Girişimlerimize isim verirken genellikle çok fazla düşünmeyiz. Oysa girişim hangi alanda olursa olsun ticari bir isim vermek hiç kolay değildir ve kolay olmamalıdır. Hızla büyümek, markalaşmak ve bir değer yaratmak istiyorsan isim seçerken çok dikkatli düşünüp karar vermen gerekir. Doğru seçilmiş marka ismi, rakiplerin karşısında bir sıfır önde başlamanı sağlar.
İyi bir marka ismi nasıl olmalıdır?
Doğru Markayı Bulma Aşamaları
Birinci Aşama

Girişim ürününün tanımı, sunduğu faydası, vizyonu, hedef kitlesi, konumlandırmasını net bir şekilde belirle. Fiziksel ve duygusal içeriğini araştır. Varlık sebebini netleştir.
"Her marka ismi; fonetik yapısı, anlamı ve çağrışımlarıyla markanın kimliğini ve tüm değerlerini temsil eder/etmelidir. Bu nedenle marka isim seçimi, markalaşma serüveninin ilk stratejik adımlarından biridir. Öyle ki, markanı konumlandırmadan önce verdiğin bir marka ismi, konumlandırma stratejini belirleyebilecek, sınırlandırabilecek kadar önemli rol oynar. "Yine, yeniden konumlandırma (re-positioning) süreçlerinde de isimden bağımsız hareket edemezsiniz." Selim Tuncer
İkinci Aşama

İleriyi düşünerek hangi ürünleri üretebilirsin, hangi firmaları kurabilirsin, onlara başka isimler mi vereceksin, başka segmentler için de marka yaratacak mısın, gelecekte kuracağın şirketlerin adları ne olabilir gibi sorulara cevaplar üretmeden isim bulmaya kalkışma.
Üçüncü Aşama

Tüm rakiplerinin listesini çıkar. Bu rakiplerin alt, üst ve yan markalarının listesini de çıkarmayı unutma. Girişimini tanımlayan kelimeler, kavramlar, söylemler, sloganlar bul. Bunları bir tahtaya yaz veya post-it’lere yazarak duvara yapıştır.
Dördüncü Aşama

İsim önerilerini liste halinde sırala. Hiçbir önerini elemeden yaz. Öneriler üzerinde tekrar tekrar düşün ve yeni öneriler bul. İsim önerileri için şu kaynaklardan yararlan; İnternete bağlı kaynaklar, Ansiklopedi, Dil Sözlükleri (Türkçe, İngilizce, Fransızca, İtalyanca, Latince), Mitoloji Sözlüğü, Deyimler sözlüğü, Atasözleri sözlüğü, Kavram sözlükleri… Başkalarından isim önerileri iste.
Önemli Not: İsim önerileri listesi oluşturma işini beyin fırtınası, beyin haritalama, yarışma, anket gibi yöntemlerle de yapılabilirsin.
Beşinci Aşama

Yüzlerce öneri içeren listeyi harf sırasına göre sırala. Rakiplerinizi çok andıran ve uluslararası uygunluğu olmayanları ele. Kalan isim alternatiflerinden fonetik, semantik ve tipografik açılardan uygun olmayanları ele. Fonetik eleme için isim önerilerini yüksek sesle oku. Kulağa hoş gelmeyenleri, telaffuzu zor olanları ele. 4 heceden fazla olanları ele. Semantik eleme için sözlük ve Google kullan. Anlamı olumsuz ve argo olanları ve işin özünden uzak isimleri ele. Tipografik eleme için logo yapımına uygun olup olmadığına bak. Yan yana 3 ve daha fazla sessiz harf veya sesli harf içerenleri ele. Şimdi kısa listen hazır.
Altıncı Aşama

Kısa listedeki isimlerin tescil durumlarını araştır. Tescilli olanları ele. Kalanların alan adlarını araştır. Elinde en az 5 isim kalmış olmalı. Eğer daha az sayıda kaldıysa, dördüncü aşamaya geri dön ve yeni isim önerileri bul.
Yedinci Aşama

Bu 5 isim için etrafında en az 20 kişinin görüşünü al ve isim önerilerini 3’e indir. Bu kişiler arasında üst düzey yöneticilerin de olsun. Anket veya beyin fırtınası yöntemini kullanabilirsin.
Sekizinci Aşama

3 alternatiften birini seçmek için hedef kitlenin görüşünü al. Bunun için araştırma şirketi kullan veya sen karar ver. İsim vermek için sözlükleri kullanamıyorsak, soyadımızı kullanamıyorsak, markalar için sözcük bulamaz hale gelmemiz uzak değildir, diye düşünüyor olabilirsin. Merak etme. Yaratıcı düşünce isim bulma zorluğunun da üstesinden kolayca gelebilmektedir.