Loading

VUCA DÜNYASINDA…

Günlük hayatımızda her kim olursak olalım yaşamın gittikçe karmaşıklaşan yapısı, süregelen belirsizlikler, şüpheler, yaşadığımız kararsızlıklar vb. yaşanılan zorlu süreçler olarak karşımıza çıkmaktadır..

VUCA ile ilgili görsel

Dünya’ da globalleşmeye bağlı olarak her şeye kolay ulaşabilme durumu, bilgiye kolaylıkla ulaşabilmek, dünyamızı küçük bir köy haline getirirken bu kadar bilgi, hızlı değişiklikler en küçüğünden en büyüğüne kararlarımızı, çalışmalarımızı kısaca yaşamımızı etkilemektedir.


 

Bugünün dünyasında bu kaos ve değişimde ayakta kalmak yeni beceri ve donanımları kaçınılmaz kılmaktadır. Bugün iş hayatının yeni normali olan VUCA (V-volatility, U- uncertainty, C- comlexity, A- Ambiguity) ayakta kalmak için hızlı adaptasyon ve değişikliklere uygun stratejiler geliştirmek için liderlerin yeni iş tanımlarına eklenmiştir.

 

VUCA Nasıl ortaya çıkmıştır?

VUCA Amerikan Askeri Akademisi çıkışlı bir akronimdir. Sınır, zaman ve mekan kavramlarının farklı boyutlarda ele alınmasını gerektiren, anlık stratejilerin konuştuğu, bir sonraki adımı tahmin etmenin zor, yaşamın pamuk ipliğine bağlı olduğu savaş gibi kaotik ve tehlikeli ortamlar için kullanılmıştır.

 

Akademi bu doğrultuda eğitimlerinde;

- İnsan doğasının öngörülebilir davranışlarını sergileyerek tehlikeye davet çıkarmalarını engellemek,
- Korku, panik, kararsızlık gibi duygu ve durumları kontrol altına alma,
- Dikkatli uyanık ve tetikte olmak,
- Her türlü değişime hızla uyum sağlamak ve hayatta kalmak ilkelerine odaklı çalışmalarıyla VUCA oluşmuştur.

 



İşe ister kendi yaşamımızın lideri olarak, ister kurumsal yapının lideri olarak VUCA dünyasında ayakta kalmak için mevcut belirsizlik, karmaşa durumunu değiştiremeyeceğimizi, tek başına baş edemeyeceğimizi kabullenmekle başlayabiliriz. Bu kabulleniş pasif bir şekilde kafamızı kuma gömmek ve olacaklara katlanmak anlamına gelmiyor tabii ki.  Var olan durumu, var olan bilgiyi deneyimi çok daha etkin elde ederek, çok daha farklı stratejiler geliştirmeye odaklanmak zorundayız. Kısacası mevcut durumu klasik liderlik anlayışıyla çözümleyemeyeceğimizi ancak VUCA değişkenliğini hesaba katan bir yapıya dönüşmesi gerektiğini kabullenmemiz gerekmektedir. Belki de bu durumun yeni fırsatlara kapı açabileceğini kabul edip değişime uyum sağlayan bir bakış açısına geçmeli, durumları bu yeni şekliyle çerçeveleyip yaşamımıza devam etmeliyiz. Kurumsal anlamda da daha uyumlu adaptif ve öğrenme çevikliğine sahip olmayı bir liderlik yaklaşımı olarak kullanabilmek için çaba sarf etmeliyiz.

Yazar: Mehmet İşgüzar 

Etiketler:
Hakan Yıldız
Yönetici / 319 Yazı / 973,3K Okunma

1972 yılında Kayseri’de doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Kayseri’de tamamladıktan sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde Turizm İşletmeciliği ve Anadolu Üniversitesi İşletme bölümlerinden mezun oldu. Bir çok girişimcilik faaliyetinde bulundu ve kendi şirketlerini yönetti. 2003 yılında Özelleştirme İdaresi Başkanlığında görev alan Yıldız, Ataköy Marina, Türk Hava Yolları ve Erdemir A.Ş. gibi şirketlerde orta düzey yöneticilik görevlerinde bulundu. 2016 yılına kadar süren Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’ndaki görevinin ardından Eltemtek A.Ş. ‘de Genel Müdür Yardımcılığı yaptı. 2016 yılı Nisan ayında kamu görevlerinden ayrılarak Global Markets Turkey’i kurdu ve Norveç merkezli Global IT şirketine bir süre danışmanlık hizmeti verdi. Şu an finans ve enerji ticareti alanlarında iki fintech şirketi yöneten Yıldız, ülkemizdeki ilk Kitle Fonlaması platformlarından biri olan fonbulucu.com’un kurucusudur. Girişimcilik ve Kitle Fonlaması üzerine bir çok  makalesi bulunmakta olup, girişimcilik ekosistemi içerisinde fonlama ve bilgilendirmeyi görev edinen Girişimci Gazetesi, Fonbulucu Invest, Fikirler Yarışıyor, Non Stop Fund gibi bir çok platformu da yönetmektedir. Mentor, Girişimci ve Melek Yatırımcı da olan Yıldız, evli ve iki çocuk babasıdır.


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST