Loading

Tüm Açılarıyla Kitlesel Fonlama Etkinliği

Kitlesel fonlamanın globaldeki değeri ve yeni çıkacak olan yasa tasarısı ile birlikte ülkemizde de çok önemli bir noktaya gelecek olması nedeniyle bu alandaki bilgi birikimini arttırmak adına düzenlenecek bir etkinlik.

Kitlesel fonlamanın globaldeki değeri ve yeni çıkacak olan yasa tasarısı ile birlikte ülkemizde de çok önemli bir noktaya gelecek olması nedeniyle bu alandaki bilgi birikimini arttırmak adına düzenlenecek bir etkinliktir. Kitlesel fonlamanın akademik boyutunu 1 yılı ABD'de olmak üzere 4 yıl boyunca doktora araştırmasında çalışmalar yapan Melek Demiray'dan, sektör ve girişimcilik boyutunu da fonbulucu.com'un kurucusu Hakan Yıldız'dan ve elektronik laboratuvarlarında kullanılan ölçüm cihazlarını bilgisayar tabanlı ve mobil uyumlu hale getirerek çok daha etkili bir ölçüm deneyimi sunmayı hedefleyen bir donanım-yazılım girişimi olan Compocket'in kurucusu ve çok başarılı bir kitle fonlama kampanyası yapan Burak Deniz'den deneyimlerini öğrenebileceğiniz ve ayrıca birçok başarılı kişiyle tanışarak network'ünüzü genişletebileceğiniz etkinliğimizi kaçırmayın!

Kitlesel Fonlama Nedir? Ne işe Yarar?

Kitlesel fonlama, bir girişim şirketinin veya projesinin ihtiyaç duyduğu finansmanı sağlamak için online platform aracılığıyla çok sayıda kişiden küçük miktarlarda fon toplamasıdır. Geleneksel finansal araçlara erişimde zorluk çeken girişimciler bu yöntemle bağış, ödül, hisse veya borç karşılığında yenilikçi fikirlerini hayata geçirme fırsatını yakalayabilmektedir.

Türkiye ve Dünyadaki Son Trendler

• Dünyada kitlesel fonlamanın 2018 yılındaki pazar büyüklüğü 90 milyar dolara yakın olduğu tahmin edilmektedir.
• 2022 yılında kitlesel fonlamanın ulaşacağı pazar büyüklüğü 114 milyar dolar olarak öngörülmektedir.
• Türkiye’de 2017 yılındaki kitlesel fonlama pazar büyüklüğü 20 milyon TL’den fazladır.
• Aralık 2017’de Türkiye’de kitlesel fonlama ile ilgili kanun kabul edilerek ödül ve bağışa dayalı modelin yanısıra hisse bazlı modelin de önü açılmıştır.
• Hisse Bazlı Kitlesel Fonlama Yasa Taslağı 4 Ocak 2019 tarihinde SPK tarafından kamuoyu ile paylaşılmıştır.

Başarı Hikayeleri
• Star Citizen adlı video oyun kampanyası kitlesel fonlama aracılığıyla 200 milyon dolardan fazla fonlandı.
• Pebble akıllı saatleri 10 milyon dolardan fazla fonlandı.
• Yerli bir girişim olan yeni nesil dosya depolama cihazı Monument Kickstarter’da 5,029 kişi tarafından toplam[masked] dolar desteklendi.

Melek Demiray kimdir?
Melek Demiray, İstanbul Teknik Üniversitesi İşletme Mühendisliği Bölümü’nde araştırma görevlisidir. Aynı zamanda İTÜ’de kitlesel fonlama ile ilgili doktora tezi yazmaktadır. Söz konusu araştırma için 1 yıldan fazla bir süre TÜBİTAK desteğiyle Amerika'daki University of Minnesota Duluth’da bulunmuştur. Kitlesel fonlamanın yanı sıra online topluluklar, marka toplulukları, sosyal medya pazarlaması, yeni ürün pazarlaması konularında da uluslararası yayınları bulunmaktadır.
Ayrıca lisans ve yüksel lisans eğitimini İTÜ İşletme Mühendisliği bölümünde tamamlayan Melek Demiray otomotiv sektöründe 3 yıl proje yöneticisi olarak çalışma deneyime sahiptir.

Hakan Yıldız kimdir?
1993 yılında önce Turizm Yöneticiliği ardından İşletme Fakültesini bitiren Hakan Yıldız, 2003 yılına kadar turizm, telekomünikasyon, yayıncılık ve enerji alanlarında faaliyet gösteren kendisinin kurucu olduğu dört şirketin yönetiminde yer aldı. [masked] yıllları arasında T.C. Özelleştirme İdaresi Başkanlığında ve 2016 yılına kadar da T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığında çeşitli görevler yürüttü. 2016 yılının başlarında kamuda Genel Müdür Yardımcısı iken ayrılarak, Norveç Merkezli Enerji IT Teknolojilerinde dünyada söz sahibi global bir şirkete danışmanlık hizmeti verdi. 2016 yılının sonlarında GMT Teknoloji Enerji ve Bilişim Sistemleri San. ve Tic. Ltd. Şirketini kurarak, Enerji sektörü için edsm.com (Energy Demand Side Management) adında tüketici ve tedarikçilere yönelik çözüm ve ürünler sunan bir projeyi gerçekleştirdi. Aynı zamanda bir sosyal sorumluluk projesi olarak fonbulucu.com adında kitle fonlaması platformunu kurdu. Kitle Fonlaması Nedir?, İslami Kitle Fonlaması(Mudharabah Sözleşmeleri) ve P2P, Kitle Fonlaması ve ICO, Kitle Fonlamasında Vergisel Durumlar gibi konularda makaleleri bulunmaktadır. Bir çok STK’daki görevinin yanında Proje Uzmanlığı Sertifikasyon Merkezi Genel Sekreterliği, Ulusal Böbrek Vakfı Mütevelli Heyet Üyeliği, Türkiye PPP Platformu Yönetim Kurulu Üyeliği ve Nar Kuluçka Merkezinde Mentorluk görevlerini yürütmektedir.

Burak Deniz kimdir?

Compocket, elektronik laboratuvarlarında kullanılan ölçüm cihazlarını bilgisayar tabanlı ve mobil uyumlu hale getirerek çok daha etkili bir ölçüm deneyimi sunmayı hedefleyen bir donanım-yazılım girişiminin kurucusudur.

Compocket ve Minis'in hikayesi; Biz üniversite öğrencisiyken sadece elektronik laboratuvarlarında ve az sayıda bulunan bu eski ölçüm cihazlarına kolaylıkla ulaşamıyorduk. Okul dışında hobi amaçlı yaptığımız elektronik projelerindeki hatalarımızı tespit etmek, osiloskop kullanmadan günlerimizi alabiliyor ve motivasyonumuzu kırıyordu. Aslında girişim fikrimizin çıkış noktası, bir gün kendimize osiloskop satın almaya karar verip, pahalı fiyatlarına bütçemizin yetmediğini gördüğümüzde oldu. Kendimize, peki biz osiloskop yapamaz mıyız diye sorarak başlayan yolculuğumuz, aslında bu cihazların çok ilkel kaldığını ve yeni teknolojiyle birçok sorununun çözülüp geliştirmeye açık olduğunu fark etmemizle ilerledi.

İki yıla yakın süredir aralıksız çalışmamızda bizi motive eden şey ise, elektroniği öğrenme ve uygulamada bizim yaşadığımız problemleri artık gençlerimizin yaşamayacağını düşünmemiz oldu. Uygun ortam yaratıldığında Türkiye’deki özellikle gençlerin elektroniğe hakim olarak geleceğin teknolojisini yaratabileceğine inanıyoruz.

 

Etkinliğe katılmak için:

Meetup: 

https://www.meetup.com/tr-TR/ING-%C4%B0novasyon-Merkezi/events/258217823/

Eventbrite: 

https://www.eventbrite.com/e/tum-aclaryla-kitlesel-fonlama-tickets-55111084738

Hakan Yıldız
Yönetici / 318 Yazı / 1,1M Okunma

1972 yılında Kayseri’de doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Kayseri’de tamamladıktan sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde Turizm İşletmeciliği ve Anadolu Üniversitesi İşletme bölümlerinden mezun oldu. Bir çok girişimcilik faaliyetinde bulundu ve kendi şirketlerini yönetti. 2003 yılında Özelleştirme İdaresi Başkanlığında görev alan Yıldız, Ataköy Marina, Türk Hava Yolları ve Erdemir A.Ş. gibi şirketlerde orta düzey yöneticilik görevlerinde bulundu. 2016 yılına kadar süren Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’ndaki görevinin ardından Eltemtek A.Ş. ‘de Genel Müdür Yardımcılığı yaptı. 2016 yılı Nisan ayında kamu görevlerinden ayrılarak Global Markets Turkey’i kurdu ve Norveç merkezli Global IT şirketine bir süre danışmanlık hizmeti verdi. Şu an finans ve enerji ticareti alanlarında iki fintech şirketi yöneten Yıldız, ülkemizdeki ilk Kitle Fonlaması platformlarından biri olan fonbulucu.com’un kurucusudur. Girişimcilik ve Kitle Fonlaması üzerine bir çok  makalesi bulunmakta olup, girişimcilik ekosistemi içerisinde fonlama ve bilgilendirmeyi görev edinen Girişimci Gazetesi, Fonbulucu Invest, Fikirler Yarışıyor, Non Stop Fund gibi bir çok platformu da yönetmektedir. Mentor, Girişimci ve Melek Yatırımcı da olan Yıldız, evli ve iki çocuk babasıdır.


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST