Loading

Zorlu Bir Girişimcilik Öyküsü; Pepee

Pepee, Türkiye’nin ilk marka çizgi film karakteri. Yaratıcısı, annesi ise motosiklet tutkunu, reklamcılık, yapımcılık, yazarlık ve daha birçok mesleği yapmış olan Ayşe Şule Bilgiç.

Ayşe Şule Bilgiç Kimdir?


1978 Adıyaman doğumlu. 1995 yılında Sabancı Anadolu Lisesi’ nden, 2000 yılında Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’ nden mezun oldu. Üçüncü sınıfta iken Reklamcılık Derneği’ nin açtığı 'Yaratıcı Beyinler Sınavı'nı kazandı. Boğaziçi Üniversitesi’nde sektörel eğitimini tamamladı. Hürriyet Gazetesi'nde "Oto Yaşam" eki içerisinde "Moto Yaşam" isimli sayfayı hazırladı. Sonrasında ilk yerli motosiklet dergisi olan "İki Teker"i çıkardı ve CNN Türk'te "Rüzgar'ın Kızı" adlı motosikletli gezi programını hazırladı. Okul yıllarında ülkemizde hiç yerli çizgi film karakteri olmadığından hayıflanırdı ve eline bir gün fırsat geçtiğinde Türk bir çizgi film karakteri yaratacağı her zaman aklındaydı.

Bilgiç’in girişimcilik hikayesinin temeli üniversite döneminde başlıyor. Bilgisayar mühendisliği okumak istiyor ancak bunun nasıl bir iş olduğunu bilmediğinden bilgisayar mühendisliği eğitimi almış birini bulup onunla konuşmak istiyor ve bir gün gazetede "Bilgisayar mühendisliği öğrencisinden özel ders" ilanı görerek arıyor. Onunla konuşunca kendisine uygun bir meslek olmadığını görüyor. Yaşadığı bu durumu girişimci adaylarına anlatıyor "Çünkü siz farklı yerlere bakarken bilgi aslında elinizin altında olabilir" diyor.

İletişim fakültesine giriyor ve eğitimi sürerken iletişimin her alanında tecrübe edinmek için harekete geçiyor. Önce halkla ilişkilerde bülten katlamayla başlayan stajyerlik günleri, katlarken okuduğu bültenler ile bir süre sonra yazar konumuna gelmesi, daha sonra yaratıcı beyinler isimli yarışmayı kazanıp gittiği reklam ajansında metin yazarlığı…

Motosiklet tutkusu başlıyor o dönem. Kazanmış olduğu parayla motosiklet alıyor, motosiklet ile ilgili yazılar kaleme almaya başlıyor. Türkiye’yi motosikletle gezdiği bir programı hazırlıyor.
 

Çocuk Sahibi Olma Arzusu İle Çizgi Film Oluşturma Hayali Başlıyor


Üniversiteyi bitirdiğinde, çalıştığı dönem içerisinde kitle iletişim araçlarının gücünü yaşayıp görerek bir marka yaratmak istiyor. O sırada çocuk sahibi olma arzusunun etkisi ile çocuklarla ilgili bir şey yapma arayışına giriyor. İşte burada devreye Türk çizgi film karakteri yaratma hayali giriyor.

Ayşe Şule Bilgiç bir ön çalışma yaptığını anlatıyor: “9 yıl önceden bahsediyorum. Yetişmiş işgücü yok. 1. bölümün maliyeti 150 bin dolardı. Bir kanalla yaptığım görüşmede bana yabancı çizgi filmlere verdikleri bölüm başına fiyatı önerdiler; 150 dolar... İşte bu nedenle yerli bir çizgi film üretilemiyordu. Ama ben farklı tarafından baktım, ben nasıl onlar gibi 150 dolara mal edebilirim? Yurtdışında birkaç stüdyoyu gezdim. Düşyeri şirketini kurduk. O zaman çocuk kanalı yok. Her bir bölüm için ben, eşim müzisyen Kıraç ve bir generalist ile çalıştık. İnsanlara dokunacak, empati yaratacak bir ürün yarattıktan sonra bunun sürdürülebilir bir iş modeliyle para kazanabileceğini göstermeyi hedefledim.”

Her Bölüm İçin Bir Motosikletini Satmak Zorunda Kalmış


12 motosiklet ile ilk 12 bölüm çekilmiş. Senaryoyu yazmadan önce “104 bölüm Pepee izleyen bir çocuğun kazanımları” diye bir harita çıkardığını anlatıyor. Düşyeri’ni bir edutainment şirketi olarak tasarlıyor. Çünkü “Bir şey eğlenceli ise eğitici, eğitici ise eğlenceli olamaz” ezberini kırmak için yola çıkıyor. Bilim, sanat, müzik, matematik, tüm müfredatı inceleyip, çocuk gelişim uzmanları ile konuşarak senaryoları yazıp, güvendiği uzmanlara okutup fikirlerini alıyor.Bu noktada “Param yoksa yapamam, çevrem yoksa yapamam” diyen girişimci adaylarına sesleniyor Bilgiç; “Yaparsınız, ben hiçbir çocuk gelişim uzmanını tanımıyordum, internetten inceleyip fikirlerinden etkilendiklerimden randevu aldım. 100 kişiye gittim, 60’ı yardım etmeyi kabul etti...”

 

TRT Çocuk Kanalı İle Başlangıç


Tamamen tesadüfi olarak Pepee’nin ilk bölümleri hazırlanırken yerli çizgi film hedefiyle TRT Çocuk kanalı kurulur. Hem de yerli çizgi film yayınlamak hedefiyle... “Doğru zamanda doğru yerde olmak...” diyor Bilgiç. TRT’ye hazır bölüm götüren ilk yerli prodüksiyon olarak hiçbir bağlantısı olmazken kabul edildiklerini çünkü ihtiyaçların kesiştiğini anlatıyor. Ağır şartları olan bir anlaşma ama imzalıyor ve bir efsane yazılmaya başlıyor.

Sıfırdan yaratılan bir sektörde öğrenme maliyetlerinin tamamını üstlenen Düşyeri bu süreç içerisinde üç kez iflas noktasına gelmiş. Bilgiç o günleri şöyle anlatıyor: “En dibi üç kere gördüm. İki buçuk milyon lira borcum vardı. 6 aydır çalışanlarımın maaşını ödeyemiyordum. Büyük bir sınavdı benim için. O zor günlerde bir cips firmasının altı milyon liralık teklifini reddetmek şirketin DNA’sını oluşturdu. Çok çalıştık. Cips lisanslamadık ama zeytin lisansladık. Çikolataya vermedik adımızı ama tahin pekmez lisansladık. Bize talepler geliyordu; 'Yılda çocuğuma 1 kez nevresim alıyorum onu da Pepee’li istiyor bulamıyorum' diye. Bu talebi karşıladık ve düze çıktık.”

Pepee için Rusya’da televizyon kanalları ile anlaşmaları yapılıyor ve Ortadoğu ülkeleri için bölümler Arapça'ya çevriliyor. Uluslararası açılım çalışmaları hızlanırken Düşyeri yeni bir yatırım da almış. Büyük hisseyi elinde tutan Bilgiç yatırımcıları 5 yıl sonra Pepee’nin tüm dünya çocuklarının sevgilisi olacağı düşüne inandırmış. Bunun için bir aplikasyon geliştiriliyor. Bilgiç çok ayrıntı vermiyor ama bu projenin cep telefonunda çocuklarda “İnternet bağımlılığı” nın önüne geçmesi hedefleniyor. Bir çizgi film seyrederken çocuğunuzun görmesini istemediğiniz sayfalara gitmesini engelleyen bu aplikasyon ile Bilgiç, dünya pazarında güç elde ederek milyar dolarlık ilk Türk girişimlerinden olacağına inanıyor.

 

"Pepee Zeybek Oynuyor" ile İlk Sıçrama


Pepee TRT Çocuk’ ta yayınlanmaya başladıktan sonra yayınlanan ilk birkaç bölüm çok büyük ilgi çekmiyor. Sekizinci bölüm yayınlanana  kadar. Sekizinci bölüm de Pepee zeybek oynuyor. Ayşe Şule Bilgiç anlatıyor: “Her bölüm sonrası pepee.com.tr ‘ye girip bakıyorum, Google ’dan bakıyorum. Sekizinci bölüm Pepe Zeybek Oynuyor sonrası bir sıçrama, müthiş bir ilgi başladı. Onuncu yılımızdayız, bu ilgi hiç bitmedi. Pepee mezunlarının aileleri çocukları artık Pepee izlemediği için “Pepee bitti” gibi bir yanlış algıya kapılabiliyor ama yeni çocuklar geliyor ve onlar için yeni bir dönem başlıyor.”  Pepee’ nin filmi ile iki binlik gişe ile kayda değer bir kâr elde edilmiş. Düşyeri Fenerbahçe Şükrü Saraçoğlu Stadı’nda bir oyun evi de işletiyor.

Ayşe Şule Bilgiç projelerine devam ediyor ve yeni karakterler yaratmayı, düşlediği bir çok çizgi filmi de hayata geçirmeyi amaçlıyor.

Hakan Yıldız
Yönetici / 318 Yazı / 1,1M Okunma

1972 yılında Kayseri’de doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Kayseri’de tamamladıktan sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde Turizm İşletmeciliği ve Anadolu Üniversitesi İşletme bölümlerinden mezun oldu. Bir çok girişimcilik faaliyetinde bulundu ve kendi şirketlerini yönetti. 2003 yılında Özelleştirme İdaresi Başkanlığında görev alan Yıldız, Ataköy Marina, Türk Hava Yolları ve Erdemir A.Ş. gibi şirketlerde orta düzey yöneticilik görevlerinde bulundu. 2016 yılına kadar süren Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’ndaki görevinin ardından Eltemtek A.Ş. ‘de Genel Müdür Yardımcılığı yaptı. 2016 yılı Nisan ayında kamu görevlerinden ayrılarak Global Markets Turkey’i kurdu ve Norveç merkezli Global IT şirketine bir süre danışmanlık hizmeti verdi. Şu an finans ve enerji ticareti alanlarında iki fintech şirketi yöneten Yıldız, ülkemizdeki ilk Kitle Fonlaması platformlarından biri olan fonbulucu.com’un kurucusudur. Girişimcilik ve Kitle Fonlaması üzerine bir çok  makalesi bulunmakta olup, girişimcilik ekosistemi içerisinde fonlama ve bilgilendirmeyi görev edinen Girişimci Gazetesi, Fonbulucu Invest, Fikirler Yarışıyor, Non Stop Fund gibi bir çok platformu da yönetmektedir. Mentor, Girişimci ve Melek Yatırımcı da olan Yıldız, evli ve iki çocuk babasıdır.


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST