Loading

Rekabetçi Bir Pazarda İşinizi Farklılaştırmanın 3 Yolu

Girişiminiz rekabet içeren bir pazarda mı yer alıyor? Eğer öyleyse piyasada hayatta kalabilmeniz için ön plana çıkmanız gerekiyor.

Herkesten Farklı Olmak

  Bugünlerde girişimciler için işlerini ön plana çıkarmak giderek zorlaşıyor. Pazardaki büyük rekabet tüketicilerin yüksek beklentilerine neden olmakta. Çoğu kez, sadece ortalamanın üzerinde kalitede ürün sunmak buna son vermez. İşletme sahipleri farklılaşmanın şirketlerinin süreç, paketleme, teslimat ve pazarlama bakımından özgün olarak yaptıkları şey ile ilgili olduğu tehlikeleri fikirleri reddetmeliler. Her şey müşterilerin üründen daha fazla fayda, daha çok özellik, düşük maliyet ya da diğer etkili faydalar yoluyla ne elde ettikleri ile ilgilidir.

İşletme gurusu Peter Drucker’ın dediği gibi ‘‘ Bir ürün kaliteli değildir. Çünkü üreticilerin genellikle inandığı gibi yapmak zordur ve çok maliyetlidir. Bu yetersizliktir. Müşteriler sadece işe yaracak şeylere para öderler ve değer verirler. Başka hiçbir şey kaliteyi oluşturmaz.

Jeff Bezos’un dediği gibi rekabetçi avantajı müşterilerin takıntılı olmaları ile ilgilidir. Tüketicileri mutlu eden ve onlara tekrar tekrar almaları için ilham veren avantajlar sağlar. İşte rakiplerin üzerinde rekabet üstünlüğü ararken aklınızda tutmanız gereken 3 yol.

1. Kalitenin önemi hafife alınmamalı

  Drucker’ın söylediği gibi kalite tedarikçilerin değil müşterinin perspektifinden bakılmalıdır. Daha spesifik olarak güvenilirlik, dayanıklılık, emniyet ve güvenlik, verimlilik, kullanıcı deneyimi ve müşteri hizmetleri söz konusu olduğunda müşterinin beklentilerini karşılamalıdır.

Yüksek kalite aynı zamanda milyon dolarlık tanıtımların ücretsiz olmasına yol açar. Tıpkı son zamanlarda Tesla’nın Cybertruck modelinde olduğu gibi. Cybertruck’ın tanıtımı tüm dünyada yankı uyandırdı ve otomobil uzmanlarından tarafından övgü ile bahsedildi. Ardından Elon Musk’ın şirketi 1 haftadan daha kısa bir sürede 250 binden fazla ön sipariş aldı. Çoğu şirket Musk’ın cesur vizyonu ve tasarımlarıyla eşleşmezken Tesla, üstün kalite ve uzun vadeli, sadık müşteriler için çabalayan girişimcilere iham kaynağı olabilir.

Diğer bir örnek ise sahteciliğe karşı müşterilerin telefonları ile ürünün gerçekliğini onaylamalarını sağlayan Tael. Şirket yüksek kaliteli ürünler ve özenle seçilmiş hizmetler için kullanılabilen jetonlarla ödüllendirilmiş kullanıcıları etrafında bir kalite ekosistemi kurdu.

2. Tüketiciler hız bekliyor; hızlı teslim etmek sizin işiniz.

  Hız eskiden ne olduğu gibi bir anlama gelmez. İnsanlar Apple, Google ya da Amazon’un mükemmel cihazlarından ve neredeyse gerçek zamanlı teslim edilen hizmetlerinden kolayca etkilenmez. Hız artık anlık işlemler, hızlı müşteri servisi ve 1 gün süren ya da aynı gün teslim edilen kargolar anlamına gelmektedir.

Blockchain endüstrisinde hız toplu kabul için gereklidir. İşlemler yavaş olabilir ve ağa bağlı olarak yerleşmesi 1 saatten fazla sürebilir. Bu tür bir döngü süresi, ödeme sistemi için etkileyici değildir. Hız ayrıca yemek sektöründe de en önemli unsurdur. Birçok araştırma yemek yiyen kişilerin 20 dakikadan fazla beklerlerse giderek sinirlendiklerini gösteriyor.

Hız ve kalite ‘‘ Instant Pot ’’ düdüklü tencerenin Amazon’da 1 numaralı ürün olmasının sebebidir. 2000'lerin sonlarında kurucu Robert Wang hızlı pişiren çok amaçlı bir tencerenin meşgul anneler ve iş kadınları tarafından alıncağına dair tüm birikimine iddiaya girdi. Devam eden başarısına gelince Wang Drucker’ın temel prensibini hatırladı: tüm olumsuz yorumları okumak ve olumsuz müşteri geri dönütlerine dayalı üretim sürecini geliştirmek.

 

3. Gizlilik her yerde müşteriler için büyüyen bir endişe

  Google ve Facebook’un veri madenciliği çalışmaları yaptığının açığa çıkması insanların kişisel bilgilerinin kullanılması konusunda endişelendirdi. Kişisel verileri özel mülk olarak sınıflandıran kanun kongrede durduruldu fakat teknoloji uzmanları Washington’ın kararını beklemeyecek. Çünkü şirketler kullanıcı dostu gizlilik politikaları ve yenilikler uygulayarak müşterinin güvenini kazanabilir.

Örnek olarak kurumların gizlilikten ve veri güvenliğinden ödün vermeden iş birliği yapmalarını ve sayısal verileri paylaşmalarına olanak tanıyan bir blockchain girişimi olan ARPA’yı ele alalım. Şirket gizli ve akıllı sözleşmeler kullanıyor ve katılımcılara gizli bilgilerini bilgisayar korsanlarından mesaj doğrulama kodunu ve gizli paylaşımı içeren özel bir yöntemle koruyan güvenli ağlarla iletişim kurmasını sağlıyor.

Tekrarlanan satışlar olmadan işletme yavaş yavaş batar ve tekrarlayan satışları tetikleyen şey mutlu müşterilerdir. Bu yüzden kalite,hız ve güvenlik’in işletmeye günümüzün rekabetçi pazarında avantaj sağladığını unutmamak çok önemlidir.

 

 

Hakan Dikbakan
Standart Üye / 4 Yazı / 13,8K Okunma

İkinci Dil Edinimi Ve Dil Psikolojisi , E-ticaret , Girişimcilik, Finans ve Dijital Pazarlama. Amazon-Ebay-AliExpress FBA&Dropshipping&Retail Arbitrage E-Ticaret modelleme, ELC Trade kurucusu ve Dijitalcevirmen.com Kurucu Ortağı.


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST