Loading

Şirketlerin ve Kişilerin İzlenim Yönetimine Bakış Açısı

İzlenim Yönetiminin İletişime Yansıması

İzlenim Yönetimi

“İzlenim Yönetimi” ABD'li sosyolog Erving Goffman ile birlikte anılan bir düşüncedir. Bu düşünceye göre; insanlar, başkalarının kendileri hakkındaki izlenimlerini, başka insanlarla bir araya geldiklerinde neyi ortaya döküp neyi gizleyeceklerini seçerek, "yönetirler" ya da denetlerler.” Öngörüsü olmuştur. 

İnsanlar,  iş, sosyal ve özel yaşamlarında iletişim kurdukları kişiler  üzerinde nasıl bir düşünce veya iz bıraktıkları ile ilgilenir. Etraflarında iyi bir izlenim bırakmayı amaçlar. Yaşamlarında doğrudan oluşturdukları imajlarını kişilerin üstünde başarı sağlayacağı için izlenim etkisi yaratmanın önemli olduğunu düşünüyorum. 

İzlenim yönetiminde ; birbiriyle sürekli etkileşim içinde olan ekip çalışanlarının, çeşitli neden ve amaçlarını bilinçli bir şekilde kullanırlar. Bazı davranış kalıplarını gizlerler. Bazılarını da ön plana çıkararak taktik unsuru olarak etkilemeye yönelik amaç odaklı faaliyetlerdir. 

İnsanoğlunun başkalarına iyi davranmak, güzel görünmeyi istemek, onlar üzerinde izlenimlerini kontrol etmek için sergiledikleri davranışlar izlenim yönetimi ya da benlik sunumu kavramı ile açıklayabilirim. 

Araştırmalara göre, diğer insanlar hakkında karar vermeye, onlarla karşılaştığımız İLK İZLENİM yedi saniye içinde başlar. 

İzlenim yönetiminde; Bireylerin karşılıklı sosyal iletişime girmeleri ile sosyal medyanın önemini ve bunun farkını iyi bir etkileşimde kullanmaları ile belli olur. Ama bazı toplumsal ortamda kimliğini oluşturamayan birey için bunu söyleyemeyiz.  

Bunu etkin bir şekilde sürdürebilmeleri için, karşılıklı bir şekilde birbirlerini doğru algılamaları kanısındayım. Buna göre, kendilerini kontrol edebilme izlenim yönetimi açısından ilk şarttır. 

Eğer kişi çevresindeki insanları yeterli tanıma bilgisine sahip değilse izlenim açısından da güçlük çeker ve yetersiz kalır. Diğer insanları izlemek uyumlu bir davranış olacağı için kişilerin sosyal davranışlarında uygunluk düzeyini kontrol eder. 

“ Psikolojik olarak baktığımızda  “İlk karşılaşmalarda insanlar hakkında nasıl bilgi sahibi oluyoruz?”, “Başkalarının gereksinimleri, karakter özellikleri ve yetenekleri ile ilgili sonuçlara nasıl varıyoruz?” gibi sorular yani bir insan hakkında izlenim oluşturma davranışı sosyal psikologların yıllar boyunca ilgisini çekmiştir.”

“Sosyolog ve Psikologlar, bir kişiyle ilgili bilgi sahibi olabilmeyi ve kararınızı biçimlendirecek olan özelliklerin, o kişiyle karşılaştığınız ilk anda edindiğiniz izlenimlerden kaynaklandığını söyler.” İzlenim yönetimi (benlik sunumu), kimlik oluşturma, imaj oluşturma, izlenim ile etkileşim oluşturma gibi birbiriyle ilişkili bir dizi olgu ve kavram, yakın yıllarda gelişen bir araştırma alanının yapı taşlarını oluşturmaktadır.

Tedeschi ve arkadaşlarının İzlenim Yönetimi Teorisi, benlik sunumu ile benlik kavramını sosyal bir olgu haline getirir. Sosyal kökleri ve rollerini içerirken, dış ve iç çevrede davranışlarımıza rehberlik eder.  

İzlenim yönetiminin oluşum  teorisinde esas alınacak noktalar, sosyal medyadaki kimliği ve davranışsal taktikleri istedikleri gibi kullanırlar. Kendileri hakkındaki bilgileri doğrudan aktarmayı düşünürken, sosyal çevrenin izlenimini yaratmak için dolaylı yoldan etkileşim sağladığını düşünüyorum.

Danışmanlık şirketi olarak uzman olduğumuz mesleki alanlarımız da  ve kişisel özelliklerimiz ile müşterilerde güçlü izlenimler bırakmayı hedefleriz.

Bu da kurumumuzun güvenirliliğinin sürekli olması ile ilgilidir. 

Kendi kimliğimiz gibi şirketimizin de tutarlı ve sağlam olduğunu ifade eder. İzlenim yönetiminin başarısı şirketin dışarıya, dışarının da şirkete yönlendirmesine bağlıdır. Başarıyı elde etmek için kişiler genellikle bilinçli ve bilinç dışı çabalara girmek zorunda kalır. 

Şirketimiz olarak sektörde yer bulabilmesi, tutunabilmesi, rekabet edebilmesi, giderek büyüyebilmesini sağlam kurmuş olduğu izlenimine borçludur.  Sektöründe güven yaratmayan dolayısıyla iyi bir izlenim yaratmayan bir firmanın ayakta kalabilme şansı pek mümkün olamayacaktır. 

İzlenim yönetiminin süreci,  planlanması,  uygulanması ve izlenimin değerlendirilmesi çabaları sürdürülmektedir. Bu aşamalarda, başlangıçta oluşan istenilen izlenim düşüncesinin harekete geçirilmesiyle denetimler yapılarak istenen ya da istenmeyen izlenim sonuçlarına ulaşılmaktadır.

İzlenim yönetimine ilişkin ilk sistematik çalışması olan ünlü sosyolog Erving Goffman

(The Presentation of Self in Everyday Life" adlı kitabını öneriyorum. 

Müge Oralbay
Standart Üye / 15 Yazı / 14,8K Okunma

1982 yılında İstanbul ‘da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Marmara Koleji’nde bitirip ardından , Üniversiteyi Sinema TV Yapım Yönetim TV Programcılığı Bölümünden mezun oldu. Stajını Kanal D de Zaga programında Yapım Yardımcısı olarak tamamlamıştır. Değerli Duayen Prodüktör İzzet Öz’ün yanında, Yönetmen Yardımcısı olarak çeşitli klip çekimlerinde yer almıştır. Ardından Eski TV8 kanalında Packshot Programında Yapım Ekibinde ardından Elmavizyon TV de bir çok programın Yapım Sorumluluğunu üstlenmiştir. 2004 yılından itibaren Number One TV ve diğer kanalı Fashion TV Türkiye’de bir buçuk sene, ardından da iki buçuk sene boyunca Atv Kanalı’nda Yayın Sorumlusu olarak yer almıştır. 2009 senesinde Medya Sektörünün diğer kollarından PR – Medya İlişkileri Sorumlusu olarak Halkla ilişkiler ajansında çalışmaya başlamıştır. Sonrasında Magazin Portallarında Mekan Editörlüğü ve Magazin Dergilerinde moda editörlüğü yapmıştır. Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Sertifika Programı, Bahçeşehir Üniversitesi Dijital Pazarlama Uzmanlığı Sertifika Programı, Temel Düzey Halkla İlişkiler ve Reklam Sertifika Programı, İş Zeka Yönetimi, Zaman Yönetimi, Kriz Yönetimi, Münazara ve Sunum Teknikleri, NLP Uzmanlık, Beden Dili, İnovasyon ve Liderlik, Sosyal Medya’da Liderlik, Müşteri İlişkileri Yönetimi (CRM), Kendimize ve Topluma Liderlik, Stratejik Planlama, Çatışma Yönetimi, Sosyal Girşimcilik, İmaj ve İletişim, Networking, Dijitalin Pazarlama İletişimindeki Yeri, İyi niyetli Reklamcılık, Viral Pazarlama 2.0, Sosyal Ağlarda Halkla İlişkiler ve Pazarlama ve SEO , Facebook , Instagram, LinkedIn ve bir çok eğitimlerini tamamlamıştır. Halen de güncel trendleri okuyup takip etmektedir. Bir çok haber portalında da uzmanlığını yazılarıyla Köşesinde yer vermiştir. 2012 senesinden itibaren Girişimciliğini farklı sektörlerden oluşan müşterilerin markalarını, sosyal medya ve yazılı basın ile bağlantılı olarak çalışmaktadır. Uzmanlığını İletişim ve Marka danışmanlığı yönetimi üzerine yapmaktadır. 2014 Aralık ayından bu yana Pazarlama, Halkla İlişkiler, Marka çerçevesiyle bir Türk şirketinde Proje Finans ve Yönetim Danışmanlığı şirketinde Stratejik İletişim Danışmanı ve Proje Ortağı olarak profesyonel bir şekilde devam etmektedir. Uzun bir süredir Girişimciliğini Bodrum’da yaşayarak çalışmaya devam etmektedir. İletişim Danışmanı- Dijital Pazarlama, Sosyal Medya ve Marka Uzmanı olarak küçük , orta ölçekli şirketlere danışmanlık vermektedir. Orta ve Büyük ölçekli şirketlere de bazı uzman olduğu alanda eğitimler hazırlamıştır. Uzman olduğu konularda Online Eğitimler vermek için çalışmalar yapmaktadır. Danışmak istediğiniz sorularınız İçin sosyal medya hesaplarından bana ulaşabilirsiniz .


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST