İster uzaktan ister aynı çatı altında olsun, iş ekibindeki üyelerin tutkusu ve emekleri bir Start-Up için neredeyse her şey demektir. O halde iyi bir ekip oluşturmanın püf noktaları nelerdir?
1) İş Kültürü
Google, Twitter gibi şirketlerin de benimsediği "iş kültürü" kavramının temelini bazı prensipler oluşturuyor. Hesap verilebilirlik, sıkı çalışma, iş ahlakı, tutku bu prensiplerden sadece birkaçı. Ekip üyelerini seçerken bu değerlere sahip olup olmadıklarını en azından bu değerleri benimseyip benimseyemeyeceklerini bilmen gerekir. Onlara önceden belirlediğin bir kaç soru yönelterek niyetlerini anlayabilirsin. Şirkette, yerleşmiş bir iş kültürü oluşturmak hem çalışanların motivasyonu hem de verimlilik için oldukça faydalı olacaktır.
2) "İlk" de Sensin "Son" da
Bu girişimi başlatan sensin. İş senin işin. O halde işe ilk giren sen olduğun gibi son çıkan da sen ol. Bir e-posta geldiğinde saat kaç olursa olsun hemen cevap vermen gerekir. Bunu ertesi gün yapabilecek başka biri olsa bile sırf birileri yapacak diye ilgilenmezsen bu kayıp daha çok senin kaybın olur. Kimsenin senin işini senden çok benimsemesini de bekleyemezsin. Yine de sen ne kadar özverili olursan ekip üyeleri seni örnek alacak, iş kültürü yavaş yavaş oturacaktır.
3) Sözünü Tut
Verdiğin sözleri tutman yine benimsediğin iş kültürünün bir parçasıdır. Hem ekip üyeleri hem de iş yaptığın insanlar için güven vericidir. Çalışanına sözünü verdiğin maaş veya müşterine sözünü verdiğin iş teslim tarihi sorunsuz şekilde uygulandığında güven kazanırsın. Sana saygı duymaya başlayan tüm ekip üyeleri de bu kurala özen gösterdiğinde işleri zamanında ve gerektiği gibi yetiştirmemek için bir sebep yok.
4) Hedef Belirle
Sadece senin hedeflerin olması yetmez. Sen hedeflerin konusunda ne kadar kararlı olursan ol sadece senin kararlılığın işlerin yürümesi için yeterli değildir. Şirketindeki her ekip üyesinin ulaşmaya çalıştığı hedefler olduğundan emin ol. İlerlemenin anahtarı hedefler koymaktır.
Ayrıca çalışanlarından, ortağından, ailenden işi geliştirmeye yönelik yeni fikirler de gelebilir. Bu faydalı görünse de dikkat dağıtıcı olabilir. Başta yapılan planlara sadık kalmak en iyisidir.
5) Sabırlı Ol
Süreci anlaman ve ekibin anladığından da emin olman gerekir. İlerleme olmuyor gibi hissedilen zamanlar olacaktır. Aynen spora başlamak gibi. İlk birkaç hafta sonuç göremezsin ama sabırla ilerledikçe değişimi görmeye başlarsın. İş konusunda başarıya ulaşmak için de önce sen sonra da ekip üyelerin sabırlı ve ısrarcı olmalıdır. Bir süre sonra verdiğin emeğin meyvelerini toplamaya başlayacaksın.