Loading

Time Lapse Nedir?

Fotoğraf ve video arasında görselliğe sahip “hızlandırılmış çekim” veya “zaman atlamalı çekim tekniği” de denebilir. 

Zaman Atlamalı Çekim; Time Lapse 

timelapse

Bugün itibariyle kullandığımız DSLR ya da aynasız fotoğraf makinelerinin yanısıra yeni akıllı telefonlara bile Time Lapse özelliği gelmiş durumdadır. Bu yüzden Time Lapse uygulaması ya da kamera içerisinde time lapse açık olarak kullanmak artık oldukça kolay. 

Zaman atlamalı çekim tekniği olan Time Lapse, aralıklı çekimlerden oluşan bir çalışmadır. Video çekimlerinde olduğu gibi saniyede 25 film karesi olmasa da, hareket halindeki öğelerin, belirli aralıklarla fotoğraflarının çekilip birleştirilerek hareketli görüntü şekline getirilmesi işlemidir. Bir fotoğraf Çek’im tekniği olmasına karşın çevre ile ilgili sorunların çözüm sürecinde sıkça kullanılarak, genel değişimlerin gözlenmesine oldukça yardımcı olur. 

Time Lapse fotoğrafçılığı belli aralıklarla çekilen kareleri peş peşe getirerek zamanı kontrol ediyor. Dakikalar, saatler hatta aylar birkaç saniyeye sığıyor. Dünyaya farklı bir hızla bakmamızı sağlayan bu görüntüleme tekniğinin tıptan uzay bilimlerine kadar birçok kullanım alanı da var.

Time Lapse son yıllarda popüler olan, birçok yerde karşımıza çıkan ama aslında  fotoğrafın ilk dönemlerinden beri farklı amaçlar için kullanılan bir fotoğraf tekniğidir. Yönetmenliğini Bradley King’in yaptığı ”Time Lapse” filmde bir fotoğraf makinesi icat edilir ve bu makine ile 1 yıl boyunca komşularının penceresini çeker. Her gün aynı saatte bu pencereyi fotoğraflayan makine, biriktirdiği bilgilerle artık yakın geleceği tahmin etmeye başlar, bir gün sonranın fotoğrafını çeker ve o pencerede ne olacaksa o görüntüyü gösterir.

Time Lapse tam da böyle birşeydir. Geçmişi hızlandırarak farkındalığı artırır, gidişatın görülmesini ve bugünden bir sonrasının tahmin edilebilmesini sağlar. Örneğin 4.5 milyar yıllık dünyamızdaki kıtalar ve okyanuslar sürekli hareket ediyor. O kadar yavaş hareket halinde olduğu için gözle görülür düzeyde değiller. Peki ya zamanı hızlandırsaydık? İşte o zaman kıtaların yürüyüşünü netlikle izleyebilirdik.

Daha kısa süreli birşeyi ele alırsak örneğin doların geçmişteki bütün dalgalanmalarını bir grafik üzerinde rahatlıkla hareket ettirebiliriz ve geleceği hakkında tahminlerde bulunabiliriz. Biraz daha uzman olursak uzun vadeli tahminler bile çıkarabiliriz.

Örneğin bulutların hareketlerini bu şekilde Time Lapse tekniğiyle çekmek ve video oluşturmak istiyorsunuz. Eğer, 1.5 dakikalık bir video oluşturulacaksa, projenin saniyede 25 kare olduğunu varsayarak, sabit aralıklarla çekilmiş 2500 adet fotoğrafa ihtiyacınızın olduğunu söyleyebiliriz. Ancak tabii ki bu bir seçim ve değişebilir. İsteyenler saniye aralıklarını daha uzun tutabilir ama bu aralığı 5 saniyeden fazla tutmamanın göze hoş gelme açısından önemli olduğunu belirtelim.

Bir başka dikkat edilmesi gereken konu ise tüm pozlama, diyafram, ISO, renk gibi ayarların çekime başlamadan manuel ayarlanıp ilk karede ve son karede aynı olmasıdır. 

Kullanıldığı Yerler

uzayistasyonu

Uluslararası Uzay İstasyonu'nun yıllar boyu çektiği dünya yüzeyini gösteren fotoğraflar; bir şehrin aynı noktadan günde 1 kere çekilmiş, 100 yıl önceden günümüze değişimini gösteren fotoğrafları Time Lapse'ye dair en güzel fotoğraflardır.

Time Lapse görüntüleme tekniği jeoloji, astronomi ve uzay bilimleri, botanik, tıp, yapı mühendisliği, kanser araştırmaları, hücre bilimi, trafik, derin deniz araştırmaları gibi fotoğraf sanatının dışında birçok alanda kullanılmaktadır.

Hakan Yıldız
Yönetici / 318 Yazı / 1,1M Okunma

1972 yılında Kayseri’de doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Kayseri’de tamamladıktan sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde Turizm İşletmeciliği ve Anadolu Üniversitesi İşletme bölümlerinden mezun oldu. Bir çok girişimcilik faaliyetinde bulundu ve kendi şirketlerini yönetti. 2003 yılında Özelleştirme İdaresi Başkanlığında görev alan Yıldız, Ataköy Marina, Türk Hava Yolları ve Erdemir A.Ş. gibi şirketlerde orta düzey yöneticilik görevlerinde bulundu. 2016 yılına kadar süren Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’ndaki görevinin ardından Eltemtek A.Ş. ‘de Genel Müdür Yardımcılığı yaptı. 2016 yılı Nisan ayında kamu görevlerinden ayrılarak Global Markets Turkey’i kurdu ve Norveç merkezli Global IT şirketine bir süre danışmanlık hizmeti verdi. Şu an finans ve enerji ticareti alanlarında iki fintech şirketi yöneten Yıldız, ülkemizdeki ilk Kitle Fonlaması platformlarından biri olan fonbulucu.com’un kurucusudur. Girişimcilik ve Kitle Fonlaması üzerine bir çok  makalesi bulunmakta olup, girişimcilik ekosistemi içerisinde fonlama ve bilgilendirmeyi görev edinen Girişimci Gazetesi, Fonbulucu Invest, Fikirler Yarışıyor, Non Stop Fund gibi bir çok platformu da yönetmektedir. Mentor, Girişimci ve Melek Yatırımcı da olan Yıldız, evli ve iki çocuk babasıdır.


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST