Loading

Savant Sendromlu 5 Özel İnsan

rain man

Birçoğumuzun ‘’ Savant ‘’ kelimesini düşündüğünde ilk aklına gelen Rain Man filmindeki duygusal karakter Raymond Babbitt iken son zamanlarda Mucize Doktor dizisindeki Ali karakteri gelmeye başladı.  Fakat Savant Sendromu tam olarak nedir ve filmler de herhangi bir gerçeklik payı var mıdır?

Savant Senromu kişilerde görülen gerçek bir durumdur. Nadir olmasına rağmen, bazı engelli kişilerin genel nüfusun çok üstünde olağanüstü yetenekleri vardır.

Savant Sendomu’ na neyin sebep olduğu tam olarak bilinmiyor. Otizmli kişilerin %10’ unun bir miktar yetkin yetenek düzeyine sahip olduğu ancak gelişimsel engelli beyin hasarı veya sinir sistemine zarar geldiği tahmin ediliyor.

Bazı insanlar otizmli olanlar gibi, erken çocuklukta yeteneklerini sergilemeye başlarken, diğerleri ani bir kaza ya da inme gibi hastalık nedeniyle de yetenek kazanabilirler.

Savant Sendromlu kişilerin yetenekleri çok çeşitlidir.

Bazı insanlar kafasında büyük sayıları çarpabilir ve bölebilir. Bazıları ‘'22 Mart 1932 Mart haftası hangi gündü?'’ gibi bir soruya anında 'Salı' ile cevaplayabilir.

Bazıları 22 enstrüman çalabilir, herhangi bir alet kullanmadan mesafe ölçebilir, birkaç günde dil öğrenebilir veya çok fazla bilgiyi kısa sürede ezberleyebilir.

Yazımızda şaşırtıcı yetenekleri olan, Savant Sendromlu 5 kişiden bahsedeceğiz;

Kim Peek

Rain Man filminde Raymond Babbitt karakterine ilham olmuş olağanüstü bir hafızaya sahip megasavanatır. Film kurgusal olmasına rağmen, karakter aslında Kim Peek'in gerçek hikayesinden ilham almıştır.

Filmde, Raymond otizme sahip olarak canlandırıldı. Ancak Kim aslında beynin iki yarım küresini birbirine bağlayan sinir demetinin eksik olduğu bir duruma sahipti.

Kim'in hafıza yetenekleri şaşırtıcıydı. Hayatı boyunca İncil dahil 12.000'den fazla kitabı ezberlemiş ve coğrafya, müzik, edebiyat, tarih ve spor gibi 15 konuda uzmanlaşmıştır.

Şaşırtıcı bir şekilde, Kim aslında bir seferde iki sayfa okuyabiliyordu, sol gözü sol sayfayı ve sağ gözü de sağ sayfayı okuyordu. İki sayfayı okumak ve ezberlemek sadece 8 saniye sürüyordu.

Leslie Lemke

Leslie erken doğduğundan bir beyin hasarı vardı ve glokom nedeniyle gözleri görmüyordu. Leslie henüz 6 aylıkken evlatlık olarak verildiğinde 52 çocuğu olan bir hemşire olan May onu ailesine kattı.

Leslie 16 yaşındayken, bir gece May müzik sesiyle uyandı. Televizyonu açık bıraktığını düşünerek kapatmak için salona girdi. Ancak Leslie'yi Tchaikovsky'nin Piyano Konçertosu No. 1' i piyanoda kusursuz bir şekilde çalarken buldu. Leslie müziği o gün televizyonda duymuştu.

Leslie'de müzik eğitimi almadığı halde tüm müzik türlerini çalmaya başladı. Leslie'nin mükemmel bir şarkı çalması için gereken tek şey onun müziği bir kez duymasıydı.

Leslie'nin sağlığı bozulmadan önce yıllarca ABD, Japonya ve İskandinavya'da düzenli konserler verdi

Stephen Wiltshire

Küçük bir çocuk olarak Stephen,çizime karşı tutkuluydu. Önce hayvanlar sonra otobüsler, binalar ve kentin simge yapılarına merak duydu. Erken çocukluk döneminde, Stephen sözlü iletişim kuramadığı için onun yerine çizimleriyle iletişim kurdu.

Bugün, Stephen “insan kamerası” olarak adlandırılan eşsiz yeteneğe sahip bir sanatçı. Bir şehir manzarasını bir kez gördükten sonra (örneğin bir uçaktan), hafızasından mükemmel şekilde her binadaki kat ve pencere sayısına kadar çekebilir.

Tokyo’da kısa bir helikopter yolculuğunun ardından 2005 yılında ünlü, kentin 10 metrelik mükemmel bir manzarasını çizdi ve o zamandan beri Roma, New York ve Singapur’u da yaptı.

https://www.youtube.com/watch?v=dAfaM_CBvP8

Daniel Tammet

Daniel, Pi sayısını hafızasından 22.514 ondalık basamağa kadar okuduğunda (5 saatten fazla sürdü) ünlü oldu ve olağanüstü matematiksel ve dil yetenekleri ile dünyayı hayrete düşürdü.

Daniel, 11 dil biliyor ve 2007'de bir hafta içinde çok zor bir dil olan İzlandaca’ yı öğrenmek için çok zorlandı. Yedi gün sonra Daniel, akıcı İzlandaca konuştu ve elbette İzlanda televizyonunda röportaj yaptı. Tam sekiz dil biliyor.

Ancak asıl yeteneği rakamlardı. Daniel’e göre sayılar ona özeldi. Aslında sayıları ve hesaplamaları görüyor, sinestezi denilen nadir bir yeteneğe sahip. Aklında 1 ila 10.000 arasındaki her sayı kendine has bir şekle, renge, dokuya ve hisse dönüşüyor. 289'u özellikle çirkin, 333'ü çekici ve Pi' yi güzel olarak tanımladı.

Ellen Boudreaux

1957 yılında prematüre olarak doğduğu için görme engellidir. Ancak etrafta gezinmek için kendi yolunda cisimlerden yansıyan sesler çıkarıyor, böylece yansıtılan sesi, kendi kişisel sonar biçiminde olduğu gibi algılayabiliyordu.

Ellen ayrıca harika zaman tutma becerisine sahip olmakla beraber her zaman bir saatin tam saatini, dakikasını ve saniyesini içgüdüsel olarak biliyordu.

Leslie'ye benzer şekilde Ellen, aynı zamanda olağanüstü müzik yeteneklerine sahipti ve sadece bir kez dinledikten sonra mükemmel müzik çalabiliyordu. 

 

Dilek Seferoğlu
Yönetici / 265 Yazı / 358,7K Okunma


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST