Loading

SWOT Analizi Nedir?

İş kurma hayali ile yanıp tutuşuyorsunuz ,son derece zekice kurgulanmış bir iş planına sahipsiniz.Çalışabilir bir iş fikrine dair oluşturduğunuz planınızı hayata geçirirken bazı bilimsel analiz yöntemlerinden yararlanmanızı öneririz

Swot Analizi Görsel

Bu yazımızda bir şirketin çok daha doğru bir şekilde faaliyetini sürdürmesi için yapması gerekli olan bir bilimsel bir analiz yönteminden bahsetmek istiyoruz.

SWOT Analizi Nedir? Girişiminize Nasıl Bir Katkı Sağlar?

S.W.O.T. Analizi (Strengths – Weakness – Opportunities and Threats) adı verilen, kurumların güçlü, zayıf yönlerini tespit edip, içinde bulunduğu sektöre dair fırsatları yakalamasını öngören ve firmayı nelerin tehdit edeceğini önceden belirlenmesini esas alan bilimsel bir yöntemdir, bu analiz yöntemi.

Swot Analizi’nin Bölümleri Nelerdir?

S – STRENGHTS, Güçlü Yönler

Analiz yönteminin S olarak tanımlanan ve İngilizcesi Strengths, Türkçesi ise Güçlü Yönler olarak çevrilen kısmı bir şirketin kendine ait güçlü yönlerini son derece iyi tespit etmesini ve bu yönlerinin üzerinde durup, içinde bulunduğu sektörde avantaja çevirmesini öngören bir simgedir.

Şirketi S tanımlamasını yaparken, sektörde rakiplerinden üstün olduğu yönlerini, mali açıdan kendinde gördüğü avantajı, üzerine inşa ettiği iş fikrinin gücünü, kısacası kurumunun sektörel olarak en güçlü taraflarını açıkça belirlemelidir.

W – WEAKNESS, Zayıf Yönler

Girişiminizin zayıf yönlerini bilmeniz, geleceğe dair çok daha güçlü adımlar atmanız için esas koşulların başında gelir. Bu nedenledir ki, SWOT analizindeki W yani Weakness, işletmenizin zayıf yönlerini bir kenara yazıp, analiz etmenizi öngörür.

İşletmeniz mutlaka rakipleri nazarında hangi taraflarının eksik olduğunu? Sektörde daha başarılı olabilmek adına geliştirmesi gereken yönlerinin neler olduğunu? Maliyet anlamında firmayı ileride sıkıntıya sokabilecek zayıflıkların neler olduğunu? Bu ve bunun gibi kısacası zayıf taraflarını çok iyi analiz etmelidir.

O – OPPORTUNIES, Fırsatlar

Kurumsal anlamda sizleri bekleyen fırsatları değerlendirmeli ve başarı ile geleceğe tutunmalısınız. Bu nedenledir ki, sektörde yer alan fırsatları asla es geçmemeli, kendi şirketiniz için bu fırsatlardan getiri elde etmenin yollarını bir şekilde bulabilmelisiniz.

SWOT Analizi’nin O diye nitelendirdiği Opportunities yani fırsatlar, gerek sektörel, gerek rekabet gerekse maddi anlamdaki fırsatları asla es geçmemenizi sağlayabilecek tarzda bir planlamayı size aşılamayı hedefleyen bir bölümdür.

T – THREATS, Tehditler

Bir girişimin kalıcı bir yer edinebilmesi, sektörde başarılı bir konumda bulunabilmesi için mutlaka kendisini tehdit eden faktörleri görebilmeli ve önlemlerini bu doğrultuda almalıdır.

İşte SWOT Analizi’nin T sekmesi yani Threats adı verilen bölümü, işletmeyi tehdit eden unsurlar nelerdir? Bu unsurları nasıl en aza indirebilirsiniz ya da ortadan tamamen kaldırabilmeniz mümkün olur? Sektördeki rakiplerinizin sizi tehdit eden tarafları hangileridir? Maddi anlamda işletmenizi tehdit eden sıkıntılar hangileridir? Gibi soruların yanıtlarını net olarak verebilmenizi öngörmektedir.

Yukarıda saydığımız tüm bu tehdit unsurları, girişiminizin sektörde kalıcı bir yer edinmesi için başa çıkabilmesi gereken faktörlerin başında gelmektedir. Mutlaka ama mutlaka işletmeniz kendisini tehdit eden bu yönlere karşı iyi ve akıllı bir savunma stratejisi geliştirmelidir. Aksi takdirde ne kadar başarılı bir iş fikriniz olursa olsun, ne kadar kaliteli ürün veya hizmet üretirseniz üretin, uzun vadede piyasada tutunmanız mümkün olamayacaktır.

SWOT Analizi Girişiminize Ne Fayda Sağlar?

SWOT Analizi’nde yer alan yukarıda açıklamaya çalıştığımız dört bölüm, bir işletmenin uzun vadede kalıcı bir başarı elde edebilmesi için henüz sektöre dahi girmeden cevaplaması gereken sorulardan oluşan bilimsel bir analiz yönteminin kademeleridir aslında.

Sektörde faaliyet göstermeye hazırlanan ya da sektörde faaliyet gösterip, bir şeylerin yanlış gittiğine ikna olan ve kendisini güncellemek isteyen bir girişim, SWOT Analizi yaparak, öncelikle kendindeki güçlü yönlerin ve zayıf tarafların neler olduğunu net bir açıklık ile ortaya koyup, zayıf yönlerini nasıl geliştirebileceğinin hesabını yapmış olacaktır. Girişim böylece kendi güçlü taraflarının üzerine daha baskın bir şekilde oynayabilecek, zayıf yanlarını da törpülemek için kendisini uyarabilecektir.

Girişiminiz, kendi SWOT Analizi’ni doğru ve gerçekçi bir bakış açısı ile yapar ise, kendisini bekleyen fırsatları net olarak yakalayabileceği gibi, kendisini bekleyen tehditlerin neler olduğunu da çok net bir biçimde görüp, önlemlerini alabilecektir.

Kaynak: Girişimci Kafası

Hakan Yıldız
Yönetici / 318 Yazı / 1,1M Okunma

1972 yılında Kayseri’de doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Kayseri’de tamamladıktan sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde Turizm İşletmeciliği ve Anadolu Üniversitesi İşletme bölümlerinden mezun oldu. Bir çok girişimcilik faaliyetinde bulundu ve kendi şirketlerini yönetti. 2003 yılında Özelleştirme İdaresi Başkanlığında görev alan Yıldız, Ataköy Marina, Türk Hava Yolları ve Erdemir A.Ş. gibi şirketlerde orta düzey yöneticilik görevlerinde bulundu. 2016 yılına kadar süren Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’ndaki görevinin ardından Eltemtek A.Ş. ‘de Genel Müdür Yardımcılığı yaptı. 2016 yılı Nisan ayında kamu görevlerinden ayrılarak Global Markets Turkey’i kurdu ve Norveç merkezli Global IT şirketine bir süre danışmanlık hizmeti verdi. Şu an finans ve enerji ticareti alanlarında iki fintech şirketi yöneten Yıldız, ülkemizdeki ilk Kitle Fonlaması platformlarından biri olan fonbulucu.com’un kurucusudur. Girişimcilik ve Kitle Fonlaması üzerine bir çok  makalesi bulunmakta olup, girişimcilik ekosistemi içerisinde fonlama ve bilgilendirmeyi görev edinen Girişimci Gazetesi, Fonbulucu Invest, Fikirler Yarışıyor, Non Stop Fund gibi bir çok platformu da yönetmektedir. Mentor, Girişimci ve Melek Yatırımcı da olan Yıldız, evli ve iki çocuk babasıdır.


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST