Loading

Startup'lara, Yepyeni Ev Tipi Yatırımcılar Geliyor...

Girişim sermayesi yatırımcıları ve melek yatırımcılardan farklı olmak üzere Hisse/Yatırım Bazlı Kitlesel Fonlama Modelinde yatırım yapanlar daha küçük miktarlı yatırımlar yapıyorlar

Hisse ve Yatırım Bazlı Kitlesel Fonlama 
Hakan Yıldız | Twitter'da Takip Etmek için tıklayınız

Teknoloji Firmalarına Ev Tipi Destek..!

Teknoloji üretmek kavramsal olarak geniş bir konu. Ülkemizde son dönemlerde teknoloji yatırımlarının arttığı herkes tarafından malum bir konu. Ancak bu yatırımların gerçekten doğru kanalize edilip edilmediği ve de ortaya gerçekten ürünlerin çıkıp çıkmadığı oldukça tartışmalı. Aynı zamanda Teknoloji üreten ve/veya üretmek için çalışan startup' ların ve bu konuda fikri olan girişimci adaylarının finansmana ulaşması neredeyse imkansıza yakın. Erken ve en erken aşama çekirdek sermaye bulamayan, bir startup kurup 6-8 ayda finansman temin edemediği için geliştireceği ürünün kıymetinin ne olduğundan bağımsız yok olan firma sayısı her geçen gün azımsanmayacak sayıda artıyor.

Kitlesel Fonlama yasası ülkemizde henüz yayınlandı. İkincil düzenlemenin SPK tarafından yayınlanması bekleniyor. Yayınlanacak düzenlemenin de Hisse Bazlı Kitlesel Fonlama konusunda olması beklenmekte. Şu an faal durumda olan ve yeni kurulacak platformlar için muhtemelen lisans alınması, sermaye yeterliliği ve birçok koşulun gelmesi ile birlikte ilgili piyasanın şekillenmeye başlaması da mümkün olacaktır.

Hisse Bazlı Para Toplama…

Hisse Bazlı Kitlesel Fonlama modeli özetle finansmana ihtiyaç duyulan tutar karşılığında talep edenin hisselerinin bir kısmının satışa sunularak ya da kar paylaşımı hakkı sunularak finansman sağlayan bir modeldir. Finansmana ihtiyaç duyan girişimci tarafından yatırım ihtiyacı tutarı bir limit olarak belirlenir ve kitlesel fonlama yoluyla belirlenen bir süre içerisinde bu tutarın sağlanması durumunda yatırım yapılır. Bu modelin uygulanması durumunda platformlar aracılığıyla yatırımcılara, firmanın değerlemesine, iş planına, toplanacak fonun olası kullanım şekline ve firmanın hisselerinin ne kadarının satışa sunulduğuna ilişkin çeşitli bilgiler paylaşılır. Yine bu modele çok yakın olan Yatırım Bazlı Kitlesel Fonlama modeli ise bir firmanın varlıklarına ya da performansına dayalı bir menkul kıymetin satışının söz konusu olduğu modeldir. Başka bir ifade ile, firma kredi formunda ya da firmanın fikri mülkiyet haklarına ilişkin varlıklarını ya da firma hisselerini satarak yatırımcılardan para toplar.

Ev Tipi Yatırımcılar…

Girişim sermayesi yatırımcıları ve melek yatırımcılardan farklı olmak üzere Yatırım Bazlı Kitlesel Fonlama Modelinde yatırım yapanlar daha küçük miktarlı yatırımlar yapmaktadır. Bu yöntem ile aslında yeni bir kimliğe sahip ev tipi yatırımcılar ortaya çıkarmaktadır. Küçük tasarruflar yapan bu kişilerin (ev hanımları, esnaflar, öğrenciler, memurlar, işçiler vs.) elli-yüz ila bin lira arasında yatırım yaparak kitlesel fonlama piyasasında oyuncular olduklarını önümüzdeki dönemde çok göreceğiz. Birden fazla projeye yapılan yatırımlar ile de risklerini pay edebilecek bu kesimin kısa bir zamanda milyarlarca liralık bir potansiyele sahip oldukları rakamlarla arası iyi olanlar tarafından bilinmektedir.

Mudarabah Sözleşmeleri…

cami

İster Hisse Bazlı olsun ister Yatırım Bazlı olsun kitlesel fonlama yatırımcısı olabilecek ve motivasyonu faizden uzak durmak olan diğer bir kesimin daha fazla ilgi duyacağı diğer bir konu da İslami Kitle Fonlaması’dır. İslam Finans sisteminde Mudarabah sözleşmelerinin içeriği incelendiğinde yukarıda verilen fonlama türlerine çok uygun olduğu görülebilir. (Detay için Kitle Fonlamasına Genel Bakış ve İslami Kitle Fonlaması makalesine bakınız)

Sine-i Millet…

Teknoloji üreten ve/veya üretmek için çalışan startupların, bir konuda fikri olan girişimci adaylarının finansmana ulaşmasını temin edebilmek teknoloji üretmenin olmazsa olmazıdır. Erken ve en erken aşama fikir, proje ve buluşların kendi kaynakları ile bunu yapmasını beklemek en uygun tabiri ile aymazlık olur.
 
Girişimler ayakta durabilirse ve AR-GE için ek kaynak sağlayabilirlerse üretim onlardan beklenebilir. Binlerce teknopark, on binlerce teknoloji geliştirme bölgesi, yüz binlerce girişimci ve milyonlarca çalışanınız olsun fark yaratamıyorsanız, finans kaynaklarına ulaşmak neredeyse imkansızsa, yatırımcı, melek yatırımcı tabir edilen kişiler bir avcıdan farksız iseler, kredi maliyetleri altından kalkılamaz bir seviyede ise nihayetinde teknoloji üretebilmek ancak ve ancak Sine-i Millete dönmek anlamına gelen kitlesel fonlama hareketi ile mümkün görünüyor.

Hakan Yıldız
Yönetici / 319 Yazı / 972,1K Okunma

1972 yılında Kayseri’de doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Kayseri’de tamamladıktan sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde Turizm İşletmeciliği ve Anadolu Üniversitesi İşletme bölümlerinden mezun oldu. Bir çok girişimcilik faaliyetinde bulundu ve kendi şirketlerini yönetti. 2003 yılında Özelleştirme İdaresi Başkanlığında görev alan Yıldız, Ataköy Marina, Türk Hava Yolları ve Erdemir A.Ş. gibi şirketlerde orta düzey yöneticilik görevlerinde bulundu. 2016 yılına kadar süren Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’ndaki görevinin ardından Eltemtek A.Ş. ‘de Genel Müdür Yardımcılığı yaptı. 2016 yılı Nisan ayında kamu görevlerinden ayrılarak Global Markets Turkey’i kurdu ve Norveç merkezli Global IT şirketine bir süre danışmanlık hizmeti verdi. Şu an finans ve enerji ticareti alanlarında iki fintech şirketi yöneten Yıldız, ülkemizdeki ilk Kitle Fonlaması platformlarından biri olan fonbulucu.com’un kurucusudur. Girişimcilik ve Kitle Fonlaması üzerine bir çok  makalesi bulunmakta olup, girişimcilik ekosistemi içerisinde fonlama ve bilgilendirmeyi görev edinen Girişimci Gazetesi, Fonbulucu Invest, Fikirler Yarışıyor, Non Stop Fund gibi bir çok platformu da yönetmektedir. Mentor, Girişimci ve Melek Yatırımcı da olan Yıldız, evli ve iki çocuk babasıdır.


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST