Loading

Verimliliği Artırmak İçin Günlük Kontrol Etmeniz Gereken 13 Şey

İnsanlar günlük hayatlarında daha üretken olmak için ellerinden gelen her şeyi yapıyorlar ve günlük kontrol listeleri de bunlardan sadece bir tanesi.

Kalem ve ok

Verimliliği Artırmak İçin Günlük Kontrol Etmeniz Gereken 13 Şey

İnsanlar günlük hayatlarında daha üretken olmak için ellerinden gelen her şeyi yapıyorlar ve günlük kontrol listeleri de bunlardan sadece bir tanesi.

Hayatta ne yaparsanız yapın, tutarlı bir sabah rutininizin olması gerekir. Güne başlamak için sizin çapanızdır ve eğer çapanızı düzgün atmazsanız gününüzün planı yoldan çıkacaktır

Size sabah rutininizin ne olması gerektiğini söylemeyeceğim, çünkü kimse size söyleyemez, ama size söyleyebileceğim, belli unsurlara sahip olması gerektiği ve onlar da aşağıda sıralanmışlardır.

1. 8 Saat Uyuyun

8 saat uyumalısınız. Gün boyunca üretken ve bilişsel olarak en uygun hale gelebilmek için 8 saatlik bir uykuya ihtiyacınız olduğunu söyleyen çok sayıda araştırma bulunmaktadır.

Ancak daha da korkutucu olan şey uykusuzluğun insanlara getirdiği etkiler konusunda bir ton araştırma yapılması ve sonuçların yıkıcı olmasıdır.

Dolayısıyla, üretken olmak istiyorsanız, günlük kontrol listenizdeki ilk şey uyku olmalıdır.

2. Erken Fiziksel Aktivite

Spor salonunda bir saatlik seans demek istemiyorum. Bunu sizin tercihiniz. Yaparsanız yapabilirsiniz. Ancak belki 10 dakikalık bir yürüyüş ya da5 -7 dakikalık kısa bir egzersiz programı bile uygulayabilirsiniz

Sadece vücudunu uyandırmak ve kan akışını ilerletmek için bu aktiviteye ihtiyacınız var. Uyanmanız gereken sürece, fiziksel egzersiziniz olarak ne işe yararsa kullanın.

3.Sağlıklı Yiyecekler yiyin

Yiyecekler sabah erkenden vücudunuzda enerji alır ve zihninizi egzersizden farklı bir şekilde uyandırır.

Sabahları enerji olarak yiyeceğe ihtiyacınız var ve umarım sağlıklı bir şeyler yiyorsunuzdur. Çünkü bunun aklınız ve vücudunuz için oldukça faydaları var.

Size, diyetlerinin en iyi diyet olduğunu söyleyen çevrede çok sayıda diyet var. Birkaç farklı diyet deneyin ve size en uygun olanı uygulayın. 

4.Verimsiz Aktivitenizi Yapın

Bir kontrol listesi kullanarak günlük verimlilik üzerine bir makalede sabahları verimsiz bir faaliyet mi? Evet, sen bir robot değilsin.

Siz bir insansınız ve eğlenceli, verimsiz ve tembel zamana ihtiyacımız var. En sevdiğiniz verimsiz etkinliği yapmak için sabahları 10 ila 20 dakika geçirirseniz, içinizdeki “anlık rehaveti” bırakacaksınız. 

Bı şekilde zihninizi temizler ve devam edersiniz. Bazı insanlar YouTube' u izler, bazıları oyun oynar, ancak sen ne istersen yapabilirsin. Bu yüzden en sevdiğimiz verimsiz aktivite.

5.Kişisel Yansıma Zamanı

Bu mutlaka meditasyon değildir. Meditasyon, kişisel yansıma zamanınız için yapabileceğiniz iyi bir şeydir. Ayrıca, önümüzdeki gün için kendinizi odaklamak için birkaç dakikanızı ayırabilirsiniz.

Bazı insanlar buna şükran diyor, ama bize göre, sadece kişisel yansıma zamanı.

Sizin için işe yarayan her şey olabilir. Örneğin; bir dua, bir dakikalık sessizlik, arabada oturmak ve hiçbir şey yapmamak, müzik dinleyerek yürümek vb.

6. 10 saniyelik bir plan

Bugün yapmanız gereken en önemli şeyin ne olduğunu zaten biliyorsunuz.  Gününüzü üretken olmayı planlamanız için size yalnızca 10 saniye verirsem, bu etkinlik bu 10 saniyedeki tek etkinlik olurdu. Bugün için planınız bu.

Bunu sadece bugün için yapın; gününüz verimli olacaktır.

Ancak söylenenden daha kolaydır. Bu yüzden makalenin sadece yarısındayız. Yukarıdakilerin hepsi, evdeyken veya işe giderken yaptığınız şeylerdi. Ama şimdi, işe başladığınızda yaptığınız şeyleri gözden geçirelim.

7. Okuyarak Kendinizi Çalışma Çerçevesine Alın

İşe geldiklerinde, çoğu insan önce oturur, tarayıcılarını açar ve interneti yarım saat boyunca rasgele kaydırır. Ama siz değil. 

Oturmalı ve de çalışma alanınızla ilgili bir kitap ya da makale açmalısınız. Bu gerçekten önemli. Çalışma alanınızla ilgili bir kitabın bir makalesini veya birkaç sayfasını okuduğunuzda, beyniniz bu bilgilere odaklanacak ve bazı harika fikirler ve çözümler üretmeye başlayacaktır.

Buradaki en önemli şey Facebook ya da Instagram' da gezinemeyeceği. Fikrinizi doğru alana ve çalışma durumuna sokan bir şey olması gerekir.

8. Dikkat dağıtmalarını öldür

Dikkatini toparlamak için bu şekilde davranman gerekiyor. Mümkün olduğu her yerde dikkatini dağıtan şeyleri öldür.

Ön sayfanızı tarayıcınıza, sizi ertelemeye zorlamayan bir şeye yerleştirin. Müzik dinlemeseniz bile kulaklık kullanın çünkü meslektaşlarınız açıkken iş yapmak istediğinizi bilecektir. Kapıları kapat ve perdeleri kapat. Telefonunuzdaki Wi-Fi' yi kapatın.

Çünkü dikkat dağıtıcı şeyler sizi verimli çalıştırmaz.

9. Yorgunken Dinlen

Gün boyunca yorulacaksınız ve bu olduğunda kendinizi daha fazla zorlamaya çalışmayın. Çalışmayı bırakın ve dinlenin.

Burada sorun şu ki, hiç kimse bize nasıl dinleneceğimizi öğretmedi ve kültürümüz buna tembellik olarak bakıyor. İkisi arasında büyük bir fark var, ancak dinlenirken en önemli şey %100 dinlenmenizdir. Yani çalışmak, çalışmak hakkında düşünmek ve çalışmak yok.

Yorgunken dinlenin, pes etmeyin. Gerektiğinde mola süreniz için de kendinize plan yapın.

10. Günü Ne Zaman Bitereceğinizi Bilin

Kendilerini süper üretken yapan insanlar gördüm, ama onlar tembel ve verimsiz olduklarını düşünüyorlar. Çünkü her zaman yapabilecekleri daha çok şey var.

Günün ne zaman tamamlandığını bilmeme sorunu budur.

Gün içerisinde işinizi bitirmeyi başardıysanız, verimli bir gündü ve gün bitti. Ne fazla ne eksik. Gün için planladığın bir şeyi yaptın. Üretken olmak için günde 16 saat çalışmanız gerektiğinizi düşünerek kendinize işkence yapmayın. Bu verimlilik değil, bu işkence.

11. Gününüzü Takip Edin

Bu madde, makalenin sonunda ve günün sonunda gelir çünkü günlük kontrol listesinden işleri kontrol etmeniz gerekir.

Gününüzü takip ederek, o gün için ne yaptığınızı ve yapmadığınızı fark edersiniz.

Günlük kontrol listenizi takip edin, çünkü bunu yapma alışkanlığını ve veriminizi artıracaksınız.

12. Kendinizi Ödüllendirin

Verimli bir günden sonra en iyi şey, üretken olmanın sonucunda getirdiği ödül.

Bu maddeyi günlük kontrol listenizde göz ardı etmeyin. Kontrol listesindeki her şeyi yaptıysanız, bunun için kendinize uygun bir ödül verin. Beyninin aktiviteyi zevkli olarak hatırlamasını sağlayacak ve sizin için kolaylaştıracaktır.

13. Listenizi Güncelleyin

Kontrol listesi kullandığınız bir araçtır; öyleyse, zaman içinde hayatınızın, işinizin durumunuzun ve pozisyonunuzun değişeceğini anlayın. Bunun yanında günlük kontrol listeniz de tabii ki değişecektir.

İşler değişir ve kontrol listeniz buna göre değişmelidir.

Sonuç olarak;

Artık günlük kontrol listeniz için sizi süper üretken kılacak 13 şeye sahipsiniz. Her sabah ve her akşam size bakabileceği bir yere koyun.

Bu size kontrol listesindeki aktiviteleri yapmayı hatırlatır. Bunu uygulamaya devam ederseniz, sonunda, size büyük sonuçlar getirecektir.

Her yolculuk, ne kadar uzun olursa olsun, her zaman aynı şekilde başlar yani tek bir adımla. Zaten iki adım attınız. Önce bu makaleyi okudunuz ve günlük kontrol listenizde neye ihtiyacınız olduğunu öğrendiniz. Üçüncü adım uygulama yapmak…

Hakan Yıldız
Yönetici / 318 Yazı / 1,1M Okunma

1972 yılında Kayseri’de doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Kayseri’de tamamladıktan sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde Turizm İşletmeciliği ve Anadolu Üniversitesi İşletme bölümlerinden mezun oldu. Bir çok girişimcilik faaliyetinde bulundu ve kendi şirketlerini yönetti. 2003 yılında Özelleştirme İdaresi Başkanlığında görev alan Yıldız, Ataköy Marina, Türk Hava Yolları ve Erdemir A.Ş. gibi şirketlerde orta düzey yöneticilik görevlerinde bulundu. 2016 yılına kadar süren Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’ndaki görevinin ardından Eltemtek A.Ş. ‘de Genel Müdür Yardımcılığı yaptı. 2016 yılı Nisan ayında kamu görevlerinden ayrılarak Global Markets Turkey’i kurdu ve Norveç merkezli Global IT şirketine bir süre danışmanlık hizmeti verdi. Şu an finans ve enerji ticareti alanlarında iki fintech şirketi yöneten Yıldız, ülkemizdeki ilk Kitle Fonlaması platformlarından biri olan fonbulucu.com’un kurucusudur. Girişimcilik ve Kitle Fonlaması üzerine bir çok  makalesi bulunmakta olup, girişimcilik ekosistemi içerisinde fonlama ve bilgilendirmeyi görev edinen Girişimci Gazetesi, Fonbulucu Invest, Fikirler Yarışıyor, Non Stop Fund gibi bir çok platformu da yönetmektedir. Mentor, Girişimci ve Melek Yatırımcı da olan Yıldız, evli ve iki çocuk babasıdır.


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST