Loading

Toplama, Kalsın!

Her şey güzel ve plana göre tıkır tıkır giderken kafan, etrafın dağılmaya mı başladı? Her şey yığınlar halinde çoğalırken ve yapılmayı beklerken sende isteksiz, odaksız bir şimdi mi var? Sahi şimdin nasıl?

Bırak; dağınık kalsın her şey. Dağınıklık, düzeltme için imkan tanıyan bir hediyedir herkes için.

'Hadi toparla kendini, odaklan!' dediğini duyar gibiyim. Bu aralar bu cümleyi kendine çok sık söylüyorsun değil mi? Dağılmış, çözümsüz, yorgun ve isteksiz hissettiğin bir şimdinin içindesin. Öncelikle hoş geldin ve belirtmeliyim ki yalnız değilsin. Bunu yaşayan ve yaşayacak olan çok insan var. Her alanda, her işte ve her yerde olağan bir durum bu karşılaşılan. Peki bu durumun sebebi nedir, nasıl bir çözüm bu dağınıklığı toparlar? Bu sorularla dolu olan zihnini aydınlatmaya 'Rahat bırak şimdini' diyerek başlamak istiyorum.

Yanlış duymadın evet, bu kez 'şimdiye' odaklanmanı istemeyeceğim senden. Tam tersi onu kendi haline bırakmanı istiyorum. Geçmiş ya da gelecek odaklı olmak gibi bir önerim de yok. Zamanda gezgin olmayı bırak diyorum sadece. Çözümsüzlüğe, isteksizliğe, dağınıklığa odaklan. Onlara karşı sakin dur ama. Onları yargılama, eleştirme ve onlara sesini yükseltme. Sadece varlıklarını kabul et, onları fark et, gözlemle ve irdele. Nasıl bu noktaya geldiğini kendine sor. Kendine sorular sor. Soru sormaktan korkma. Sorular sana yeni sorular getirse bile sormaya devam et. Cevaplar gelir ya da gelmez aklına, o önemli değil. Soru varsa şayet bir cevabı elbette ki olacaktır.

Çözümü bulmadan önce probleme odaklanmak, problemi doğru anlamak gerek. Tüm bilim insanları bu sayede cevaplara ulaşmışlardır. Yollarını kolaylaştıran sorular sormaları olmuştur. O halde sen de sorularını sor, sorduğun sorulara odaklan, soruyu doğru anla. Burada bahsettiğimiz duruma ilişkin şöyle bir doğru soru olabilir mesela; 'Neden isteksizim? İçimden bir şey yapmak gelmiyor, enerjim yerinde içsel olarak ama bedenim sanki beynimden ayrılmış gibi. Yarı yolda beni bıraktı. Yapmam gerekenleri yapamıyorum, odaklanamıyorum, içimden gelmiyor bir şey yapmak. Peki neden?'

Cevabı bulmak için, soruya odaklanmak gerek. Neden isteksizim? sorusu aslında bu zamana kadar isteğine fazla odaklanman ile ilgili olabilir mi? Bir konuya, bir işe, bir duruma hatta 'an' a bile aşırı odaklanmak kişiyi yorar. Beden bu odaklar yüzünden hiç dinlenmeye vakit bulamadığı için bir süre sonra aktif ve enerjik beyne yorgunluk sinyali verir. Beyin bunu ilk algıladığında önemsemez, üstünde durmaz. Ama daha sonra isteksizlik, enerjisizlik baş gösterdikçe durum değişir. Beyin de ayak uydurmaya başlayacaktır bu sürece. Vazgeçişler, pes etmeler, depresyon, melankoli vb. durumlar ortaya çıkacaktır.

Tüm bunların sebebi basit aslında. Kendine odaklanmadığın, kendini unuttuğun için olur bu durum. Kendini es geçmek şimdiyi es geçmektir. Şimdiye odaklanmak için kendine zaman vermelisin. Zamanı kendine hediye etmelisin. Bu sana seni verir, daha dinlenmiş, daha odaklı, daha istekli ve çözüm getiren bir sen. Bunu sağlamak için yapman gereken basit; bırak toplama, dağınık kalsın her şey. Yani bu tutuk hali anladığın ve bununla yüzleştiğin an şimdiyi bırak. Şimdide kalma, 'sende' kal yani kendinde. Kendin için bir şey yap. Soluklan. Ara ver, kendinle buluş. Şimdi dağınık kalsın biraz. Bunun tehlikeli bir yanı yok korkma. Çünkü toplamak için döndüğünde çözümlerle geleceksin, bedenin ve aklın aynı frekansta olacak.

Taze sorularla da gelmen mümkün. Ama bu kez çözüm odaklı olacağın için sorular zaten kendiliğinden yanıt bulacaktır. İşte o an akışa teslim olabilirsin.

İnsanlar yaptığı her şeyi bir zamana adar. Zamana böler, planlar. Odaklanma problemlerini çözebilmenin bir yoludur bu. Ama zamanla odaklanma problemine de yol açacaktır. Kısır bir döngü gibi. Zamanlama yapmak düzenli iş yapmak isteyen kişiler için güzel bir çözüm gibi görünebilir. Ama esnekliği var ise. Yani katı değilse. Sonuçta zaman yönetimi senin kurallarına göre olmalı, yani zamanı sen yönetmelisin o seni yönetmemeli. Odaklandığın konular senin merkezin olmamalı. Aksi halde enerjisel olarak bir süre sonra seni uzaklaştırır kendinden. İsteksizlik bu şekilde başlar ve yoğunlaşır.

'Bugün bunu yapmalıyım' dediğinde o gün bahsi geçen işi ya da konuyu yapmaman için her şey sıraya girer. Seni yorar ve daha sonra isteksiz bir hal alır ve kendin ötelersin her şeyi. Peki doğru cümle yani motive edici cümlen ne olmalı?  'Bugün bunu yaparsam şimdimi uzatabilir ve kendimle olma şansını yakalayabilirim'.

Bir diğer nokta da şu ki; her planlamanın içine kendinle baş başa olabileceğin ve hiçbir şey yapmayacağın sadece kendinle birlikte kaldığın anlar not almalısın. Bu anlar senin ödülün olacaktır. Ödüle ulaşma arzusu senin motive kaynağın olur. Bunun için yetiştiremezsen zamanında yapacaklarını, bırakmalısın hepsini dağınık kalmalı. Yanlış duymadın, 'rahat bırak şimdiyi' derken bunu kast ediyordum. Takılı kalma! Yarım bırakmak eksik bırakmak değildir. Bilinçli olarak ara vermektir. Tenefüs gibi. Tekrar odaklanabilmenin yoludur bu.

O halde yeniden başla, yeniden planla, yeniden yeni olarak, yenilenerek devam et. İsteksizliğin bu şekilde şevkle yapmaya dönecektir. Zamanlamanın harika olması bu şekilde olur...

Çimen AKGÜN
Standart Üye / 67 Yazı / 149,6K Okunma

25 Aralık 1985 İzmir iline bağlı Ödemiş ilçesi doğumluyum. Haliç Üniversitesi Tiyatro Bölümü yüksek lisans mezunuyum. Lisansım Uludağ Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi olup, ilk yüksek lisansım ise Adlı Tıp alanıdır. Hukuk dalları üzerine KPSS, SMMM ve Açık öğretim kurslarında 8 sene öğretmenlik yaptım, Adlı Tıp alanında da hukuk üzerine çalışmalar yaptım. Lise hayatımdan beri uğraştığım tiyatro alanında akademik olarak yer almak için 2012 yılında konservatuar sınavlarına girerek bu alanda tezli yüksek lisansımı tamamladım. Kedi sahne sanatları tiyatrosunda oyuncu olarak yer almaktayım. Oyunculuk mesleğim içersinde bir çok tiyatro ve dizi içinde yer aldım. Aynı zamanda da profesyonel dans eğitmeniyim. Yaşam koçluğu, motivasyon koçluğu, kişisel gelişim uzmanlığı ve yaratıcı drama eğitmenliği yapmaktayım. Yazmayı çok seviyorum. Şiir yazan, şarkı sözü yazan, okuyan, araştırmacı bir kişiyim.


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST