Loading

Yatırım AL-MA-MAK İçin 7 Basit Kural

Fikrini kendi imkanlarınla hayata geçirdin ancak elindeki proje artık hız kazanmalı. O halde bir yatırımcıya ihtiyacın olabilir. Peki Yatırım AL-MA-MA-YI nasıl başarırsın?

DİKKAT DİKKAT

Bu yazı yatırım AL-MA-MAK için yapılacakları anlatmaktadır.

1) Kimliğini Sakla

kimlik

Örneğin, hiç tanımadığın yatırımcılara işinden bahseden bir mail attığında kendini tanıtma. Bütün yatırımcılar en önemli konu ekip diyor ama boşver, onlar zaten seni tanımıyorsa şanslarını kaybetmişlerdir.

2) Sunum Yapma

gizli

Attığın mesaja işini anlatan bir sunum ekleme. Sadece işi köpürtecek ‘harika, muhteşem, çok kazandıracak’ gibi bir kaç sıfat ile işini tanımla yeter. Gerisini onlar hayal etmeli. Bu bağlamda işin detaylarına da girmemelisin. Gizli olduğunu söyle. Daha ilk günden yatırımcıya güvenmediğini belirt. Onlar yatırımcı olarak çok yüksek ihtimalle benzer pek çok iş görmüşlerdir ama sen, detaya girip diğerlerinden neyi farklı yaptığını anlatmamalısın.

3) Rakip Gösterme

rakip

Rakibim yok demelisin. Şu anda müşteri bu sorunu nasıl çözüyor, nereye para harcıyor bir önemi yok. Zaten onlar sen ortaya çıkınca teker teker kapanacak, o yüzden de onlardan rakip diye bahsetmeye değmez olduğunu bilerek hareket et.

4) Alternatif Projelerden Bahset

proje

Yatırımcıya diğer projelerinden de bahset. Bu iş çok büyük olacak ama bu iş büyümezse yedekte diğerlerinin de olduğunu, olmaz ama bir sıkıntı çıkarsa onlarla zaten zengin olacağını yatırımcı bilsin. %100 zamanını tek işe ayırarak tüm yumurtaların tek sepette olmadığını görsün.

5) Yeterliliğini İfade Et

anahtar

Bu işin altından tek başına kalkacağını söyle! Bu işi yıllardır yaptığını ya da kodlamada ne kadar iyi olduğunu o yüzden ortak ya da çalışana ihtiyacın olmadan bu işi rahatlıkla yapabileceğini, başka kimsenin olmadığını net anlat.

Neden yatırım ihtiyacın var diye sorulursa, basitçe ‘tabii ki reklam' diyerek geçebilirsin. İşin zaten harika, reklamla duyulduğunda da uçacak, bir tek ona para lazım bu kadar basit ama nereye, nasıl, kaça reklam verceksin, onların da bir önemi yok. Pazarlama projeksiyonu vermene gerek yok.

6) Matematik Hesaplarına Girme

matematik

Matematikten genel olarak uzak dur. Ürününü ne kadara satacağını, ürün başına ne kadar kar edeceğini, önümüzdeki aylarda ne kadar satmayı planladığını, gelirini ve giderlerini modelleme.

7) Hala Başaramadıysan...

Sana artık yardım etmemiz pek mümkün görünmüyor...

 

 

Bora Yılmaz'ın Twitter paylaşımından alıntıdır.

Hakan Yıldız
Yönetici / 319 Yazı / 1,0M Okunma

1972 yılında Kayseri’de doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Kayseri’de tamamladıktan sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde Turizm İşletmeciliği ve Anadolu Üniversitesi İşletme bölümlerinden mezun oldu. Bir çok girişimcilik faaliyetinde bulundu ve kendi şirketlerini yönetti. 2003 yılında Özelleştirme İdaresi Başkanlığında görev alan Yıldız, Ataköy Marina, Türk Hava Yolları ve Erdemir A.Ş. gibi şirketlerde orta düzey yöneticilik görevlerinde bulundu. 2016 yılına kadar süren Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’ndaki görevinin ardından Eltemtek A.Ş. ‘de Genel Müdür Yardımcılığı yaptı. 2016 yılı Nisan ayında kamu görevlerinden ayrılarak Global Markets Turkey’i kurdu ve Norveç merkezli Global IT şirketine bir süre danışmanlık hizmeti verdi. Şu an finans ve enerji ticareti alanlarında iki fintech şirketi yöneten Yıldız, ülkemizdeki ilk Kitle Fonlaması platformlarından biri olan fonbulucu.com’un kurucusudur. Girişimcilik ve Kitle Fonlaması üzerine bir çok  makalesi bulunmakta olup, girişimcilik ekosistemi içerisinde fonlama ve bilgilendirmeyi görev edinen Girişimci Gazetesi, Fonbulucu Invest, Fikirler Yarışıyor, Non Stop Fund gibi bir çok platformu da yönetmektedir. Mentor, Girişimci ve Melek Yatırımcı da olan Yıldız, evli ve iki çocuk babasıdır.


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST