Loading

Sosyal Medya Pazarlama Kanunları

Sosyal medyanın, hedef kitleyi genişletme ve müşteri potansiyelini artıma konusunda büyük bir etkisi var. Ancak bu potansiyeli yakalamak için sosyal medya pazarlamasının temellerini anlamak gerek.

1) Dinleme Kanunu

dinleme

Daha az konuş, daha fazla dinle... Hedef kitlene göre neyin önemli olduğunu öğrenmek için tartışmalara katılabilir ürettiğin içerik ile ilgili geri bildirim almak üzere sorular sorabilirsin. Özellikle olumsuz eleştirilerde moral bozmak yerine onları bir fırsat olarak gör. Sana farklı bir perspektif verebilir. Böylece kaliteli içerik üretebilir, insanların hayatlarına dokunabilirsin.

2) Odaklanma Kanunu

odak

Her şeyi denemektense bir konuda uzmanlaşmak, sadece bir konuya odaklanmak daha etkilidir. İnsanlar ilgi alanlarına hitap eden sayfaları takip ederler. Sayfanı ziyaret ettiklerinde de birbirinden alakasız konularda içerikler görmek kafalarını karıştırır. Örneğin; spor ile ilgili içerikler paylaştığın bir sayfa oluşturduğunda takip edenler de muhtemelen spor ile ilgilenen kişiler olacaktır. Sayfanda bir değişiklik yapıp moda veya yemek ile ilgili içerikler paylaşmaya başlarsan spor ile ilgilinen kitleyi kaybedebilirsin. Güçlü bir marka oluşturmak için yüksek kalite odaklı sosyal medya ve içerik pazarlama stratejisi, başarıya ulaşma şansını katlar.

3) Organik Kitle Kanunu

kitle

Seninle ilk kez etkileşime geçip sonra kaybolan on binlerce takipçidense, paylaşımlarını ve seni gerçekten ilgi çekici bulduğu için takip eden sadık 1.000 kullanıcı daha faydalı olacaktır. Bunu sağlamanın en önemli adımlarından biri, bir önceki maddede de bahsettiğimiz gibi ürettiğin içeriklerin tek bir konuda olması ve sayfanın genel bir konseptinin olmasıdır. Moda ile ilgilenen biri sürüngenler ile ilgili bir paylaşım görmek istemeyebilir. 

4) Sabır Kanunu

sabırlı

Sosyal medya başarısı bir gecede gerçekleşmez. Ne kadar kaliteli içerik paylaşırsan paylaş, üzerinde ne kadar çalışmış olursan ol iyi sonuçları görmek o kadar kolay olmayabilir. Öncelikle insanların bu içerikleri fark etmesi gerekir. Bunu sağlamanın en hızlı yollarından biri reklam faktörüdür. Ancak reklam için ayıracak bir bütçen yoksa çok daha uzun süre beklemen gerekebilir. Sabırlı olup çalışmalarını sürdürmelisin.

5) Birleştirme Kanunu

birlesme

Şaşırtıcı, kaliteli, eğlenceli veya faydalı içerikler paylaşmalısın. Böylece bu içerikleri Twitter, Facebook, LinkedIn gibi platformlarda kendi bloglarında paylaşan kaliteli bir kitle elde edebilirsin. İçeriğin paylaşılması ve tartışılması, Google gibi arama motorlarında ön plana çıkmana ve bu da daha fazla takipçiye ulaşmana yol açar.

6) Etki Kanunu

etkiesim

Ortaya koyduğun iş ile ilgilenmesi muhtemel, kendi pazarındaki insanları bulmak için zaman ayır. Bu insanlarla bağlantı kur ve ilişkilerini geliştir. Eğer Yeterli, ilginç ve yararlı bir bilgi kaynağı olarak radarlarına girmeyi başarırsan, içeriklerini onlar da kendi takipçileriyle paylaşabilir bu da senin ilerlemene büyük katkı sağlar.

7) Değer Kanunu

deger

Tüm zamanını ürünlerini ve hizmetlerini tanıtmak için harcarsan, insanlar seni izlemeyi bırakacaktır. Reklam, tanıtım gibi aracılar adından söz ettirmek için gerekli olsa da, sadece buna odaklandığında takipçilerine samimi gelmemeye başlar. Etkileşime bir değer katmalısın. Kazanca daha az odaklan. Daha fazlasını şaşırtıcı içerik oluşturma ve ilişki geliştirme üzerine odakla. Zamanla, bu insanlar işletmen için ağızdan ağıza pazarlama için güçlü bir katalizör haline gelecektir.

8) Kabul Kanunu

kabul

Sana şahsen ulaşan biri olursa onu görmezden gelemezsin. İlişki kurmak, sosyal medya pazarlamacılığında başarıyı getiren en önemli adımlardan biridir. Olumsuz bir eleştiri ile karşılaşabilirsin, veya çok saçma bulduğun bir yorum ile... Ancak bunların da sana katabileceği artılar olduğunu unutma ve kimseyi göz ardı etme. Sana ulaşan her kişiyi kabul etmeye çalış. 

9) Ulaşılabilirlik Kanunu

ulasma

Hedef kitlesine uygun olarak belli aralıklarla içerik yayınlaman ve takipçilerinle sohbetlere katılman gerekir. Yani etkileşim kurman, hayatta olduğunu göstermen gerekir. Eğer ortadan kaybolursan, aynı sektördeki başka bir alternatifle seni rahatça değiştirebilirler. Başka alternatif demişken, içerik paylaşmadığın veya sorulara cevap vermediğin zamanlarda da araştırma yapabilirsin. Kendi içeriklerine benzer içerik paylaşan daha büyük kitlesi olan sayfaları takip edebilirsin. Bu sayfaların takipçileri ile nasıl bir ilişki kurduğunu gözlemleyebilir, kendi sayfanda uygulamak üzere tüyolar elde edebilirsin. 

10) Karşılıklılık Kanunu

karsilik

Başkalarının içeriklerini paylaşman, onlar hakkında konuşman gerekir. Bunu yaptığında karşı taraf da senin içeriklerini paylaşacak ve senin hakkında konuşacaktır. Bu nedenle, sosyal medyaya geçirdiğin sürenin bir kısmını başkalarının yayınladığı içeriklere ayırman önemlidir. Boş zamanlarında araştırmayı hiç bırakmamalısın. Benzer sayfalarda insanların ne tür içerikler ürettikleri, takipçileri ile olan etkileşimleri, stratejileri sana yol gösterici olacaktır. 

Hakan Yıldız
Yönetici / 319 Yazı / 971,8K Okunma

1972 yılında Kayseri’de doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Kayseri’de tamamladıktan sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde Turizm İşletmeciliği ve Anadolu Üniversitesi İşletme bölümlerinden mezun oldu. Bir çok girişimcilik faaliyetinde bulundu ve kendi şirketlerini yönetti. 2003 yılında Özelleştirme İdaresi Başkanlığında görev alan Yıldız, Ataköy Marina, Türk Hava Yolları ve Erdemir A.Ş. gibi şirketlerde orta düzey yöneticilik görevlerinde bulundu. 2016 yılına kadar süren Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’ndaki görevinin ardından Eltemtek A.Ş. ‘de Genel Müdür Yardımcılığı yaptı. 2016 yılı Nisan ayında kamu görevlerinden ayrılarak Global Markets Turkey’i kurdu ve Norveç merkezli Global IT şirketine bir süre danışmanlık hizmeti verdi. Şu an finans ve enerji ticareti alanlarında iki fintech şirketi yöneten Yıldız, ülkemizdeki ilk Kitle Fonlaması platformlarından biri olan fonbulucu.com’un kurucusudur. Girişimcilik ve Kitle Fonlaması üzerine bir çok  makalesi bulunmakta olup, girişimcilik ekosistemi içerisinde fonlama ve bilgilendirmeyi görev edinen Girişimci Gazetesi, Fonbulucu Invest, Fikirler Yarışıyor, Non Stop Fund gibi bir çok platformu da yönetmektedir. Mentor, Girişimci ve Melek Yatırımcı da olan Yıldız, evli ve iki çocuk babasıdır.


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST