Loading

Doğru Marka İsmi Nasıl Bulunur?

"Alabileceğiniz en önemli pazarlama kararı, bir ürüne ne ad vereceğinizdir" Jack Trout

Girişimlerimize isim verirken genellikle çok fazla düşünmeyiz. Oysa girişim hangi alanda olursa olsun ticari bir isim vermek hiç kolay değildir ve kolay olmamalıdır. Hızla büyümek, markalaşmak ve bir değer yaratmak istiyorsan isim seçerken çok dikkatli düşünüp karar vermen gerekir. Doğru seçilmiş marka ismi, rakiplerin karşısında bir sıfır önde başlamanı sağlar.

İyi bir marka ismi nasıl olmalıdır?

- Telaffuzu ve yazımı kolay olmalı, kolay anlaşılmalı
- Sesli ve sessiz harflerin yan yana gelmesinden oluşmalı
- Çarpıcı ve dikkat çekici olmalı
- Rakiplerinin ve diğer sektörlerdeki marka isimlerine benzememeli, çağrıştırmamalı
- Türkçe karakter içermemeli ve az heceli olmalı
- Herhangi bir dilde kötü bir anlama gelmemeli
- Negatif duygu yaratmamalıdır
- Tescil ve alan adı müsait olmalıdır
- Hedef kitlenizde doğru çağrışım yapmalıdır ve değer yargılarına ters düşmemelidir
- Girişiminizle uyumlu olmalı, yarar içermeli 


Doğru Markayı Bulma Aşamaları

Birinci Aşama


Girişim ürününün tanımı, sunduğu faydası, vizyonu, hedef kitlesi, konumlandırmasını net bir şekilde belirle. Fiziksel ve duygusal içeriğini araştır. Varlık sebebini netleştir.

"Her marka ismi; fonetik yapısı, anlamı ve çağrışımlarıyla markanın kimliğini ve tüm değerlerini temsil eder/etmelidir. Bu nedenle marka isim seçimi, markalaşma serüveninin ilk stratejik adımlarından biridir. Öyle ki, markanı konumlandırmadan önce verdiğin bir marka ismi, konumlandırma stratejini belirleyebilecek, sınırlandırabilecek kadar önemli rol oynar. "Yine, yeniden konumlandırma (re-positioning) süreçlerinde de isimden bağımsız hareket edemezsiniz." Selim Tuncer

İkinci Aşama


İleriyi düşünerek hangi ürünleri üretebilirsin, hangi firmaları kurabilirsin, onlara başka isimler mi vereceksin, başka segmentler için de marka yaratacak mısın, gelecekte kuracağın şirketlerin adları ne olabilir gibi sorulara cevaplar üretmeden isim bulmaya kalkışma.

Üçüncü Aşama


Tüm rakiplerinin listesini çıkar. Bu rakiplerin alt, üst ve yan markalarının listesini de çıkarmayı unutma. Girişimini tanımlayan kelimeler, kavramlar, söylemler, sloganlar bul. Bunları bir tahtaya yaz veya post-it’lere yazarak duvara yapıştır.

Dördüncü Aşama


İsim önerilerini liste halinde sırala. Hiçbir önerini elemeden yaz. Öneriler üzerinde tekrar tekrar düşün ve yeni öneriler bul. İsim önerileri için şu kaynaklardan yararlan; İnternete bağlı kaynaklar, Ansiklopedi, Dil Sözlükleri (Türkçe, İngilizce, Fransızca, İtalyanca, Latince), Mitoloji Sözlüğü, Deyimler sözlüğü, Atasözleri sözlüğü, Kavram sözlükleri… Başkalarından isim önerileri iste. 

Önemli Not: İsim önerileri listesi oluşturma işini beyin fırtınası, beyin haritalama, yarışma, anket gibi yöntemlerle de yapılabilirsin.

Beşinci Aşama


Yüzlerce öneri içeren listeyi harf sırasına göre sırala. Rakiplerinizi çok andıran ve uluslararası uygunluğu olmayanları ele. Kalan isim alternatiflerinden fonetik, semantik ve tipografik açılardan uygun olmayanları ele. Fonetik eleme için isim önerilerini yüksek sesle oku. Kulağa hoş gelmeyenleri, telaffuzu zor olanları ele. 4 heceden fazla olanları ele. Semantik eleme için sözlük ve Google kullan. Anlamı olumsuz ve argo olanları ve işin özünden uzak isimleri ele. Tipografik eleme için logo yapımına uygun olup olmadığına bak. Yan yana 3 ve daha fazla sessiz harf veya sesli harf içerenleri ele. Şimdi kısa listen hazır.

Altıncı Aşama


Kısa listedeki isimlerin tescil durumlarını araştır. Tescilli olanları ele. Kalanların alan adlarını araştır. Elinde en az 5 isim kalmış olmalı. Eğer daha az sayıda kaldıysa, dördüncü aşamaya geri dön ve yeni isim önerileri bul.

Yedinci Aşama


Bu 5 isim için etrafında en az 20 kişinin görüşünü al ve isim önerilerini 3’e indir. Bu kişiler arasında üst düzey yöneticilerin de olsun. Anket veya beyin fırtınası yöntemini kullanabilirsin.

Sekizinci Aşama


3 alternatiften birini seçmek için hedef kitlenin görüşünü al. Bunun için araştırma şirketi kullan veya sen karar ver. İsim vermek için sözlükleri kullanamıyorsak, soyadımızı kullanamıyorsak, markalar için sözcük bulamaz hale gelmemiz uzak değildir, diye düşünüyor olabilirsin. Merak etme. Yaratıcı düşünce isim bulma zorluğunun da üstesinden kolayca gelebilmektedir. 

Hakan Yıldız
Yönetici / 318 Yazı / 1,1M Okunma

1972 yılında Kayseri’de doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Kayseri’de tamamladıktan sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde Turizm İşletmeciliği ve Anadolu Üniversitesi İşletme bölümlerinden mezun oldu. Bir çok girişimcilik faaliyetinde bulundu ve kendi şirketlerini yönetti. 2003 yılında Özelleştirme İdaresi Başkanlığında görev alan Yıldız, Ataköy Marina, Türk Hava Yolları ve Erdemir A.Ş. gibi şirketlerde orta düzey yöneticilik görevlerinde bulundu. 2016 yılına kadar süren Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’ndaki görevinin ardından Eltemtek A.Ş. ‘de Genel Müdür Yardımcılığı yaptı. 2016 yılı Nisan ayında kamu görevlerinden ayrılarak Global Markets Turkey’i kurdu ve Norveç merkezli Global IT şirketine bir süre danışmanlık hizmeti verdi. Şu an finans ve enerji ticareti alanlarında iki fintech şirketi yöneten Yıldız, ülkemizdeki ilk Kitle Fonlaması platformlarından biri olan fonbulucu.com’un kurucusudur. Girişimcilik ve Kitle Fonlaması üzerine bir çok  makalesi bulunmakta olup, girişimcilik ekosistemi içerisinde fonlama ve bilgilendirmeyi görev edinen Girişimci Gazetesi, Fonbulucu Invest, Fikirler Yarışıyor, Non Stop Fund gibi bir çok platformu da yönetmektedir. Mentor, Girişimci ve Melek Yatırımcı da olan Yıldız, evli ve iki çocuk babasıdır.


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST