Loading

Scrum Nedir?

İnsanların karmaşık problemleri ele alabilecekleri üretken ve yaratıcı olarak mümkün olan en yüksek değere sahip ürünleri sunabilecekleri bir çerçevedir.

Lamba

Scrum Nedir?

puzzle

İnsanların karmaşık problemleri ele alabilecekleri üretken ve yaratıcı olarak mümkün olan en yüksek değere sahip ürünleri sunabilecekleri bir çerçevedir. Karmaşık ürünler üzerinde etkili, ekip iş birliği için basit bir çerçevedir. Scrum bir metodoloji değil, bilimsel deneycilik yöntemidir.

Scrum Değerleri Nelerdir?

deger

- Cesaret
- Odak
- Taahhüt
- Saygı
- Açıklık

Scrum Takımı ve Rolleri Nelerdir?

takim

Scrum ekibi;
- Ürün sahibi
- Geliştirme ekibi
- Scrum master’ dan oluşur.

Scrum takımları kendi kendini organize eder, takımın dışındaki başkaları tarafından yönetilmek yerine, işlerini en iyi nasıl yerine getireceklerini seçerler. Burada ki takım modeli esnekliği, yaratıcılığı ve üretkenliği optimize etmek için tasarlanmıştır.

 

Peki Çerçevenin Açılımı Nedir?

sema

Çerçeve içerisinde insan vardır ve iki daire ve dört dörtgenden oluşur.

Birinci Daire, Scrum takımının çalışılan ürün parçacığını oluşturduğu süreyi ifade eder ve ‘’Sprint’’ olarak adlandırılır. Bu sprint 4 haftadan uzun olamaz.

İkinci Daire, Geliştirme Ekibi’ nin 24 saatte bir araya geldiği, dünü ve bugünü konuştuğu, planlama yaptığı ve önünde bir engel olup olmadığının anlatıldığı, 15 dakika süren günlük sacrum’ dur.

Birinci Dikdörtgen, Product Backlog’ dur. Ürün veya hizmet için yapılacak işlerin listesidir. İşlerin öncelik sırası Product Owner tarafından belirlenir, Development team tarafından gerçekleştirilir. İş listesindeki maddeler Spring Planing toplantısında konuşularak takımın hızına göre yeterli miktarda iş alınır. Toplantı her sprint başına gerçekleştirilir. 

İkinci Dikdörtgen, Sprint Backlog’ dur. Toplantının HOW bölümünde Development Team üyeleri sprint backlog’ un içeriğini oluştururlar. İşi nasıl gerçekleştireceklerine dair plan yaparlar.

Üçüncü Dikdörtgen, ise Sprint Review toplantısıdır.  Projeye dahil olan tüm paydaşlar ve Scrum Takımı bu toplantıda bir araya gelir. Takım yaptığı işi anlatır, yorumları dinler ve geri bildirim alır. Buradan çıkan fikirler Development Team’ in yaptığı işin değerini artırarak ürünün geleceğine yön verir. 

Dördüncü Dikdörtgen, ise Sprint Retrospective toplantısıdır. Scrum takımı ile beraber istenirse tüm paydaşlar bu toplantıya katılabilir. Süreci ve bu süreçte yaşadıklarını, aralarında ki iletişimi, araçları değerlendirirler. Toplantı Scrum Takımı’ nın kendini geliştirebilmesi için bir fırsattır. Sonrasında bir sonra ki Sprint Planning Toplantısı gerçekleştirilir ve döngü tekrardan başlar.

Hakan Yıldız
Yönetici / 319 Yazı / 1,0M Okunma

1972 yılında Kayseri’de doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Kayseri’de tamamladıktan sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde Turizm İşletmeciliği ve Anadolu Üniversitesi İşletme bölümlerinden mezun oldu. Bir çok girişimcilik faaliyetinde bulundu ve kendi şirketlerini yönetti. 2003 yılında Özelleştirme İdaresi Başkanlığında görev alan Yıldız, Ataköy Marina, Türk Hava Yolları ve Erdemir A.Ş. gibi şirketlerde orta düzey yöneticilik görevlerinde bulundu. 2016 yılına kadar süren Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’ndaki görevinin ardından Eltemtek A.Ş. ‘de Genel Müdür Yardımcılığı yaptı. 2016 yılı Nisan ayında kamu görevlerinden ayrılarak Global Markets Turkey’i kurdu ve Norveç merkezli Global IT şirketine bir süre danışmanlık hizmeti verdi. Şu an finans ve enerji ticareti alanlarında iki fintech şirketi yöneten Yıldız, ülkemizdeki ilk Kitle Fonlaması platformlarından biri olan fonbulucu.com’un kurucusudur. Girişimcilik ve Kitle Fonlaması üzerine bir çok  makalesi bulunmakta olup, girişimcilik ekosistemi içerisinde fonlama ve bilgilendirmeyi görev edinen Girişimci Gazetesi, Fonbulucu Invest, Fikirler Yarışıyor, Non Stop Fund gibi bir çok platformu da yönetmektedir. Mentor, Girişimci ve Melek Yatırımcı da olan Yıldız, evli ve iki çocuk babasıdır.


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST