Loading

Türkiye’de Ebeveynlerin %39' u Çocuklarının İzlediği Video ve Diğer Dijital İçeriklerin Ne Olduğunu Bilmiyor

Çocuk

Günümüzde anne babalar, özellikle kendi çocuklarının güvenliği için sürekli öğrenmeli ve internet trendleri konusunda bilgi sahibi olmalılar. Ebeveynler internette revaçta olan konuları takip etmiyorlarsa çocuklarla yanlış anlaşılmalar ve hatta çatışmalar yaşanabilir. Görünen o ki tüm ebeveynler çocuklarının takip ettiği popüler içerikler hakkında her zaman yeterli bilgiye sahip değil.

Kaspersky tarafından yakın zamanda gerçekleştirilen bir ankete göre Türkiye’de anne babaların %39’u video içeriklere ilgi göstermiyor. Dolayısıyla yeni nesil çocuklar arasında neyin popüler olduğu konusunda bilgi sahibi değiller. Bununla birlikte, çocukların izlemeyi tercih ettiği videolar birbirinden farklılık gösteriyor: Genel olarak çocukların %68'i video izlemeyi seviyor ve bunların %65’i oyunlar ve oyuncaklarla, %39’u müzikle, %39’u bilgisayar oyunlarıyla ve %33’ü filmlerle ilgili videolar izliyor.

Video oyunlar da, çocuklar ve gençler arasında en popüler uğraşlardan biri. Türkiye’de çocukların %80’i video oyun oynuyor; bunlardan %48’i diğer kullanıcılarla iletişim kurabilecekleri çoklu oyunculu oyunları tercih ediyor. Ailelerin %11’i çocuklarıyla dijital hayatı konusunda çatışmalar yaşıyor ve %70’i çocuklarının telefonda çok fazla zaman harcadığını veya faydalı bir uğraşı olmadığını iddia ediyor (%61).

Kaspersky Kıdemli Web İçeriği Analisti Andrey Sidenko, “Dijital dünya konusunda bilgi sahibi olmak ve sosyal medya faaliyetlerine katılmak, bugünlerde anne babalar için bir zorunluluk haline gelmiş durumda. Çünkü bu alandaki bilgi eksikliği, aile içinde birtakım çatışmaları tetikleyebilir. Çocuklarınızı anlamak, onlarla iletişim kurabilmek ve gelişmekte olan dünyada popüler trendleri tartışabilmek için daha fazlasını öğrenmeli ve internette bulunmalısınız. Bunu yapmak, ebeveynleri çocuklarla yaşanması muhtemel iletişim sorunlarından kurtaracak ve çocuklarının onlara saygı göstermesini sağlayacaktır.” dedi.

Çocuklarınızla sağlıklı bir iletişim kurmak ve boş zamanlarında nelerle ilgilendiğini bilmek için Kaspersky şunları öneriyor:

  1. Kendinizi eğitin. İnternet trendleri, popüler hale gelen meydan okumalar, video oyunlar ve yeni teknolojiler hakkında daha fazla bilgi edinin. Bunu yapmak sadece çocuklarla iletişiminizi iyileştirmekle kalmaz, aynı zamanda sizi de bilgilendirir.
  2. Çocuğunuzla iletişim kurun, ona dijital hobileri ve sorunları hakkında sorular sorun, gerekirse yardım edin.
  3. Çocuğunuzun dijital dünyadaki ilgi alanlarını öğrenmek için Kaspersky Safe Kids gibi güvenilir bir güvenlik çözümü kullanın.

Hakan Yıldız
Yönetici / 318 Yazı / 1,1M Okunma

1972 yılında Kayseri’de doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Kayseri’de tamamladıktan sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde Turizm İşletmeciliği ve Anadolu Üniversitesi İşletme bölümlerinden mezun oldu. Bir çok girişimcilik faaliyetinde bulundu ve kendi şirketlerini yönetti. 2003 yılında Özelleştirme İdaresi Başkanlığında görev alan Yıldız, Ataköy Marina, Türk Hava Yolları ve Erdemir A.Ş. gibi şirketlerde orta düzey yöneticilik görevlerinde bulundu. 2016 yılına kadar süren Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’ndaki görevinin ardından Eltemtek A.Ş. ‘de Genel Müdür Yardımcılığı yaptı. 2016 yılı Nisan ayında kamu görevlerinden ayrılarak Global Markets Turkey’i kurdu ve Norveç merkezli Global IT şirketine bir süre danışmanlık hizmeti verdi. Şu an finans ve enerji ticareti alanlarında iki fintech şirketi yöneten Yıldız, ülkemizdeki ilk Kitle Fonlaması platformlarından biri olan fonbulucu.com’un kurucusudur. Girişimcilik ve Kitle Fonlaması üzerine bir çok  makalesi bulunmakta olup, girişimcilik ekosistemi içerisinde fonlama ve bilgilendirmeyi görev edinen Girişimci Gazetesi, Fonbulucu Invest, Fikirler Yarışıyor, Non Stop Fund gibi bir çok platformu da yönetmektedir. Mentor, Girişimci ve Melek Yatırımcı da olan Yıldız, evli ve iki çocuk babasıdır.


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST