Loading

Girişimler için Kitlesel Fonlama

Girişiminizi finanse edin

Crowdfunding

Kitlesel fonlama nedir ?

Kitlesel fonlama en yalın açıklamasıyla online olarak sermaye arttırma konseptidir. İşletmeler projelerini ve girişimlerini erken aşamalarda başlatmak için kullanırlar.

Konsept basittir: İnsanların seveceği ve birçok kitlesel fonlama platformunda uygulayabileceğin bir fikir sun. Ödül bazlı sistemleri takip et ve destekçilerin için küçük miktarlarda nakit desteği yapabileceği fırsatlar yarat. Ürününü satın alacak birçok insana sahip olduğunda, fikrin desteklenecek ve hedefinize ulaşacaksınız.

Neyse ki, ilginç ürün fikirlerine, projelere, ve online iş fikirlerine yatırım yapmanın mümkün olduğu bir çağdayız. Kitlesel fonlamanın dünya çapında tahmini hacmi 16 milyar dolar seviyesinde fakat Alternatif Kurul (TAB) Küçük İşletmelerde Nabız Araştırması’na göre ankete katılan işletme sahiplerinin 1%’inden daha azı kitlesel fonlamayı kullanmakta ya da kullanmayı düşünmektedir.

Kitlesel fonlama nasıl çalışır ?

Kitlesel fonlama yeni bir trend değil. Tarih boyunca sermayesi olanların yenilikçi ve cesur girişimcilerin girişimlerini finanse etmek için bir araya geldiğini görebiliriz. Bugün değişen tek şey kitlesel fonlamanın dijitalleşmiş olmasıdır.

Bugün kitlesel fonlama siteleri teknoloji odaklı ve bağış toplayan kişiler ve destekçileri için birçok süreci otomatikleştiriyor. Ödeme işlemleri, muhasebe, yasal işlemler ve yatırımcılar için güncellemeler gibi ayrıntılar hali hazırda kitlesel fonlama paketinin bir parçası.

Diğer yandan, proje destekçileri para kaybetme korkusu olmadan yatırım yapabilir. Destekçiler birkaç tıklama ile sonsuz sayıda kampanyaya göz atabilir ve telefonlarından yatırım yapabilirler. Kitlesel fonlama platformları birçok farklı yatırımcıyı ve yatırım modelini barındıran farklı tipte kitlesel fonlama fırsatı sunuyor.

Kitlesel Fonlama Türleri

Girişimler için 4 temel kitlesel fonlama türü vardır. Türlerin her biri kitlesini kendine çeker ve kendi kuralları vardır. Fonlama türüne karar vermeden önce her bir fonlama türünün girişimine katkı sağlayacağı faydaları ve girişiminin amaçlarını düşünmelisin.

Ödül bazlı Kitlesel Fonlama: Yatırımcılara destekleri karşılığında ödül sun. Ürün ya da hizmet için fonlama yapıyorsanız destekçiler ürünlerinize indirimli fiyatlarla erken erişime sahip olabilir. Bununla beraber, erken aşama destekçilerinizden her biri ürüne herkesten önce sahip olma övüncüne sahip olacak. Ödüller sadece şirket ürünleri ile sınırlı değildir. Ayrıca tişört, kupa ya da sosyal medya etiketleri de olabilir.

Paya dayalı Kitlesel Fonlama: Hisse senedi destekçilerinizin her biri işinizden pay alır. Eğer hisse senedine dayalı bir kitlesel fonlama başlatma niyetindeyseniz platformun kurallarını anladığınızdan emin olun. Hatta, siteyi uzman bir finans uzmanı ile soruştur.

Kitlesel borçlanma: Bu yöntemde size yatırım yaptıkları işte eşitlik ararlar. Diğer yöntemlerin yanı sıra, bu yöntemde yatırımcılar sahip oldukları hisselerin sabit getirisini beklerler.

Bağışa dayalı Kitlesel Fonlama: Eğer kâr amacı gütmeyen bir kuruluşsanız, kitlesel fonlama yöntemini kullanabilirsiniz.

Girişimler için Kitlesel Fonlamanın yararları 

1. Kitlesel fonlama borcu esnektir

Bankalarda ki küçük işletme kredileri genellikle işlenip onaylanması 3 ay kadar sürebilir. Ayrıca, banka kredilerinin çoğu paranızın amacına özgüdür. Bu yatırım modeli yaklaşımı eski okul işletme modeline yöneliktir.

Kitlesel fonlama borcuna girerken platform,kitlesel fonlama türü ve kampanyanız borcunuzu ödeme şeklinizi belirler. Örneğin, ödül bazlı kitlesel fonlama borcu destekçilerinize ödülleri gönderir göndermez ödenir. Diğer yandan öz kaynak ise sizin ve hukuk ekibinizin destekçilerinizin hisse senedi kısmı için bir dizi kural yürütmek zorunda kalacağınız anlamına gelir.

2. Pazar araştırması, onaylama ve bilgi

Fikir ve iş planınızı son kullanıcılara sunmanızdan ziyade pazar araştırması ve doğrulaması yapmanın en iyi yolu nedir?

Kitlesel fonlama hazırlığı mükemmel pazar uzmanlığı gerektirir. Kullanacağınız yaratıcı materyaller, destekçilerinize sunacağınız görüş ve faydalar dahil her şey kampanya başarınızda rol oynar.

Kitlesel fonlama kampanyanızın ilk 24 saati çok önemlidir. Bu aşamada kitlesel fonlama platformları ilk destekçilerinizle ilişkili olarak kampanyanızın görünürlüğüne karar verir. Nihai hedef ana sayfanızın görünürlüğünü sağlayacak 24 saat içinde hedefe ulaşmaktır.

3. Finansal riski azaltır

Banka aracılığıyla çekilen krediler faizle geri ödenir. Yatırımcıları getirmek girişiminizin hisselerinden ödün vermenize yol açar. Ödül bazlı kitlesel fonlamayı kullanarak girişiminizi tehlikeye sokmamış olursunuz. Tam tersine, kitle fonlaması fikrinizi beğenen ve başarılı olmanızı isteyen iyi niyetli insanlar aracılığıyla sermaye arttırmakla ilgilidir.

Kitlesel Fonlama Siteleri

  1. Kickstarte: Kickstarter, ABD merkezli bir kâr amacı gütmeyen bağış şirketidir. Genellikle bağımsız yapımcıların kullandığı bu hizmetten çizgi roman, dans, tasarım, moda, film & video, yemek, oyunlar, müzik, fotoğrafçılık, yayıncılık, teknoloji ve tiyatro olmak üzere toplamda 13 farklı dalda sanatçılar ve mucitler yararlanmaktadır. 2014 yılında, 22.252 proje Kickstarter üzerinde finanse edilmiştir. Kickstarter başarıya ulaşmış 158.000 girişimle ve 4 milyar dolarlık yatırımla kitlesel fonlama platformları arasında en büyük kitlesel fonlama platformudur.
  2. FonBulucu : Kitle fonlaması araçlarını kullanarak Girişimcilik Ekosisteminde erken aşama fikir, proje ve buluşların finansmanıdır. Bu fonlamada ki hedef ise; fonbulucu.com’da fonlanmaya sunulan projelere ek finansman sağlamak ve kitle fonlaması hareketinin büyümesi için farkındalık yaratmaktır.
  3. Fongogo : Fongogo, her türlü projenin hayata geçmesi için ihtiyaç duyulan sermayenin kitlelerin desteğiyle bir araya getirilmesine aracı olan bir pazaryeridir. Proje sahipleri, desteklerin karşılığında projeleri ile ilgili alt-ürün ve servisleri destekçilerine sunarlar. Proje sahiplerinin proje sayfalarını yaratıp ödeme sistemlerini kullanabilecekleri ve kampanyalarını yürütebilecekleri düzeneği Fongogo sağlar.
  4. Arıkovanı : Arıkovanı’nın başlıca hedefleri; Türkiye’nin yerli teknoloji üretimini artırmak ve topluma teknoloji üretimine destek olma bilinci kazandırmaktır. Bu doğrultuda, gerçek bir ihtiyaca yanıt veren veya soruna çözüm olan teknoloji projelerinin, erken aşamalarda hedef kitlesi ile buluşmasını ve fonlanmasını sağlar. Toplumun, teknoloji projelerine erken aşamalarda dahil olarak şekillenmesini sağlaması çığır açacak yeniliklerde rol almasını sağlar.
  5. Crowdfon : CrowdFON Türkiye’nin ilk Kitlesel Fonlama platformudur. Daha önce '' Projemefon '' ismiyle faaliyet gösteren platform, 2013 senesinde isim ve yönetim değişikliği sonrası, Mustafa Savaş Ünsal tarafından crowdFON markası olarak girişimcilerimizin projelerine destek faaliyetlerini sürdürmektedir.
  6. Buluşum : Buluşum bir “buluşma alanı”. Topluma fayda sağlayacak projelerin tanıtıldığı, bu projelere destek olmak isteyenlerin de imkanları ölçüsünde destek olabildiği bir kitlesel fonlama (crowdfunding) platformu. Toplumsal sorunların çözümü için yaratıcı bir fikriniz var ama yeterli kaynağınız yoksa, Buluşum tam size göre! Öte yandan sosyal fayda sağlayacak parlak fikirleri olan insanlara ufak da olsa katkım olsun diyorsanız, Boyner Vakfı tarafından yürütülen Buluşum, desteklerinizi iletmek için aradığınız platform!
  7. İdeanest : Kurulduğu 1991 yılından beri Türkiye’de teknolojinin gelişmesi için birçok finansal destek sunan TTGV, yeni fikirleri desteklemek amacı ile kitle fonlama konseptinin bağış bazlı özgün bir uygulaması olarak ideanest platformunu kullanıma açmıştır. ideanest teknolojinin toplumsal fayda ile kesiştiği noktalarda değer içeren ancak finansman sağlamakta zorlanan;Teknoloji tabanlı erken aşama ürün/hizmet fikirleri,Teknoloji ve inovasyon ekosistemini geliştirecek faaliyetler, Teknoloji ve bilimsel konularda yapılan akademik araştırma projelerine bağış bazlı kitle fonlama yolu ile kaynak geliştirmeyi hedefleyen bir TTGV arayüzü olarak kurgulanmıştır.

Hakan Dikbakan
Standart Üye / 4 Yazı / 13,8K Okunma

İkinci Dil Edinimi Ve Dil Psikolojisi , E-ticaret , Girişimcilik, Finans ve Dijital Pazarlama. Amazon-Ebay-AliExpress FBA&Dropshipping&Retail Arbitrage E-Ticaret modelleme, ELC Trade kurucusu ve Dijitalcevirmen.com Kurucu Ortağı.


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST