Loading

Ticari Alacak Sigortası Nedir?

Beklenmedik bir şekilde sosyal ve ticari hayatı derinden sarsan Pandemi dönemi kişilere, firmalara, girişimcilere, kuruluşlara çok şey öğretti. Sosyal hayatımızda etkilendiğimiz konu başlıkları bambaşka bir mecranın konusu olabilir. Bizim için ticari hayata etkileri oldukça önemlidir.

Ticari Alacak Sigortası

Bu süreçte birçok firma ödemelerini yapamadı. Bu aynı zamanda birçok firmanın da ödemelerini tahsil edemediği anlamına geliyor. Bu süreçte devlet teşvikleri ve açıklanan ekonomi önlemlerinin yanı sıra daha kalıcı çözümler firmaların gündemini meşgul etmeye başladı. Girişimciler, KOBİ’ler bu süreçte alacaklarını tahsil edebilmenin önemi ile yüzleşirken bu konu ile ilgili olarak alternatifler gündemleri meşgul etmeye başladı.

Bu sorun ise tarihi oldukça eskiye dayanan ancak ülkemizde son dönemlerde bilinir hale gelmeye başlayan bir konuyu gündeme getirdi. Ticari Alacak Sigortası!

Ticari Alacak Sigortası’nın dünyada tarihi 1830’lu yıllara dayanmakla birlikte kendisi ile birlikte zaman içerisinde Ticari Enformasyon Sektörünü de geliştirmiştir. Peki nedir Ticari Alacak Sigortası? En temel tanımı ile vadeli yurtiçi ve/veya yurtdışı satışlarında alıcıların vadesi gelen borcu ödememesi riskine karşı alacakların sigortalanmasıdır. Türkiye’de bu sigortalama işlemini uzun zamandır Cofface, Atradius ve Euler Hermes gibi yabancı firmalar, yurtdışı alacaklar için yapmaktalardı. Zaman içerisinde özellikle Atradius bu işlemi yurtiçi alacaklar için de yapmaya başladı. Bazı yerli sigorta şirketleri bu konuda girişimlerde bulunsa da başarılı olunamamıştır.

Ticari Alacak Sigortası Nasıl Yapılıyor?

Vadeli satış yapan bir firma iseniz sigorta şirketine alacak sigortanız ile ilgili başvuru yapıyorsunuz. Sigorta şirketi de alacaklı olduğunuz firmalar ile ilgili Ticari Enformasyon Raporu temin ediyor ya da kendileri hazırlıyor. Bu rapor ile alacaklısı olduğunuz firmanın ve dolayısı ile alacağınızın riski hesaplanarak bir sigorta bedeli hesaplanıyor. Tıpkı hayat sigortasında olduğu gibi! Sigorta bedeli karşılığında alacağınızın garantörlüğünü sigorta şirketi üstlenmiş oluyor. Vadesi geldiğinde alacağınızı tahsil edememeniz halinde sigorta şirketi size ödemeyi yaparak alacağınızın tahsilini firmadan kendisi yapıyor. Vadeli satışlarınızda riski üstlenen bir kuruluş garantörlüğünde gönül rahatlığı ile ticari faaliyetlerinize devam edebiliyorsunuz. Bu tamamen özel sektör ekosistemi içinde çalışan bir sistemdir.

Devlet Destekli Alacak Sigortası

Pandemi ile birlikte gündeme gelen alacakların tahsili konusuyla devlet desteği ile alacak sigortası yapılması kararlaştırıldı. Peki bu süreç nasıl işleyecek? Kimler başvurabilecek? Kısaca açıklayacak olursak; KOBİ’lerin sadece yurtiçindeki vadeli satışlarından doğacak olan alacakları sigortalanacaktır. Yani sadece KOBİ statüsündeki firmalar başvurabileceklerdir. Yurtdışı vadeli satışlar yani ihracatını vadeli yapan firmalar ise bu sigortalamadan faydalanamayacak. Risk değerlendirmesini ise Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı Olağandışı Riskler Yönetim Merkezi yapacak. Risk değerlendirme sürecinde yapılan sorgulamalar için oldukça düşük bir ücret sigorta yaptırmak isteyen KOBİ tarafından ödenecek. KOBİ’lerin bu sigortaya başvurabilmeleri için en az 2 yıl önce kurulmuş olması şartı aranır. Sigorta poliçesinde belirlenen prim ise peşin ya da taksitler halinde ödenebilecek. Peşin ödenmesi durumunda ise indirim yapılabilecektir. Alacak limitleri ve ödenecek primler yine devlet tarafından belirlenmiştir.

Alacak Sigortası Firmalara Ne Kazandırır?

En önemli ve birinci faydası tabi ki alacakların zamanında tahsil edilebilmesi ile firmanızın likit akışı sekteye uğramadan faaliyetlerinizi sürdürebilmenizdir. Bunun yanında sağladığı diğer avantajlar ise prestij ve sağlıklı bir ticaret hayatı sunması ile ilgilidir.

  • Firmanızın risk yönetimine olumlu faydalar sağlar.
  • Bilançonuzun aktif varlıklarının kalitesini arttırarak firmanızın kredibilitesinin artmasını sağlar.
  • Firmanızı büyütürken satışlarınızı arttırmak yönünde size güvence sağlar.
  • Sorunlu alacaklarla uğraşmak zorunda kalmazsınız. Hukuki masraflarınız düşeceği gibi zaman verimliliği de sağlar. Gerçek faaliyetinize odaklanmanızda yardımcı olur.

Büşra Kalay
Redaktör / 9 Yazı / 20,3K Okunma

1989 Ankara doğumluyum Gazi Üniversitesi İktisat bölümü mezunuyum. 2010 yılından bu yana aktif bir şekilde çalışmakta olup özel sektörde finansal danışman, mali analist, kalite güvence uzmanı, proje uzmanı gibi farklı görevlerde bulundum. Firmalara ve STK’lara proje geliştirme, yatırım ve teşvik konularında danışmanlık yapmaya devam etmekteyim. Bana ulaşmak için www.ardesdanismanlik.com adresini ziyaret edebilirsiniz.


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST