Loading

Sosyal Medyayı 11 Adımda Daha Etkili Kullan

İşini pazarlarken sosyal medyayı güçlü ve etkin bir şekilde kullanabiliyor musun? Sosyal medya ağlarını nerede, ne zaman, nasıl kullanacağını bilmek ister misin?

Neden Sosyal Medya İş Planı?

Ünlü İngiliz yazar Lewis Caroll’un Alice Harikalar Diyarında isimli romanında kedinin Alice'ye söylediği gibi, "Eğer nereye gitmek istediğini bilmiyorsan, hangi yoldan gideceğinde fark etmez…" Tıpkı hayatımızda olduğu gibi sosyal medya içinde aynı durum geçerlidir. Nereye gideceğini bilmiyorsan, varmak istediğin yere varamayacağın kesin. 

İşte sosyal medya planı ile amacın için harekete geçebilirsin. İşin için özelleştirilmiş bu strateji ile kendine başarılı bir hedef rehberi oluşturabilirsin. Nereden başlayacağını bilmiyorsan bu sosyal medya iş planının 11 adımını takip et…


11 Etkili Sosyal Medya Planı Nedir?

1) Başlangıç Noktanı Belirle

baslangic

Nereden başlayacağın konusunda emin değilsen, hedefe ulaşmak için gereken zaman ve yolu da belirleyemezsin. İlk adımın bir başlangıç noktası belirlemek. Hemen bugün bir ajanda kullanarak başlangıç yapabilirsin. Aşağıda sana buna yönelik birkaç fikir vereceğiz:

- Arama motorlarında web siten hangi sıklıkta görüntüleniyor?
- Senin kişisel kimliğin arama motorlarında hangi sıklıkta görünüyor?
- Şirketin arama motorlarında hangi sıklıkta görüntüleniyor?
- Sitenin performansını woorank.com ve www.semrush.com gibi yardımcı sitelerden veri analizi yaparak inceleyebilirsin.

Takip etmek istediğin tüm rakiplerin içinde aynı yolu izleyebilirsin. Başlangıç noktanı belirlerken;

Sosyal medya ölçümlerinin izlenmesi: Avinash Kaushik ünlü makalesinde tüm sosyal pazarlama platformları için dikkat edilmesi gereken kritik ölçümleri açıklıyor. Takipçileri, takipçi sayısı gibi anlamlı ölçüleri dikkate almalıyız. Bugün başlarken neye ihtiyacın olduğunu belirle.

Konuşma Oranı: Bu oran sitenden bahsedilmesinin dışında, takipçi ve fun sayın, yapılan yorumlar, gönderi başına yapılan yorum sayısı gibi verileri içerir. Örneğin geçen haftaya oranla sosyal ağlarında kaç adet gönderi paylaştın, kaçı etkileşime girdi, e-postalarının durumu vs. incelemeye başlayabilirsin.

Büyüme Oranı: Tüm bölümleri ayrı ayrı inceleyip değerlendirten sonra bütüncül bir bakış açısı ile değerlendirme yap. Tüm rakiplerin karşısında ki durumunu ölçüm araçları ile görebilirsin. Verileri belirli zaman aralıklarında sıralayarak bir büyüme tablosu ortaya çıkarabilirsin.

Akış Oranı: Akış oranı size hedef kitlenizin paylaştığı içerikleri görüntülemeye yardımcı olacaktır. Bu hesaplama beğeni veya retweet, pin vs. sayısına dayanmaktadır.

2) Hedef Kitleni Tanı

insanlar

Önce Facebook, Twitter, Linkedin, Instagram hesaplarına fokuslan. Hedef pazarlama kitlen kim? Daha çok hangi sosyal ağda yer alıyorlar? Onlarla iletişime geç, konuş ve onların ihtiyaçlarını anlamaya çalış. Bu arada spesifik ihtiyaçlarının ne olduğunu anlamaya çalış ve notlar al. Notlarının üzerine düşün. Her ihtiyaca çözüm olmaya çalışma. Spesifik ol.

3) Sosyal Ağını/Ağlarını Seç 

sosyalag

Facebook, Twitter, Instagram gibi sosyal medya ağları bize iletişimin kapılarını açar. Ancak ihtiyacın bu ağların tamamında bulunmak değildir. Hedef pazarının hangi sosyal medya ağında aktif zaman geçirdiğini belirleyip o mecraya yönelmek daha etkili olacaktır. Yayınlamış olduğun hangi sosyal medya ağında daha çok görüntülendi, paylaşıldı, yorumlandı ise aksiyon planında o sosyal ağa ağırlık vermelisin.

4) Değerli Bir Kaynak Ol

kod

Sosyal medya takipçilerin için değerli bir olmak ister misin? Bunun için düşündürücü, ilginç, eğitici ve uygun içerikleri sıkça paylaş. Verici ol. Bu düşünce lideri olmanın ve bu alanda uzman olarak konumlandırılmanın en iyi yollarından birisidir.

 

5) Chat Ekranı

chat

Sosyal medya mükemmel bir iletişim aracı iken aynı zamanda da inanılmaz derecede faydalı bir dinleme aracı. Müşterilerinizi dinlerken onların ihtiyaçlarını, isteklerini ve arzularını gerçekten duymak için zaman ayır. Müşterilerinden alacağın geri dönüşler senin içerik ihtiyaçlarını karşılayacaktır.

6) Etkili konuşma ve ses tonu

konusma

Doğru kişileri çevrimiçi ortamda takip etmek için gerçek kişi olmalısın. İnsanlar bildikleri, gördükleri, sevdikleri ve güvendikleri kişiler ile iş yaparlar. Güven günümüzde maalesef çok hızlı bir şekilde erozyona uğruyor. Gerçekte olmadığın gibi hareket etme.

7) Tutarlı Bir Program Yarat

program

Güçlü bir sosyal medya takipçisi inşa etmenin yolu düzenli iletişimden geçer. Tutarlı bir şekilde paylaşım yapmak günlük bir temel oluşturmaktan geçer. Sosyal medya stratejini belirle;

- İçerik olarak ne paylaşacaksın?
- İçeriği nasıl paylaşacaksın?
- İçeriği nerede paylaşacaksın?

Takvim oluşturup yapacağın plana göre hareket et.

8) Doğru araçları kullan

araclar

Günlük çarpıcı içerikler ile sosyal medyada varlığını sürdür ve yönet. Çarpıcı içerikler ile sosyal ağlarda aktif olarak izlenme ve ilgi çekmeyi başarabilirsin. Örneğin, Pinterest kullanıyorsan günlük yönetim aracı olarak Tailwind’den faydalanabilirsin. Tailwind ile beraber: 

- İçerik yayınlama
- İlgili içerik bulma ve yayınlama
- Trend pinleri belirleme
- Profil performansını kontrol etme
- Popüler panoları takip etmek gibi bilgilerden faydalanabilirsin.

9) Uzman Bir Ağ Geliştirici Ol

ag

Bunun için hedeflerini belirle, tutkunu ve hikayeni paylaş, kapsayıcı ol. Artık sana nasıl satış yapabilirim kalıbından çıkarak sana nasıl hizmet edebilirim kalıbına bürün. Hizmet etmek yeni satış şeklidir. İlişkiler zaman ve çaba gerektirir. Bağlantıların artacak, bazıları gidecek…

10) İlişki Yönetimi

sohbet

Sosyal ağlarımız bizlerin kartvizit dağıttığı ortamlar değillerdir. Bizler sosyal medya ağlarımızda arkadaş, takipçi ve fan topluyoruz. Ağımızdaki bu kişiler aslında bizim kartvizitimiz oluyorlar. Dünyanın en büyük iş organizasyonu BNI şirketinde kurucu ve başkan olan Dr. Ivan Misner ilişki yönetiminde başarılı olmak için aşağıda ki 4 adıma dikkat etmemizi anlatıyor;

- Çalışanların, çünkü seni ve hedeflerini onlar kadar tanıyamaz,
- Geçmişte referans olduğun insanlar,
- Geçmişte sana referans olmuş insanlar,
- Sana bağlı olan, senin gibi olan ve sana güvenen insanlar.

Sosyal medya ağına en çok yönlendirme yapanların ilgisini çek ve hikayeni paylaşmalarına yardımcı ol.

11) İzle, Ölç ve Ayarla

izle

Sosyal medya ağında başarılı olmak istiyorsan bunun için bir planlama yapmış olmalısın. Bu planın sonuçlarını sürekli takip edip ölçümlemelisin. Ölçümlemek için  aşağıda ki bazı örnek parametrelere dikkat edebilirsin:

- Diğer sosyal ağlardan gelen trafik yönlendirmeleri
- Belirli web sayfalarının açılışlarında ki ilanlar
- Ağınızda ki kişi sayısı ve artış yüzdeleri
- Yeni blog aboneleri….

Başarılı bir sosyal medya ağı için sistemini oluşturduktan sonra ilerlemenin analizlerini mutlaka yapman gerekiyor. Başarılı bir sosyal medya stratejisi her zaman çevik olmalıdır.

Hakan Yıldız
Yönetici / 319 Yazı / 1,0M Okunma

1972 yılında Kayseri’de doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Kayseri’de tamamladıktan sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde Turizm İşletmeciliği ve Anadolu Üniversitesi İşletme bölümlerinden mezun oldu. Bir çok girişimcilik faaliyetinde bulundu ve kendi şirketlerini yönetti. 2003 yılında Özelleştirme İdaresi Başkanlığında görev alan Yıldız, Ataköy Marina, Türk Hava Yolları ve Erdemir A.Ş. gibi şirketlerde orta düzey yöneticilik görevlerinde bulundu. 2016 yılına kadar süren Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’ndaki görevinin ardından Eltemtek A.Ş. ‘de Genel Müdür Yardımcılığı yaptı. 2016 yılı Nisan ayında kamu görevlerinden ayrılarak Global Markets Turkey’i kurdu ve Norveç merkezli Global IT şirketine bir süre danışmanlık hizmeti verdi. Şu an finans ve enerji ticareti alanlarında iki fintech şirketi yöneten Yıldız, ülkemizdeki ilk Kitle Fonlaması platformlarından biri olan fonbulucu.com’un kurucusudur. Girişimcilik ve Kitle Fonlaması üzerine bir çok  makalesi bulunmakta olup, girişimcilik ekosistemi içerisinde fonlama ve bilgilendirmeyi görev edinen Girişimci Gazetesi, Fonbulucu Invest, Fikirler Yarışıyor, Non Stop Fund gibi bir çok platformu da yönetmektedir. Mentor, Girişimci ve Melek Yatırımcı da olan Yıldız, evli ve iki çocuk babasıdır.


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST