Loading

Veri Kaybına Neden Olan Bu Havalara Dikkat!

Olumsuz Hava Koşullarından Etkilenen Cihazlarda Yapılmamsı Gerekenler

bilgisayar

Sonbahar mevsimine girilmesiyle birlikte yağmurlu ve fırtınalı günler de kapıda beliriyor. Özellikle olumsuz hava koşullarının cihazlarda hasarlar yaratarak veri kaybına neden olabildiğine dikkat çeken Veri Kurtarma Hizmetleri Genel Müdürü Serap Günal, hem şirketlere hem de uzaktan çalışanlara hava koşullarından etkilenen cihazlardaki verilerini korumanın yollarını sıralıyor.

Veri kaybı, olumsuz hava koşullarından dolayı sıkça yaşanan bir problem haline geliyor. Yazın cihazların aşırı ısınmaları, sonbahar ve kış aylarında ise yağmur, fırtına veya soğuk havalar cihazları ciddi derece etkiliyor. Bu dönemlerde veri kayıplarında artış yaşanmasına kullanıcıların da dikkatsizliğinin katkı sağladığını aktaran Veri Kurtarma Hizmetleri Genel Müdürü Serap Günal, depolama cihazlarını bu gibi durumlarda olası bir hasardan korumak ya da hasar sonrası yanlış müdahalede bulunmamak adına kullanıcıların bilmesi gerekenleri paylaşıyor.

Yıldırım Düşmelerine ve Elektrik Kesintilerine Dikkat!

Sonbahar mevsiminde artış gösteren şiddetli yağmurlar, trafiği ya da sosyal hayatı etkilediği gibi cihazların çalışma durumlarını da etkileyebiliyor. Özellikle evden çalışılan bir dönem içerisinde iş için kullanılan cihazlarda yaşanabilecek sorunlar konusunda kullanıcıları uyaran Serap Günal, yıldırım düşmelerinin bu dönemde ani veri kayıpları yaşatabileceğine, böyle bir zararı önlemek için güç kaynağı ile cihazların elektrik kablosu arasında bir voltaj sabitleyicinin kullanılmasını gerektiğine dikkat çekiyor. Aynı zamanda elektrik kesintilerine karşı da kullanıcıların tedbirli olmasını öneren Günal, cihazların ani kapanmalara uğramasını engelleyecek çözümlerle veri kaybının önüne geçecek önlemler alınmasının altını çiziyor.

Havadan Dolayı Etkilenen Cihazlarda Bunları Yapmayın!

Veri Kurtarma Hizmetleri Genel Müdürü Serap Günal, hava koşullarından dolayı etkilenen cihazlarda verinin kurtarılması için uzak durulması gereken hataları sıralıyor.

- Hasarlı laptop, masaüstü bilgisayar, telefon, tablet ya da hard diskleri çalıştırmayı kesinlikle denemeyin.

- Verilerinizin tamamen kaybolmasını önlemek adına zarar gören hiçbir diskin ya da sunucunun içini açıp parçalara ayırmayın ya da temizlemeye çalışmayın.

- Yağmur gibi nedenlerle sıvı temasına maruz kalan cihazları açıp kurutmaya çalışmayın. Saç kurutma makinesi gibi cihazların maruz bıraktığı sıcak, diskleri aşındırarak hasarı artırır. Diski nemli haliyle bırakıp profesyonel ellere teslim etmek ise veri kurtarma şansını artıracaktır.

- Fiziksel hasar görmüş bir hard diskteki verileri, veri kurtarma yazılımı aracılığıyla kurtarmayı denemeyin. Bu tür yazılımlar, sadece tamamen çalışan ve böyle bir hasara sahip olmayan disklerde işe yarar.

- Zarar ne kadar ciddi gözükürse gözüksün, verilerinizin kurtarılamayacağına emin olup verinizden vazgeçmeyin. Medyanızla bir profesyonel veri kurtarma hizmetlerine başvurarak veri kurtarma seçeneklerinizi ve şansınızı öğrenin.

 

Hakan Yıldız
Yönetici / 318 Yazı / 1,1M Okunma

1972 yılında Kayseri’de doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Kayseri’de tamamladıktan sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde Turizm İşletmeciliği ve Anadolu Üniversitesi İşletme bölümlerinden mezun oldu. Bir çok girişimcilik faaliyetinde bulundu ve kendi şirketlerini yönetti. 2003 yılında Özelleştirme İdaresi Başkanlığında görev alan Yıldız, Ataköy Marina, Türk Hava Yolları ve Erdemir A.Ş. gibi şirketlerde orta düzey yöneticilik görevlerinde bulundu. 2016 yılına kadar süren Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’ndaki görevinin ardından Eltemtek A.Ş. ‘de Genel Müdür Yardımcılığı yaptı. 2016 yılı Nisan ayında kamu görevlerinden ayrılarak Global Markets Turkey’i kurdu ve Norveç merkezli Global IT şirketine bir süre danışmanlık hizmeti verdi. Şu an finans ve enerji ticareti alanlarında iki fintech şirketi yöneten Yıldız, ülkemizdeki ilk Kitle Fonlaması platformlarından biri olan fonbulucu.com’un kurucusudur. Girişimcilik ve Kitle Fonlaması üzerine bir çok  makalesi bulunmakta olup, girişimcilik ekosistemi içerisinde fonlama ve bilgilendirmeyi görev edinen Girişimci Gazetesi, Fonbulucu Invest, Fikirler Yarışıyor, Non Stop Fund gibi bir çok platformu da yönetmektedir. Mentor, Girişimci ve Melek Yatırımcı da olan Yıldız, evli ve iki çocuk babasıdır.


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST