Loading

Perspektif Almak Neden Başarı İçin Gerekli Bir Beceridir?

Odaktan uzaklaştığınız anlarda, başarı için perspektif almanın önemini daha iyi kavrayacaksınız.

İletişim

Google arama motorunda "başarı için gerekli beceriler" terimini kullandığınızda 490 milyondan fazla sonuç alırsınız. Bunların çoğu listelerden oluşur. Başarı için en önemli 5 temel beceri, başarı için 10 temel beceri vb. Ve bu listelerin çoğunda perspektif alma yer almamaktadır. 

 Perspektif alma işin hemen hemen her alanında temel bir beceridir. Satış ve pazarlamadan, müzakerelere ve çalışanların yönetimine, perspektif alma liderlerin başarısı için kilit bir unsurdur.

Perspektif Nedir?

Perspektif alma tanımı gerçekten oldukça basit, düşünürken başkasının bakış açısını benimseme yeteneği. Basit bir kavram ve çoğu zaman bunu düşünmeden bile her zaman yaptığımız bir şey.

Davranışlarıyla, sözlü ve sözsüz ipuçlarıyla her zaman diğer insanların akıl durumu hakkında veri topluyoruz. Birinin gözlerinde yaş varsa, üzgün olduklarını varsayabiliriz. Hızlı soluk alma, hızlı konuşma ve kaygının, kişinin paniğe kapıldığı anlamına gelebileceğini biliyoruz. Ses tonları öfke, sempati veya mutluluğu ifade edebilir. Bunların hepsi, içgüdüsel olarak işlediğimiz ve toplumsal olarak kabul edilebilir yanıtları formüle etmek için kullandığımız sosyal ipuçlarıdır.

Örneğin, bir futbol takımı kaybettiği için bir arkadaş üzüntüyü dile getirirse, o zaman bir şaka bu duygu durumundan kurtulmanın uygun bir yolu olabilir. Ancak bir aile üyesi yeni ölmüş ise, onlara destek gösterilmesi daha iyi bir cevap olabilir.

Bunu okuyup kendinize şunu söyleyebilirsiniz, perspektif alma empati için başka bir terimdir. Ancak, özellikle bir iş ortamında çok belirgin ve önemli farklılıklar vardır.

Empati ve Perspektif Alma

Empati, başkalarının duygularını veya duygularını alma ve onlarla ilişki kurma yeteneğidir. Perspektif alma, duygusal yönleri ortadan kaldırır ve diğer kişinin bir durumu nasıl algıladığı ile kesinlikle ilgilidir. Bu profesyonel bir ortamda çok önemli bir ayrımdır.

Araştırmalar empati ile müzakere eden kişilerin, perspektif alarak pazarlık eden insanlardan daha fazla vermekten ve daha az almaktan vazgeçtiklerini göstermiştir.

Perspektif alma, Psikolojik Bilim'in Nisan 2008 sayısında yayınlanan bir araştırmaya göre, bir rakibin çıkarlarını, düşüncelerini ve muhtemel davranışlarını anlama ve öngörmeyi içerirken, empati, çoğunlukla başkalarına karşı sempati ve merhamete odaklanır. 

“Perspektif ele alan kişiler kendi acil, önyargılı referans çerçevelerinin sınırlarının dışına çıkabiliyorlar… Empati, bireylerin eşitlik ve eşitlik normlarını ihlal etmesine ve tercihli muameleler sağlamasına yol açıyor” dedi.

Genel olarak, perspektif alma işletme ortamlarında daha iyi, empati ise sosyal ortamda daha iyi çalışır.

Perspektifler Nasıl Geliştirilir

Perspektif alma bir dereceye kadar doğuştan gelen bir insan özelliğidir. Birimiz kötü bir durumda, kızgın ya da heyecanlı olduğunda çoğumuz anlayabilir ve davranışlarını bu faktörlere dayanarak tahmin edebiliriz.

Her ne kadar perspektifi daha zor, hatta imkansız kılan (bazı kişilik bozuklukları, otizm vb.) sosyal açıkları olan bir grup insan olduğunu unutmamak gerekir. Ancak, çoğunlukla, perspektif alma, doğuştan gelen bir yetenektir.

Perspektif alma becerilerinizi geliştirmenin bazı yolları:

  • Sadece diğerlerinin bakış açısına konsantre olabilmek için duygularınızı bilinçli bir şekilde bir kenara koyun .
  • Duruma “misyon” zihniyetiyle yaklaşmayın. Daima merakla yaklaşın . “Onları oldukları gibi davranmalarını sağlayan nedir?”?
  • Kişinin sözle ifade edemeyeceği ilgi alanlarını ve motivasyonunu ortaya çıkarmanıza yardımcı olabilecek açık uçlu sorular kullanın .
  • Kendi pozisyonunuz ve sahip olduğu zayıf yanlarınız konusunda net olun .
  • Onları başkalarına yansıtmamak için sahip olabileceğiniz tüm kişisel niyetlerinizi kaldırın .
  • Kişi hakkında bildiklerinizi; geçmişlerini, ruh hallerini, niyetlerini ve beklentilerini kullanmayın. Mevcut durumu nasıl gördüklerini hayal edin.
  • Bakış açılarını anladıktan sonra , tepkilerinin ne olacağını tahmin etmeye çalışın, böylece yanıtlarınızı istediğiniz sonuca doğru ilerletmek için yanıtlarınızı düzeltebilirsiniz.
  • Konumlarını doğrulayın (kabul etmek zorunda değilsiniz), konumlarını düşündüğünüzü onlara tekrar söyleyerek.
  • Yansıtma tekniğini kullanın hareketleri, duruşları ve yüz ifadelerini taklit etmek, rahatlatmak ve bağlantı kurmak için.

Son olarak

Mükemmel olmamakla birlikte, perspektif alma bir satranç maçından jeopolitik anlaşmalara kadar başarı için gerekli bir beceridir.

Kendinizi denklemden çıkararak, rakibinizin motivasyonlarını daha belirgin hale getirebilir  ve diğer tarafın gerçek motivasyonlarını anlayarak, onların yanıtlarını tahmin etmek ve onlara kabul edilebilir bir uzlaşma sunmak için daha iyi bir pozisyona geçebilirsiniz.

Perspektif kullanımı ile tüm taraflar tatmin edici bir müzakere sürecinden uzaklaşabilirler. Bu tür kazan-kazan senaryosu devam eden ortaklıklar ve satışlar için iyi bir temel oluşturur. Aynı zamanda, eğer perspektif alan bir kişiyseniz, daha iyi bir sonuç almanız muhtemel değildir.

Hakan Yıldız
Yönetici / 318 Yazı / 1,1M Okunma

1972 yılında Kayseri’de doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Kayseri’de tamamladıktan sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde Turizm İşletmeciliği ve Anadolu Üniversitesi İşletme bölümlerinden mezun oldu. Bir çok girişimcilik faaliyetinde bulundu ve kendi şirketlerini yönetti. 2003 yılında Özelleştirme İdaresi Başkanlığında görev alan Yıldız, Ataköy Marina, Türk Hava Yolları ve Erdemir A.Ş. gibi şirketlerde orta düzey yöneticilik görevlerinde bulundu. 2016 yılına kadar süren Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’ndaki görevinin ardından Eltemtek A.Ş. ‘de Genel Müdür Yardımcılığı yaptı. 2016 yılı Nisan ayında kamu görevlerinden ayrılarak Global Markets Turkey’i kurdu ve Norveç merkezli Global IT şirketine bir süre danışmanlık hizmeti verdi. Şu an finans ve enerji ticareti alanlarında iki fintech şirketi yöneten Yıldız, ülkemizdeki ilk Kitle Fonlaması platformlarından biri olan fonbulucu.com’un kurucusudur. Girişimcilik ve Kitle Fonlaması üzerine bir çok  makalesi bulunmakta olup, girişimcilik ekosistemi içerisinde fonlama ve bilgilendirmeyi görev edinen Girişimci Gazetesi, Fonbulucu Invest, Fikirler Yarışıyor, Non Stop Fund gibi bir çok platformu da yönetmektedir. Mentor, Girişimci ve Melek Yatırımcı da olan Yıldız, evli ve iki çocuk babasıdır.


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST