Loading

Beynin ve İnsanın Algı Yönetimindeki Gücü

elma

Algı yönetimi diye düşündüğümde, aklıma “mantığı, duygu’ya çevirmek” olarak geliyor. Algı’nın , duygular aracılığıyla anlam kazanması ve beyne yerleşmesi ile birlikte bir ikna aracı olduğunu biliyoruz.

Algı yönetmek, iletişimi yönetmektir. Hedef kitlenin, görüşlerini etkilemek için yapılan aktivitelerin tamamını içerir ve somut fikirler oluşmasını hedefler. 

Algı yönetiminde uzun vadeli etkiler sağlamak amaçlanıyor. İletişim, algıyı yönetmek, davranış biçimleri oluşturmak ve iş hedeflerine ulaşmak için bir araçtır.

Algı sürecinde öncellikle algılama işlemini başlatan kişi, algılayan kişinin kişiliği, kişisel özellikleri ve geçmişteki yaşamış oldukları deneyimler algı sürecini etkiliyor.

Algı yönetimi için başlangıç noktası doğru konumlandırılmalıyız. Algı, çocukluktan beri gelen kişisel bilgilere bağlıdır. Zaman içerisinde değişir ve yeni gelen bilgilerle sürekli beynimizde yenilenir. Beynimize ne kadar bilgi yüklersek, algı yelpazemizde genişler. Yaşadığımız çevre, teker teker gelen bilgileri bilgi bankasında biriktirir ve bize ‘Algının Vitamini’ olarak sunmaya başlar.

Bu vitaminleri bizlerde beynimizin içinde soru sorarak ve sorgulayarak cesaretleniriz. Algı yönetimi, insanların duygularını yönetirken yönlendirir de.

Algı yönetimi; insanların algılarına etki etmek ve yeri geldiğinde kökünden değiştirme gücüne sahip olmaktır. Algı, yönetilmesi uzun süre devam eden bir çalışmadır. Algıyı siz mi yönetiyorsunuz yoksa algı tarafından mı yönetiliyorsunuz? Eğer doğru soruları sorup gerçek bilgileri algılamıyorsak, başkalarının yarattığı hayatın içinde gezdiğimiz doğrudur.

Algıyı yönetebilmek için, mantık ikna eder, ancak duygular motive eder. İkna yönetimi ve hedef kitlenin rızası alındığında da artık yaratılan etki ya da duygu sahibinin olur. Etik olarak sorun teşkil etmez. Şu anda ünlü kişilerin image - maker olarak kullandığı profesyoneller aslında temsil ettikleri kişilerin kamuoyu nezdindeki algılarını yönetiyor.

Markalar açısından algı yönetimine bakarsak; çalışmamız sürecince oluşturulmaya çalışılan algı ya da duygu kısa dönemli kampanyalarla zedelenmemeli ve sorun yaratılmamalıdır. Asıl istenen algı, duygulara yönelik olmalıdır. Özellikle Firmalar algı yönetimi uygulamalarına önem vermektedir. Sundukları ürün ve hizmetlere ilişkin pozitif yargının oluşmasını ve bunun sürdürülebilmesi için tüketicilerin o ürün ve hizmete için düşüncelerin olumlu bir izlenim kazanması için işletmeler için önemlidir. Bu durum da kurumsal algı ve bunun iyi yönetilmesine işarettir.

Algı yönetiminin hedef kitlesi beynimizin sağ tarafıdır. Algı yöneticileri ikna yöntemi olarak beynimizin tembel ve hayal gücü yüksek kısmına yönelik mesajlar üretirler. Çocukluk döneminize dair neler hatırlıyorsunuz diye sorulduğu zaman insanlar bu nedenle ya çok sevindikleri mutlu oldukları ya da çok üzüldükleri mutsuz oldukları anları hatırlar.

Eğer kalbinizde gerçek cesarete sahipseniz, beyninizde yüreğiniz gibi temiz bilgilerle dolacaktır. 

Karşı tarafa da vereceğiniz algı enerjiniz yüksek olacaktır.

Algıyı her zaman açık tutalım.

Müge Oralbay
Standart Üye / 17 Yazı / 19,3K Okunma

1982 yılında İstanbul ‘da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Marmara Koleji’nde bitirip ardından , Üniversiteyi Sinema TV Yapım Yönetim TV Programcılığı Bölümünden mezun oldu. Stajını Kanal D de Zaga programında Yapım Yardımcısı olarak tamamlamıştır. Değerli Duayen Prodüktör İzzet Öz’ün yanında, Yönetmen Yardımcısı olarak çeşitli klip çekimlerinde yer almıştır. Ardından Eski TV8 kanalında Packshot Programında Yapım Ekibinde ardından Elmavizyon TV de bir çok programın Yapım Sorumluluğunu üstlenmiştir. 2004 yılından itibaren Number One TV ve diğer kanalı Fashion TV Türkiye’de bir buçuk sene, ardından da iki buçuk sene boyunca Atv Kanalı’nda Yayın Sorumlusu olarak yer almıştır. 2009 senesinde Medya Sektörünün diğer kollarından PR – Medya İlişkileri Sorumlusu olarak Halkla ilişkiler ajansında çalışmaya başlamıştır. Sonrasında Magazin Portallarında Mekan Editörlüğü ve Magazin Dergilerinde moda editörlüğü yapmıştır. Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Sertifika Programı, Bahçeşehir Üniversitesi Dijital Pazarlama Uzmanlığı Sertifika Programı, Temel Düzey Halkla İlişkiler ve Reklam Sertifika Programı, İş Zeka Yönetimi, Zaman Yönetimi, Kriz Yönetimi, Münazara ve Sunum Teknikleri, NLP Uzmanlık, Beden Dili, İnovasyon ve Liderlik, Sosyal Medya’da Liderlik, Müşteri İlişkileri Yönetimi (CRM), Kendimize ve Topluma Liderlik, Stratejik Planlama, Çatışma Yönetimi, Sosyal Girşimcilik, İmaj ve İletişim, Networking, Dijitalin Pazarlama İletişimindeki Yeri, İyi niyetli Reklamcılık, Viral Pazarlama 2.0, Sosyal Ağlarda Halkla İlişkiler ve Pazarlama ve SEO , Facebook , Instagram, LinkedIn ve bir çok eğitimlerini tamamlamıştır. Halen de güncel trendleri okuyup takip etmektedir. Bir çok haber portalında da uzmanlığını yazılarıyla Köşesinde yer vermiştir. 2012 senesinden itibaren Girişimciliğini farklı sektörlerden oluşan müşterilerin markalarını, sosyal medya ve yazılı basın ile bağlantılı olarak çalışmaktadır. Uzmanlığını İletişim ve Marka danışmanlığı yönetimi üzerine yapmaktadır. 2014 Aralık ayından bu yana Pazarlama, Halkla İlişkiler, Marka çerçevesiyle bir Türk şirketinde Proje Finans ve Yönetim Danışmanlığı şirketinde Stratejik İletişim Danışmanı ve Proje Ortağı olarak profesyonel bir şekilde devam etmektedir. Uzun bir süredir Girişimciliğini Bodrum’da yaşayarak çalışmaya devam etmektedir. İletişim Danışmanı- Dijital Pazarlama, Sosyal Medya ve Marka Uzmanı olarak küçük , orta ölçekli şirketlere danışmanlık vermektedir. Orta ve Büyük ölçekli şirketlere de bazı uzman olduğu alanda eğitimler hazırlamıştır. Uzman olduğu konularda Online Eğitimler vermek için çalışmalar yapmaktadır. Danışmak istediğiniz sorularınız İçin sosyal medya hesaplarından bana ulaşabilirsiniz .


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST