"Mutluluk başarının bir sonucu değildir. Esasen başarılı olmayı mümkün kılan şeydir." R. Wiseman
Bu dünya üzerinde kullanma kılavuzu bulunmayan şeylerden biridir insanoğlu. Yaşayarak ve deneyimleyerek kendi kılavuzumuzu kendimiz oluştururuz. Okuduğumuz birçok kişisel gelişim kitabında da her yazar kendi deneyimlerinden yola çıkarak bizlere bir kılavuz sunar bazıları ise bilimsel verilere dayandırır. Seçim yapmamız gerektiğinde en güvenilir olan bilimsel sonuçlar içerenlerdir. Wiseman’ da bizlere böyle bir kaynak sunmuş. Yazar yaşantımız içerisinde rutin davranışlarımızda yapacağımız birkaç ufak değişiklikle büyük farklar yaratacağımızı söylüyor.
Gelelim kitaptan 10 maddeye;
1. Yapılan araştırmalara göre, mutluluk anlayışımızın %50’si genetik olduğundan dolayı değiştirilemiyor. %10 ’luk kısmı değiştirilmesi zor olan genel koşullara ( eğitim, iş, evlilik durumu vs.) bağlıdır. Geriye kalan %40’lık kesim günlük davranış, kendimizi ve diğer insanları düşünme şeklimizden kaynaklıdır.
2. Psikolojik açıdan bakıldığında, konuşma ve yazma birbirinden çok farklı eylemlerdir. Konuşma; çoğu zaman belirli bir yapıdan mahrumdur, düzensizdir, hatta karmaşıktır. Yazarken ise bir hikaye akışı yaratılmalı, insanların olan bitenden anlam çıkarabilmeleri ve bir çözüme doğru ilerleyebilmeleri için anlamlı bir yapı oluşturulmalıdır. Bu anlamda, sistemli ve çözüm odaklı bir yaklaşım için, yazmak çok önemlidir.
3. Kısa ve uzun vadeli mutluluk söz konusu olduğunda, deneyimin, ürün satın almaktan daha etkili bir mutluluk kaynağı olduğu kanıtlanmıştır. Bu sebeple, eşya değil, deneyim satın alın. Dinlenilen deneyimler bir işe yaramaz. Bunun için konserlere gidin, kamp yapın, maceralara atılın. Böylece insanlara anlatacak kendi deneyimleriniz olacaktır.
4. Maaşlarının büyük bir yüzdesini diğer insanlara yardım için harcayanlar, kendileri için harcayanlardan çok daha mutlu çıkmışlardır.
5. Öz saygısı düşük olan çocukların, arkadaşlarından çok daha materyalist olduğu kanıtlanmıştır.
6. Proprioseptif psikolojiye göre, insanların belirli şekilde davranmasını sağladığınızda, belirli duygu ve düşüncelerin deneyimini yaşamalarına neden olursunuz. Örneğin, gülümseyen insan bir süre sonra mutlu olmaya başlar. Mutluluğunuzu arttırmak için ya da mutlu olmak için bir sebep aradığınızda, zorla gülümseyin ve bu ifadeyi 20 saniye boyunca koruyun.
7. İnsanların sürekli ödül yoluyla motive edilmesi etkili bir yöntem değildir. Bunun yerine aktivite tamamlandıktan sonra küçük bir sürpriz sunabilir veya övebilirsiniz.
8. Toronto Üniversitesi’den Philip Noll ilişkiler üzerine yapmış olduğu araştırmada, cana yakın insanların boşanma ihtimalinin %50 oranında daha az olduğu ortaya koymuştur. İlişkinizi ayakta tutmak için gördüğünüz her negatif şey için, beş tane pozitif şey hatırlamak işe yarayacaktır.
9. Franklin Etkisine dayanarak bir kişinin sizi sevmesini istiyorsanız, ondan sizin için bir iyilik yapmasını isteyin. Birinin sizden hoşlanmasını sağlamanın en iyi yolu illaki ona iyilik yapmak değildir. Aksine onun size küçük bir iyilik yapmasını sağlamalı ve buna izin vermelisiniz.
10. Hedeflerinize ulaşabilmeniz için;
- Doğru plan yapın.
- Hedefinizden aileniz ve arkadaşlarınıza söz edin.
- Hedefinizin yararlarına odaklanın.
- Her ilerleyişinizde kendinizi ödüllendirin.