mi yoksa birilerinin onayına ihtiyaç mı duyuyorsunuz? Kararlarınız size mi ait? Onaylanmak bir ihtiyaç mıdır? Ne zaman onaylanmak gerekir? Sürekli bir onaya neden ihtiyaç duyarız?

Karar verirken riskleri dahil tüm sorumluluğu üstünüze alıyor musunuz yoksa etraftan onaylanma mı bekliyorsunuz?

Karar vermek her şeye... Kimileri için zor, kimileri için çok kolay, kimileri için rutin bir durum belki de. Ama karar vermek bazıları için işkence halini alabiliyor, öyle ki herkese sorma, onaylanma ihtiyacı duyuyor. Bir onayla da yetinmeyip defalarca onaylanma ihtiyacı duyanlar da var. Peki böyle bir durumda verilen karar kime ait oluyor? 

Sorunun daha derinine inmek gerek aslında. Çocukluğa inmek gerek psikologların dediği gibi. Eğer çok küçük yaşlarda kendinize dair çok basit tercihleriniz de (Örneğin; oyuncaklar, meslekler, gideceğiniz kurslar vs. ) ebeveynleriniz sizin fikrinizi sormadan ya da  beğenilerinizi dikkate almadan karar verdi ise, siz tercih ederken onların yüzlerinden onaylanma ifadesini beklediyseniz işte bugün sürekli bir onaylanma beklemenizin sebebi bu. Onaylanma ihtiyaç halini almış sizin için. Halbuki her karar onaylanma gerektirmez, soru yöneltme, resmi bir iş, imza gerektiren ya da cevap gerektiren diğer durumlar değilse tabi. Verdiğiniz kararlar doğrusu ile yanlışı ile size ait olmalı. Riskini almalı, sorumluluğunu taşımalısınız. Onay ihtiyacı duyuyorsanız eğer, zaten almaktan korktuğunuz bir karar vardır ortada ya da sonuçları birçok kişiyi etkileyecektir. O zaman yapmanız gereken sorumluluğu üstünüzden atmak için onay almak değil, rehberliğine, sağduyusuna güvendiğiniz birine danışmanız olacaktır. Danışmak diyorum, yoksa onay almak ya da kararı birine bırakmak değil. Karar yine sizin kararınız olmalıdır. Kimse sizin yerinize karar almamalıdır. 

Sahip olduğunuz hayat sizin kararlarınızla şekillenirse gerçekten size ait olur ve en önemlisi siz tüm sorumluluğu aldığınız için en baştan, daha az üzülürsünüz emin olun. Onaylanma ihtiyacınız devam ederse eğer etrafınızdaki insanlar bunu size karşı kullanabilir ya da hep bu noktadan eleştiriye mağruz kalırsınız. Bu da sizin hayatınızı ruhsal anlamda daha zor hale getirecektir. 

Kararlarınızın yönetimi sizde olsun, hadi onaylanma ihtiyacınızı bırakın bir kenara, en büyük onay merci hayatınızda sizsiniz unutmayın ve bunu sürekli hatırlatın kendinize. 

    

Çimen AKGÜN
Standart Üye / 67 Yazı / 149,6K Okunma

25 Aralık 1985 İzmir iline bağlı Ödemiş ilçesi doğumluyum. Haliç Üniversitesi Tiyatro Bölümü yüksek lisans mezunuyum. Lisansım Uludağ Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi olup, ilk yüksek lisansım ise Adlı Tıp alanıdır. Hukuk dalları üzerine KPSS, SMMM ve Açık öğretim kurslarında 8 sene öğretmenlik yaptım, Adlı Tıp alanında da hukuk üzerine çalışmalar yaptım. Lise hayatımdan beri uğraştığım tiyatro alanında akademik olarak yer almak için 2012 yılında konservatuar sınavlarına girerek bu alanda tezli yüksek lisansımı tamamladım. Kedi sahne sanatları tiyatrosunda oyuncu olarak yer almaktayım. Oyunculuk mesleğim içersinde bir çok tiyatro ve dizi içinde yer aldım. Aynı zamanda da profesyonel dans eğitmeniyim. Yaşam koçluğu, motivasyon koçluğu, kişisel gelişim uzmanlığı ve yaratıcı drama eğitmenliği yapmaktayım. Yazmayı çok seviyorum. Şiir yazan, şarkı sözü yazan, okuyan, araştırmacı bir kişiyim.


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST