Loading

Peak Zynga Japonya

Peak Games ABD'li oyun devi Zynga tarafından 1.8 Milyar Dolara satın alındı. Zynga CEO'sunun açıklaması aslında satın almanın detayları hakkında bize önemli bilgiler veriyor.

PEAK + ZYNGA

Toon Blast ve Toy Blast Puzzle oyunları ile tanınan Peak Games, Dünya devi Zynga tarafından 900 milyon doları nakit, 900 milyon dolar hisse karşılığında toplam 1.8 Milyar Dolara satın alınarak, Türkiye’nin ilk Unicorn’u (Milyar Doların üzerinde değerlemeye sahip startup) olma özeliğine sahip oldu. Zynga adını ilk kez “Farmville” oyunu ile duymuştuk. Şirket şu anda 100 milyona yakın aktif oyuncu profilini ve günlük 25 milyonluk trafiği yönetmektedir. Zynga, 9.5 milyar dolarındaki piyasa değeri ve yıllık 1 milyar dolar oyun geliri ile mobil oyun pazarında önemli bir oyuncu konumundadır.

Korona pandemisi ve kısıtlamaları devam ederken alınan satış haberi, birçok girişimci, iş insanı ve hatta siyasetçi tarafından büyük bir heyecanla karşılandı! Hatta bazı liderler Peak Games’in kurucusu Sidar Şahin’i aradığını ve kutladığını çeşitli sosyal medya hesaplarından duyurdular. Sosyal medyada ve ulusal basındaki hemen hemen herkes, Türkiye’nin iş modelinin teknoloji girişimi özelinde olması gerektiğini artık farketmiş durumda. Bu konuda kamoyuna katılmamak ise elde değil.

Sidar Şahin, İstanbul doğumlu, 40 yaşında ve Boğaziçi Üniversitesi’ ni internet serüveni için yarıda bırakıyor. Boğaziçi’ ni bırakmak çok büyük cesaret fakat geldiği noktada "iyi ki!" dediği bir serüven olduğundan da eminiz. İlk olarak Funpac adından mobil oyun stüdyosunu kuruyor. İkinci girişimi de video izleme platformu olan izlesene.com. 2010 yılına geldiğimizde de Peak Games’i kuruyor ve aynı zamanda da online perakende devi Trendyol.com’un kurucu ortaklarından. Tabi daha sonra odağını trendyol.com’dan tamamen Peak Games’e kaydırıyor.

Peak, 2010 yılında kurulduktan sonra, 9 yılda Türkiye’ nin sınırlarını aşarak, Dünya mobil oyun pazarında önemli bir yer ediniyor. Fakat, ABD ve oyun geliştiricileri, Peak Games adını ilk olarak oyun ve oyuncak endüstrisinin en gözde üreticilerinden Hasbro’ya açtığı dava ile duyuyor. Peak “Tony Blast” isimli oyununun, Hasbro tarafından “My Little Pony: Puzzle Party” ismi ile klonlanarak yayınlandığını savunuyor ve dava açıyor. Taraflar 2017 yılında anlaşmaya varıyor ve Hasbro, oyunu yayından kaldırıyor.

Hasbro ile yaşanan süreçten sonra, aynı yıl içerisinde, Peak Games, kart ve okey oyunları geliştirdiği stüdyoyu, “Spades Plus”,”Gin Rummy Plus” ve “101 Okey Plus” isimli oyunları ile birlikte, Zynga’ya 100 Milyon Dolar karşılığında devrediyor. Aslında Peak ve Zynga iş birliği, Türk oyun kültüründe önemli bir yere sahip Okey ve Kart oyunlarının devri ile başlamış oluyor. Bu satış, Peak Games’i en çok mobil uygulama geliri elde eden firmalar içerisinde 37. sıraya yerleştiriyor. Türkiye, 2018 yılında yıllık yaklaşık 900 Milyon dolarlık mobil oyun geliri ile Dünya’da 18. sırada olduğunu düşünürsek, sadece kart ve okey stüdyosu ile elde edilen gelirin ne kadar büyük olduğunu görüyoruz.

Oyun satışı ve oyun işletmesi ile elde ettiği gelirleri devamlı olarak şirketin insan kaynaklarına yatıran oyun stüdyosu, 2018 yılı başında, 41 ulusal kanalda, “Bizi Bul” temalı, özellikle girişimci ruhlu yazılımcıları ve tasarımcıları çağıran bir reklam kampanyasına çıkıyor. Herhangi bir tecrübe şartı koşmadan, yeni mezunları da kapsayacak şekilde çıkılan reklam, yeni takım arkadaşları arayan şirket için, ülke içinde önemli bir çıkış olarak gösteriliyor.

Tabi Peak Games’in sınırları, sadece Türkiye ile sınırlı değildi. Özellikle Japonya mobil oyun pastasında, vişneli payı alan mobil oyun geliştiricisi, Orta Doğu’da ve Amerika’da dikkat çekici bir profil ortaya koyuyordu. En son gerçekleşen satın almadan sonra Zynga CEO’su Frank Gibeau, telekonferans ile yaptığı yatırımcı görüşmesinde, Peak Games ile alakalı olarak “Peak Games'in sadık oyuncu profili ve bazı pazarlardaki bilinilirliği sayesinde, Zynga’yı yeni pazarlara açmış oluyoruz. Özellikle, Peak ile Zynga’nın Japonya mobil oyun pazarındaki benzer duruşları, birbirini tamamlayıcı şekilde konumlanıyor. Peak, sadece bizim değil, aynı zamanda Zynga’nın rakiplerinin de fazlasıyla dikkatini çeken bir yayıncı. Daha önce satın aldığımız kart ve okey stüdyosu ile kaleyi içten fethetmeyi başarmıştık. Bu sayede kurucu Sidar ve takımı ile çok özel bir ilişki kurma şansımız oldu. Ekibin ürün geliştirme yeteneği ve özverisi fiyattan daha önemli bir noktadadır.” noktalarının altını çizmektedir.

Toon Blast ve Toy Blast ile günlük 12 milyon aktif kullanıcıyı portföyüne katmayı planlayan Zynga, bu sayede erişebilir toplam takipçi sayısını ` şeklinde arttırmayı planlıyor.

Türkiye ise, oyun stüdyosu ve tasarımı konusunda altın yumurtlayan bir tavuk konumundadır. Özellikle eğitimli ve genç nüfusun oyun geliştiriciliği ve girişimciliği potansiyeli çok yüksek. Zaten Peak Games ve Zynga birlikteliği en büyük osla da ilk değil. Zynga daha önce 2018 yılında Türkiye merkezli Gram Games’i 250 Milyon Dolara satın almıştı. Peak'in satın alınması da Türkiye'de yırt dışı kaynaktan gerçekleşmiş 4. satın almadır. 

Olcay
Standart Üye / 3 Yazı / 21,5K Okunma


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST