Loading

Pvc Ham Madde de Dışa Bağımlılık

Pvc hammaddesi üretim, ihracat ve ülke ihtiyacı karşılama konusu.

Pvc hammadde reçine

Pvc, polietilen ve polipropilenden sonraki üçüncü en yaygın kullanılan plastik hammaddedir. En çok inşaat sektöründe boru ve pencere profillerinde klasik demir ve ahşap yerine kullanılmaktadır. Tercih edilme sebepleri; kolay işlenebilirlik, suya dayanıklılık, yangın ve aleve dayanıklılık, geri dönüştürülebilirlik, maliyet avantajı, hafiflik, uzun ömürlülük, kolay tamir edilebilirlik, esneklik, şeffaflık ve sağlamlıktır. 

PVC nin bu kadar yaygın olarak kullanılmasına rağmen ham maddesinin ülkemizde üretimi yok denecek kadar azdır. 

Türkiye plastik sektöründe faaliyet gösteren üretici firmaları aynı şemsiye altında toplamak amacıyla 1969 yılında kurulan PAGDER Plastik Sanayicileri Derneği  plastik ve plastik işleme makineleri sektörünün en önemli sivil toplum kuruluşlarından biridir.

PAGDER araştırma verilerine göre;

Son on yılda ülkemizde, ortalama pvc hammadde üretimi 130 bin tondur. 

Fakat ülkemizin ortalama pvc hammadde kullanımı ortalama 900 bin tondur. 

Yani ülkemizin pvc ham madde ihtiyacının yüzde 15 ini karşılamaktadır. Geri kalan yüzde 85' lik ihtiyacı çok yüksek maliyetlere yurt dışından ithal edilmektedir. Üreticimiz dövizin kötü etkisini iliklerine kadar hissetmektir. 

PVC geri dönüşüm sistemi ile ilgili bir projem var. Projemi elimdeki tüm kaynakları kullanarak büyük oranda geliştirdim. Pvc hurdasını ekibim ile birlikte yaptığım ar-ge çalışmaları neticesinde, tamamen temizleyip, hiç kullanılmamış ham madde haline getirmeyi başardım. Fakat bu girişime destek olacak yada yatırım yapacak kimseye uzun zamandır henüz rastlamadım.

Dışa bağımlılığı azaltacak ve hatta ihracat yolu açabilecek bir proje için kimsenin elini uzatmaması çok üzücü. 

Bir start up olarak, gözlemlediğim kadarıyla artık sanayi sektörüne yönelik yatırımlar azaldı. Bütün yatırımcılar yazılım ve aplikasyon girişimlerine yatırım yapmaya yöneldi. 

Fakat yazılım ve aplikasyon girişimlerinin yüzde 80 lik bölümü batıyor. Yada yatırım alan Girişimci aldığı yatırımı ve yatırımcının network ünü doğru kullanamadığı için başarılı olabilecek bir girişimi batırıyor. 

Sanayi ve donanım sektöründe ise yatırım almaya çalışan girişimlerin elinde somut ve kesin veriler vardır. Bu sebeple yatırımın batması yada doğru kullanılmaması durumu çok hızlı toparlanıp yükselişe geçirilmesi mümkündür. Çünkü girişim içinde bulunan makine yada donanımın prototipi üzerinden denemeler yapılarak en doğru sonuca ulaşılacağı için girişime yapılacak yatırımın riski yoktur. 

Ülkemizin üretmeye çok fazla ihtiyacı olduğu bu dönemde, yatırımcıların sanayi ve donanım girişimlerine daha fazla ilgi göstermesi gerekmektedir. Yatırım analizi kolay olduğu için yazılım sektörüne yönelmeleri, üretim ve Sanayi sektörünün gelişimi açısından kötü etki yaratmaktadır. 

Dolar harcayarak elde ettiği ürünü TL kazanmak için çabalayan üreticilerimiz. 

TL harcayarak elde ettiği ürünü neden Dolar kazanarak satmasın? 

Üretmeliyiz, çünkü üreten ülkeler güçlenir. 

Saygılarımla. 

Girişimci, Serkan Yeşildağ. 

Serkan Yeşildağ
Standart Üye / 1 Yazı / 3,8K Okunma

Pvc geri dönüşüm sistemi ile ilgili proje üreten bir girişimciyim.


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST