Loading

İletişimin Sihirli Formülü NEZAKET VE ZEKA

İletişim Nezaket ve Zeka İşi. Nezaket zekanın en yüksek biçimidir ve incelmemiş bir zeka, insanın yüküdür. İletişim dilini dünyanın birçok yerinde farklı kullanılır, herkes tam bilemediği gibi sorunlar hiç bitmez.

Nezaket, insan ilişkilerinin daha kuvvetli olmasını sağlar.

Nezaket zekanın en yüksek biçimidir ve incelmemiş bir zeka, insanın yüküdür.

İletişim dilini dünyanın birçok yerinde farklı kullanılır, herkes tam bilemediği gibi sorunlar hiç bitmez.

İletişim, anlaşılır ve konuştuğunu dinleyip anlatımı düzgün yapılırsa sorun olmaz. Fakat; dil bilmek ile iletişim dilini bilmek bir çaba ve zeka işidir. Nezaket, insan ilişkilerinin daha kuvvetli olmasını sağlar.

İletişim dili devlet yönetiminde özel bir lisan gerektirir. Bu da toplumsal gelişmenin yükselmesi için önemlidir. Ülkeleri rezil – vezir etmesine sebep olur.

Empati kurmayı bilmek, iletişim kurmak ile eş değer de gider. Dik durmak, asil davranmak ile omurgalı olmayı gerektirir.  Güçlü kişilik, iletişimde nezaketi önemsetir. Nezaketi belirlemek, kendini ifade etme fırsatı verebilmektir.

Özenli ve seçilmiş davranışları bilmek, doğru haklı olmayı gerektirir. Fütursuz ve dobra olmak ile oldukça kalın bir çizgi vardır. Ayrıca Yalaka ve dalkavukluk ile benzeşen ve nezaket dışında bir karakter olayı vardır. Yaşanılan bu yüzyılda toplum ve devletler arasında bu davranışlar artık ciddiye alınmıyor.

Eğer siz, bu davranışları yapıyor ve önemsemezseniz, ilerde ne olacağını düşündünüz mü?

Yaptığınız hatalardan ders aldınız mı? Kendinizi yargılamayı bilmek ve eleştirdiniz mi? Buna göre kaderinizi kendiniz değiştirmeyi denediniz mi? Geleceğinizi yaratmayı düşündünüz mü?

Bu durumda Anlaşılması gereken şu ki, eskiyi düşünmek ile geleceği düşünmek çok farklıdır. Buradaki amaç, mantık, organizasyon şeması, vizyon genişliği ve lisanı ifade etmek ve iletişim becerini yükseltmektir.

Geleceğe dair hedefleri olup, doğru düşünebilen, strateji ve plan yapabilen, uyumlu bir organizasyon ekibi kurabilen, bulunduğu ortama uygun bir lisan yaratmayı becerebilen, duruş ve kimlik oluşturabilen, iletişim dilini nezaketle konuşabilen ülke saygınlığını korur ve bir adımda önde ilerler.

Nezaket, Zekanın Elbisesidir. “GOETHE” NE KADAR ANLAMLI BİR SÖZ.

Yaşamın Her Alanında Nezaket. 

Nezaket kelimesinin sözlük anlamı, “başkalarına karşı saygılı ve incelikle davranmak, kaba davranmamak olarak tanımlanır.

Toplumsal ve bireysel ilişkilerde; Yaşamın her alanında ve bireysel ilişkilerin sağlıklı olarak yürütülmesinde nezaket kuralları oldukça önemlidir. Başta saydıklarımızın yanında insanlarla yüksek sesle konuşmamak, konuşurken karşımızdakilerle göz teması kurmak, onur kırıcı davranışlardan kaçınmak, başkalarının haklarına saygılı olmak akla gelen ilk nezaket kuralları olarak sıralanabilir. Nadiren farklılık gösterse de bu kurallar evrenseldir.

Görgü ve nezaket kuralları, sosyal hayatımızda uymamız gereken kurallar bütünüdür. İletişimden tavra, bakıştan beden diline kadar pek çok şeyi kapsar. Yüz yüze iletişimde, ziyaret esnasında, kılık kıyafet seçiminde, sofrada, iş yerinde ve protokol meclislerinde dikkat etmemiz gereken bazı nezaket kuralları vardır.

Nezaket kurallarında önemsediğimiz   sözlü ifadeler vardır. Teşekkür etmek, özür dilemek ve rica etmek… Bu üç kavram, nitelikli ilişkiler kurmanın ve mutluluğun formülü gibi soyut davranışlar vardır. Psikologlar, yaşam koçları ve kişisel gelişim uzmanları da temelde bu üç kavramın insan ilişkileri için vazgeçilmez öneminden bahsederler.

Bu kavramlar aynı zamanda nezaket ve görgü kurallarının da temelini oluşturuyor. Birbirimizi yeterince takdir ettiğimizde, hatamızın ardından özür dilediğimizde, bir şey isterken nazikçe rica ettiğimizde sanki toplumsal pek çok sorun kendiliğinden düzelecekmiş gibi görünüyor. Hiç kimse kabalık ettiği için ceza almaz, teşekkür ettiğinde ödül kazanmaz.  Nezaketin sınırları kanunla belirlenmemiştir. Toplumun düzeni hem de kişiler arası sağlıklı iletişim için nazik, ince ve saygılı olmak vazgeçilmez prensiplerdendir. Kişinin kendisine vermiş ödül ve ceza her şeye bedeldir.

Genelde bu davranışlar, çocukluk döneminde ailelerimizden öğreniriz ancak okuldaki öğretmenlerimizin hayat bilgisi derslerinden aldığımız eğitimler, ilerleyen zamanlarda içinde bulunduğumuz internet ortamından, insanları gözlemlediğimiz sosyal çevremiz, sorarak, okuyarak, araştırarak da görgü ve nezaket seviyemizi yaşam boyu artırabiliriz. Neyi doğru neyi hata yaptığımızı irdelememiz önemli. Kendimizi eleştirmemizden kaynaklanıyor.

Dijital nezaket, çevrim içi platformlarda gerçekleştirdiğimiz tüm faaliyetlerimizde diğer insanların kimliğine ve inandığı değerlere saygı duymak, fikirlerini önemsemek, küçümsemeden, ötekileştirmeden veya aşağılamadan herkese eşit bir şekilde yaklaşabilmeyi gerektiriyor.

Üslubumuz Kimliğimizdir

Tartışma listelerinde daha önce değinilmiş konulara ek bir katkı sağlamayacaksa tercihinizi paylaşım yapmamaktan yana kullanın. Ortaya çıkmış bir sonucu görmezlikten gelerek kendi düşüncenizi kabul ettirmeye çalışmayın.

Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî’ye ait olduğu söylenen bir söz var: “Her şey incelikten, insan kabalıktan kırılır.”

Bazen en büyük hakikatleri kötü bir üsluba feda edebiliyoruz. Kötü üslup, en basit hakikatlerin bile hazmını zorlaştırabiliyor. Birbirimizi anlayabilmek, iletişim ve diyalog kurabilmek için de kendimizi doğru ifade etmeye, görgü ve nezaket kurallarına dikkat etmeye ihtiyacımız var. Hangi ortamda bulunursak bulunalım; ev, okul, ofis, mağaza ya da dijital dünya… Biz de ondan ilhamla diyelim; dijital dünya da dahil olmak üzere, lütfen nazik olalım!

İletişimde Nezaket Dolu Bir Yaklaşımın Faydalarına bakarsak ;

İçinde yaşadığımız dünyada nazik olmak çoğu zaman birçok insana zor gelir. Zaman kavramının etkin olduğu hayatlarımızda, akrep ve yelkovanın hareketleriyle günümüzü organize ederiz. Tamamlanması gereken görevler, yetiştirilmesi gereken işler ve zamanında ulaşılması gereken yerler derken zamanla birlikte akıp gideriz. Bu süreçte, yaşam maratonunu sağlıklı yönetemiyorsak, çoğu kez an’ı yaşayamaz ve tahammül depomuzu sıfırlayabiliriz., İyi geçmediğini düşündüğümüz bir günü, olumsuz, sert ve belki de öfke dolu bir tavırla bir başkasına yansıtmak mı ya da nezaketli davranmak mı daha iyi hissetmemize katkı sağlayacaktır?

Stresle iç içe yaşamamız vücudumuzu pek çok fiziksel hastalıklara meyilli hale getirip, bağışıklık sistemimizi baskılamaktadır. Üstelik bu etki, stresi sadece yaşadığımızda değil, onu gördüğümüzde de ortaya çıkmaktadır. Stres, bilişsel kapasitelerimizi etkileyip karar verme mekanizmamızı zedelemektedir.

Endişeli, sinirli, huzursuz ve çökkün ruh hali içinde savrulan bir insan, stresle baş etmenin sağlıklı yollarını bulamadıysa, kendisine de kibar olamayacaktır. Nezaket gösterdiğimizde, beynimizdeki esenlik ve mutluluk duygularıyla ilişkili dopamin ve serotonin düzeylerinde; güven ve bağlantı duygularını besleyen oksitosin seviyesinde artış yaşandığı gözlemlenmektedir. Görüyoruz ki nezaket, mutluluk hormonlarımızı arttırıp, iyileşmemizi sağlayan pek çok kimyasal olayı tetiklemektedir.

Kendimize Karşı İyi ve Nazik Olmak

Başkalarına nezaketli davrandığımız gibi, kendimize de aynı hassasiyeti göstermek oldukça elzem ve önemlidir. Bir başkasına kibar olurken, kendimizi hırpalamak duygusal açıdan tükenmemize sebep olabilecek sağlıksız bir durumdur. Nezaketli olmak kadar, gerekli durumlarda sınır çizmeye ve sınırımızı korumaya da dikkat etmeliyiz. Aksi durumlarda, kibarca hayır demeyi öğrenmek etkin iletişim için esastır.

Nezaketle Karşınızdaki İnsanın Hayatını Değiştirebilirsiniz

Çoğu zaman tanımadığımız bir insandan bile aldığımız güzel bir söz günümüzü güzel geçirmemizi sağlayabilmektedir. Ve aslında her insanın günde en az bir adet nazik bir söz duymaya ihtiyacı olduğunu bilirsek, konuşmalarımızın arasına serpiştireceğiniz birkaç iltifatla karşı tarafa ne kadar değerli olduğunu hissettirebilmekteyiz.

Nazik Davranma Hayatınızdaki Olumsuzlukları Azaltır

Herhangi bir kişiyle iletişim kurarken nazik davranmak bize olumsuzluklar yerine birçok güzellikler kazandırır. Hatta günümüzün genelinde iletişim kurmadığınız veya hiç tanımadığınız bir insana gülümseyerek gününüzü daha güzel bir hale getirebiliriz. Minik bir tebessümle hayatınızdaki birçok olumsuzluğu ortadan kaldırabilir ve daha olumlu bir tavır takınmayı sağlayabiliriz. Küçük nezaket davranışları büyük değişimlere kapı açabilir.  

Nezaket Kendinizi Daha İyi İfade Etmenizi Sağlar

Eleştiri yapmak istediğimiz zaman bu eleştiriyi nezaket kuralları çerçevesinde, yapıcı bir dil kullanarak yaparsak aradaki iletişimi ve ilişkiyi de korumuş olmaktayız. Eleştiri, nezaket kuralları çerçevesinde yapılmadığı ve yıkıcı olduğu zaman kişi incinebilir, motivasyonu düşebilir ve şiddetle bize karşı çıkabilir, sunduğumuz fikrimiz doğru olsa da kabul etmeyebilir ve hatta bizimle iyi bir ilişkisi varsa dahi bunu bozmayı seçebilmektedir.

Nazik, açık, saygılı ve yapıcı bir dille yapılan eleştiri, kendimizi daha iyi ifade etme olanağı sağlarken, karşımızdaki kişinin de bulunduğu pozisyonu daha iyi ve üstün seviyeye çekebilmekte ve gelişimine yardımcı olabilmektedir.

Nazik Olmaya Çalışırken Olumsuz Bir Tepkiyle Karşılaşırsak Ne Yapmalıyız?

Bu durumun, karşımızdaki kişinin kendisiyle ilgili olduğunu bilmek ve kişinin iç dünyasından gelen bu dirence sakince yanıt verebilmek yerinde bir davranış olacaktır. Başka insanların tepkilerini kontrol edemeyeceğimizi kabul etmek ve nezaketli davranmaya devam etmek bu süreçteki motivasyonumuzu besleyecektir.

Nezaketli davranış, biz ve diğerleri arasındaki bağı güçlendirerek biz bilincinin yeşermesini sağlamakta, insanları dönüştürüp yeni bir bilince kavuşturmaktadır.  Nazik insanlar, nezaketli toplumlar oluşturmakta, sağlıklı iletişim ve ilişkilerle de toplumsal uyum ve düzen güçlenerek artmaktadır.

Müge Oralbay
Standart Üye / 18 Yazı / 19,9K Okunma

1982 yılında İstanbul ‘da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Marmara Koleji’nde bitirip ardından , Üniversiteyi Sinema TV Yapım Yönetim TV Programcılığı Bölümünden mezun oldu. Stajını Kanal D de Zaga programında Yapım Yardımcısı olarak tamamlamıştır. Değerli Duayen Prodüktör İzzet Öz’ün yanında, Yönetmen Yardımcısı olarak çeşitli klip çekimlerinde yer almıştır. Ardından Eski TV8 kanalında Packshot Programında Yapım Ekibinde ardından Elmavizyon TV de bir çok programın Yapım Sorumluluğunu üstlenmiştir. 2004 yılından itibaren Number One TV ve diğer kanalı Fashion TV Türkiye’de bir buçuk sene, ardından da iki buçuk sene boyunca Atv Kanalı’nda Yayın Sorumlusu olarak yer almıştır. 2009 senesinde Medya Sektörünün diğer kollarından PR – Medya İlişkileri Sorumlusu olarak Halkla ilişkiler ajansında çalışmaya başlamıştır. Sonrasında Magazin Portallarında Mekan Editörlüğü ve Magazin Dergilerinde moda editörlüğü yapmıştır. Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Sertifika Programı, Bahçeşehir Üniversitesi Dijital Pazarlama Uzmanlığı Sertifika Programı, Temel Düzey Halkla İlişkiler ve Reklam Sertifika Programı, İş Zeka Yönetimi, Zaman Yönetimi, Kriz Yönetimi, Münazara ve Sunum Teknikleri, NLP Uzmanlık, Beden Dili, İnovasyon ve Liderlik, Sosyal Medya’da Liderlik, Müşteri İlişkileri Yönetimi (CRM), Kendimize ve Topluma Liderlik, Stratejik Planlama, Çatışma Yönetimi, Sosyal Girşimcilik, İmaj ve İletişim, Networking, Dijitalin Pazarlama İletişimindeki Yeri, İyi niyetli Reklamcılık, Viral Pazarlama 2.0, Sosyal Ağlarda Halkla İlişkiler ve Pazarlama ve SEO , Facebook , Instagram, LinkedIn ve bir çok eğitimlerini tamamlamıştır. Halen de güncel trendleri okuyup takip etmektedir. Bir çok haber portalında da uzmanlığını yazılarıyla Köşesinde yer vermiştir. 2012 senesinden itibaren Girişimciliğini farklı sektörlerden oluşan müşterilerin markalarını, sosyal medya ve yazılı basın ile bağlantılı olarak çalışmaktadır. Uzmanlığını İletişim ve Marka danışmanlığı yönetimi üzerine yapmaktadır. 2014 Aralık ayından bu yana Pazarlama, Halkla İlişkiler, Marka çerçevesiyle bir Türk şirketinde Proje Finans ve Yönetim Danışmanlığı şirketinde Stratejik İletişim Danışmanı ve Proje Ortağı olarak profesyonel bir şekilde devam etmektedir. Uzun bir süredir Girişimciliğini Bodrum’da yaşayarak çalışmaya devam etmektedir. İletişim Danışmanı- Dijital Pazarlama, Sosyal Medya ve Marka Uzmanı olarak küçük , orta ölçekli şirketlere danışmanlık vermektedir. Orta ve Büyük ölçekli şirketlere de bazı uzman olduğu alanda eğitimler hazırlamıştır. Uzman olduğu konularda Online Eğitimler vermek için çalışmalar yapmaktadır. Danışmak istediğiniz sorularınız İçin sosyal medya hesaplarından bana ulaşabilirsiniz .


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST