Loading

Yatırımcı Arayan Girişimcilerin Bilmesi Gereken Terimler

Bir girişimci için yatırım almak, çölde vaha bulmak gibi bir şeydir. Ekosistemde özellikle yenilikçi fikirlere sahip olan girişimciler, yatırım almak için birbirleriyle yarış içinde.

İsterseniz itiraz edin ve “ne gerek var şimdi?” deyin ama, önce girişimcilik tanımı ile başlamak gerekiyor. Bunun için önden “Girişimcilik Nedir? Girişimci Kime Denir?” başlıklı yazıyı okuyabilirsiniz. Sonra da aşağıdaki terimlere geçebilirsiniz.

terimler

1) Venture Capital

Risk sermayesidir. Bu terimi daha önceden duymuş olma olasılığınız yüksektir. Henüz yeni kurulmuş ve risk taşıyan girişimlere yapılan maddi yatırımlar, risk sermayesi olarak adlandırılır. Risk sermayedarları, girişimlerin büyüme evresinden halka arzına kadar geçen uzun süreçte girişimcilere eşlik edebilirler.

2) Angel Investor

Gelecek gördüğü girişimlere kendi bireysel birikiminden yatırım yapan kişilere denir. Girişimcilere yalnızca maddi anlamda değil, mentorluk ve network gibi anlamlarda da destek olurlar. Bu tip yatırımcılar, diğer yatırımcılara göre girişimlerden daha fazla yüzde talep ederler. Yine de sektöre hakim olan birinden destek almak, girişimcilerin en çok ihtiyaç duyduğu şeylerden biridir.

3) Due Diligence

Bu terim, kısaca ‘durum tespiti’ olarak adlandırılabilir. Tam olarak, yatırım yapmak isteyen bir kişi veya kuruluşun pazar araştırmasında geçirdiği süreç olarak bilinir. Durum tespiti/durum değerlendirmesi, sektör bazında bazı dinamikler göz önünde bulundurularak gerçekleştirilir. Aynı zamanda sektörün risk ve avantajlarını değerlendirmek için de kullanılabilir.

4) Initial Public Offering (IPO)

Hisse senetleri daha önceden borsada işlem görmemiş bir şirketin, ilk defa halka arz edilmesi olarak bilinir. Bu terim, ileri düzey girişimler için geçerlidir. Ancak büyük potansiyel taşıyan diğer şirketler de sermaye sahiplerinin ilgi alanında konumlanırlar.

5) Put Option / Call Option

Put Option, şirketlerin hissedarlarından birinin veya birkaçının, belirli zaman ve şartlar neticesinde diğer pay sahiplerine kendi hisselerini satma hakkıdır. Call Option ise bu durumun tam tersine, diğer hissedarların satın alma haklarına verilen bir isimdir.

6) Break Even Point (BEP) – Self Sustainability

Operasyonel gelirlerin giderleri yakaladığı noktadır. Bu noktayı yakalayabilen girişimler, kendi kendilerini idare edebilirler. Yine de doğru yatırımı bulmak için arayışlar sürdürülmeli. Girişimin ayakta kalabilmesi için bu aşama oldukça önemlidir.

7) Share Purchase Agreement

‘Hisse Alım Sözleşmesi’ olarak adlandırılan bu terim, bir yatırımcının şirketin mevcut hisselerinden bir bölümünü alması durumunda yatırımcı ile hissedarlar arasında hazırlanan sözleşme örneğidir.

8) Preferred Stock

İmtiyazlı hisse olarak çevrilebilecek olan bu terim, yatırımcı tarafına ek ödeme, oy hakkı gibi noktalarda imtiyazlar tanır. Preferred Stock, birtakım senet ve haklardan oluşur. Başlangıç seviyesinde olan girişimlerde de imtiyazlı hisse paylaşımlarına başvurulabilir. Bazıları tarafından sermaye ortağına nispeten daha düşük bir yüzde tanısa da, söz sahibi olma avantajı taşıyor.

9) Joint Venture

Birden fazla kişinin bir girişim etrafında bir araya gelerek farklı hisselere sahip olarak kurdukları ortaklık türüdür. İş ortaklığından en büyük farkı, yeni bir şirket kurarak harekete geçmeleridir.

10) Friend, Family and Fools

Eş, dost ve akrabadan destek toplama anlamına gelir. Bu destek yalnızca nakit para değil, farklı kaynaklar da olabilir tabii.

11) Advisory Board

Kısaca, girişimcilere yol gösteren kişilerdir. Girişimciler tarafından, kimlerin desteğini aldıklarını göstermeleri için kullanılır. Bu kişiler, yatırımcı olarak anılmazlar. Farklı konularda fikir vermeleri ve girişimin değerini yükseltmeleri bakımından oldukça önemlidir. Genellikle sektörel anlamda güçlü kişiler listeye dahil edilir ve öne çıkarılır.

12) Exit

Hedefine ulaşmayı başaran bir girişimci veya yatırımcının, girişimden ayrılması anlamına gelir. Çıkış stratejisi, yatırımcıların çıkış yapmak için belirledikleri süreleri ve adımları ifade eder. Birçok girişimci, yatırımcı turuna çıktığı zaman başarılı çıkışlar yapmış olan yatırımcıları tercih ediyor.

 

Kaynak: www.girisimcikafasi.com

Hakan Yıldız
Yönetici / 318 Yazı / 1,1M Okunma

1972 yılında Kayseri’de doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Kayseri’de tamamladıktan sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde Turizm İşletmeciliği ve Anadolu Üniversitesi İşletme bölümlerinden mezun oldu. Bir çok girişimcilik faaliyetinde bulundu ve kendi şirketlerini yönetti. 2003 yılında Özelleştirme İdaresi Başkanlığında görev alan Yıldız, Ataköy Marina, Türk Hava Yolları ve Erdemir A.Ş. gibi şirketlerde orta düzey yöneticilik görevlerinde bulundu. 2016 yılına kadar süren Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’ndaki görevinin ardından Eltemtek A.Ş. ‘de Genel Müdür Yardımcılığı yaptı. 2016 yılı Nisan ayında kamu görevlerinden ayrılarak Global Markets Turkey’i kurdu ve Norveç merkezli Global IT şirketine bir süre danışmanlık hizmeti verdi. Şu an finans ve enerji ticareti alanlarında iki fintech şirketi yöneten Yıldız, ülkemizdeki ilk Kitle Fonlaması platformlarından biri olan fonbulucu.com’un kurucusudur. Girişimcilik ve Kitle Fonlaması üzerine bir çok  makalesi bulunmakta olup, girişimcilik ekosistemi içerisinde fonlama ve bilgilendirmeyi görev edinen Girişimci Gazetesi, Fonbulucu Invest, Fikirler Yarışıyor, Non Stop Fund gibi bir çok platformu da yönetmektedir. Mentor, Girişimci ve Melek Yatırımcı da olan Yıldız, evli ve iki çocuk babasıdır.


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST