Loading

Kitlesel Fonlamaya Giriş

Kitlesel Fonlama Nedir? Kitlesel Fonlama ile projeme yatırımı nasıl sağlarım?

Türkiye'deki kitlesel fonlama platformları

Güzel bir iş fikriniz var ve ekibinizi kurdunuz. Tüm ekip iş tasarım sürecini zorluklarla, binbir emekle, uzun uzun mesailerle tamamladınız.

Her şey hazır, peki finansı nereden temin edeceksiniz? Size kim yatırım yapacak, projenizi nerede tanıtacaksınız? 

Girişimi başlatacak o düğmeye basabilecek misiniz? yoksa çoğu projede olduğu gibi yatırımcı bulamama mazeretiyle projeden vaz mı geçeceksiniz?

Tüm bu sorular sadece sizin değil tüm girişimci adaylarının ortak sorunu.

Hiçbir girişimci de bu süreci kısa sürelerde az emekle veya kan, ter, gözyaşı dökmeden tamamlamadı.  Bu sürecin yaşanmadığı bir girişim hem konumuz dahilinde değil, hem de kısa sürede ne topluma ne de kendine bir fayda yaratmadan tarihin tozlu sayfalarına geçti veya geçmeye mahkum olacaktır.

Peki kitlesel fonlama bu süreçte bize nasıl bir fayda yaratacak?

Kitlesel fonlama tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de alternatif bir finans kaynağı sistemi olarak faaliyet göstermektedir. İster hayvan barınağı yaptırma projeniz olsun, ister bir kısa film projeniz veya bir mobil aplikasyon projeniz, iş planınızı görsel videolarla ve metinlerle toplumla paylaşıp, bir kişiden yüksek bir yatırım aramak yerine, herkesten küçük küçük yatırımlar şeklinde projenizin fonlanması sistemidir. Bu sistemi organize eden web sitelerine kitlesel fonlama platformu ismini veriyoruz. SPK' nın da son düzenlemeleri kapsamında ülkemizde belli standartlar ve yetkilendirmeler neticesinde sınırlı sayıda kitlesel fonlama platformu hizmet edebilecek duruma gelmektedir. Halihazırda sadece sosyal girişimcilik projelerinin yapılabildiği Türkiye Kütlesel fonlama ekosisteminde aktif olarak dört platform sitesi yer almaktadır. Bu platformlar Fonbulucu, Fongogo, Crowdfon ve Arıkovanıdır.  

Kitlesel fonlama yöntemi sayesinde tek bir yatırımcı arayışına girmek, tüm riski tek bir yatırımcıya yüklemek yerine, topluluktan bu gücü alma şansına sahip olabiliyoruz. Henüz Dünyada ve ülkemizde yeni bir sistem olarak görülse de çok hızlı bir büyüme göstererek geleceğin online yatırım, online girişimcilik kavramlarıyla birlikte anılacak bir sistem olacağı aşikardır.

Beni de T.C. Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesindeki Doktora tezimde Kitlesel Fonlama girişimcilerini incelemekteyim. Elbette çok yeni bir oluşum olması sebebiyle Kitlesel fonlama proje sahiplerine ulaşmaya gayret ediyorum. 

Aranızda ve çevrenizde Kitlesel fonlama girişimi yapmış veya çevresinde olan arkadaşlarımdan ricam ise bu anket linkini paylaşmasıdır.

Hepinize projelerinizde başarılar dilerim,

Artür Mumcu

Anketime Katılmak İçin Lüten Tıklayınız

Artur Mumcu
Standart Üye / 1 Yazı / 1,2K Okunma


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST