Loading

Kendine Şefkat Göstermek, Öz Şefkat

''Sende Olan Merhameti Kendinden Esirgeme ''

Öz şefkat ile ilgili bir resim. Kendimize sarılmak , içimizdeki çocuğu unutmamak.

Küçüklüğümüzden beri duyuyoruz değil mi ? Şefkatli anne, merhametli insan, pamuk yürekli kadın vb. Şefkat, merhamet, yardım, sevgi sık duyduğumuz kelimeler. Peki şefkat nedir?

Şefkat ; sevgi, yardım , merhamet gibi olumlu duygu ve davranışlardan oluşan bir bütünün parçası. Peki öz şefkat nedir?

Öz şefkat ; kişinin kendi içsel tutumuna karşı sağlıklı , destekleyici, anlayışlı, hoşgörülü olma hali, kişi bir sorun ile karşı karşıya kaldığı zaman kendisine destek olması, gerçekten önemsemesi ve kendisiyle olan pozitif ilişkisidir.

Öz şefkat kendini görmeni sağlar.

İyilik halini korur.

Öz şefkat zorluklar anında kendini telkin vererek yaşamış olduğun düşünceleri , duygu ve davranışları yok saymayarak kendine karşı nezaketli ve anlayışlı olma halidir.

Kendi iç sesinin farkına var.

Kendine karşı nasıl bir tutum sergiliyorsun? 

Acımasız, eleştirel mi yoksa destekleyici, anlayışlı mı?

En önemli soruyu yönlendiriyorum.

En son ne zaman kendine sarıldın ?

En son içindeki çocuğu ne zaman mutlu ettin ? 

İçindeki çocuk ile barışık mısın ? 

Peki öz şefkat ne değildir?  

  • Kendimize acımak değildir.
  • Bencillik değildir.
  • Kendimizi şımartmak değildir. 

Öz Şefkat eksikliğinde neler olur?  

  • Kişi kendini acımasız bir şekilde yargılar, eleştirel bir tutum sergiler.
  • Düşük benlik algısı ortaya çıkar.
  • Kendi hatalarını affetmez.
  • Kendi ihtiyaçlarını ihmal eder.
  • Kendini değersiz hisseder, psikolojik sorunlar ortaya çıkar.

Öz saygı ile öz şefkat karıştırılmamalıdır. Öz saygı; kişinin değerlerini bilmesi, doğrularını ve yanlışlarını olduğu gibi kabul etmesi ve kendine saygı duymasıdır. Kendi sınırlarını belirler, özgüveni yüksektir ve kendisi ile gurur duyar.

Neff'e göre öz şefkat de üç temel bileşen önemlidir; Öz nezaket ,ortak insanlık hali ve bilinçli farkındalık.

Zaman zaman yoğun duygular yaşıyoruz, stres ve baskı altında olduğumuz günler olabiliyor kendimizi fiziksel, ruhsal ve zihinsel yönden çok yorgun hissedebiliyoruz bu gayet normal. Olumsuz duyguların etkisinde kalabiliyoruz. Aslında yaptığımız yanlışın farkında mıyız ? Olumsuz bir olay yaşıyoruz,  duygu ve düşünceler etkisinde kalarak kendimize eleştirel, acımasız bir tutum sergiliyoruz. Ayrıca ayrı bir konuyu da sorgulamak istiyorum. Mutluluğu yaşarken yaşıyoruz da üzgün veya acı bir durum ile karşı karşıya kaldığımızda neden yaşayamıyoruz hemen kendimize veya çevremize karşı şiddetli bir tutum sergiliyoruz veya içimize atıyoruz, öfke patlaması yaşıyoruz. Örnek vermek gerekirse ; '' Ben ona nasıl güvendim , bana bunu nasıl yaptı , ben bunu hak etmedim, asla affetmem, kabul etmiyorum vb. '' şeklinde kendimize kızmıyoruz muyuz ? Duygularımızın eseri oluyoruz. Demem o ki olumlu duyguları yaşarken gayet güzel ama olumsuz duyguları da serbest bıraksak da yaşasak ve yasımızı tutsak sizce de güzel olmaz mı? Gelelim öz şefkate olumsuz bir olay yaşadınız diyelim kendimize kızıp, öfkelenmek , eleştirel bir tutum yerine destekleyici anlayışlı, motive edici bir tutum sergilemeliyiz ve farklı pencereden bakmayı deneyebiliriz. Mesela bana bunu nasıl yapar yerine ben bu olaydan nasıl bir ders çıkarabilirim ( farkındalık düzeyi yükselir ) sorusunu kendimize sorabiliriz. Kendimize karşı nezaketli olmadığımız için bu hataya düşüyoruz. Zorluklar anında kendini yargılama, suçlama, kızma, öfkelenme tersine destekleyici bir tutum sergile, kendini sev, kendine şefkat göster. Sen bir insansın, ben bir insanım , o bir insan ve acı bir duygu, bu duygu sana özel değil lütfen bunun farkında ol. Herkesin yaşadığı acı duygusu kendine özgüdür ve herkesin başına farklı bir şekilde gelebilir fakat acı insanoğluna ait ortak bir duygudur tıpkı mutluluk gibi. Duygularını lütfen serbest bırak, duygularının esiri olma , kontrol her daim sen de unutma. Öz şefkat ile motivasyonunu artırıp , öz güvenini yükselteceğin gibi fiziksel, zihinsel ,ruhsal yönde sağlığını korursun.

Kendine söz vermeni istiyorum'' İyi günde de kötü günde de kendimin yanında olacağım,  söz veriyorum.''

Kendine şefkat gösterdiğinde , özgüvenin artıp , hayallerine bir adım daha yakın olacağın için kendinle gurur duy.

Öz şefkati yüksek kişiler karşılaştığı zorluklar ile mücadele ederken nasıl bir süreçten geçeceğini iyi bilirler. Asla pes etmezler. Kendisine her daim dostturlar. Zorluk ve hatalar hayatın bir parçasıdır , farkındadırlar. Sen de yaşamın bir parçasısın. Bütünün bir parçasısın unutma. Yaşadığımız süre boyunca herkesin hatası, yanlışları olur bu gayet normaldir. Önemli olan hatalardan ders çıkarmaktır. Eleştirel bir tavırla kendimize kızmadan, bağırmadan ,öfkelenmeden eleştirel ve aşağılayıcı bir tutumla değil de destekleyici , anlayışlı  ve motive olabileceğimiz içsel bir tutum sergilemeliyiz. 

Hepsi benim yüzümden , hep benim başıma geliyor , ben değer görmeyi hak etmiyorum , aferin bana hep aynı hatayı yapıyorum , başarısızım yerine zor bir süreçten geçtiğimi biliyorum ama bunu da atlatacağım, yaptıkları yanlış ama ben öz saygımı korumalıyım, elbet bir gün başaracağım, kendimle gurur duyuyorum, kendime güveniyorum şeklinde kendini telkin edebilirsin.

''Her doğan güneş senin için bir başlangıç olacak''.

''Başarı hatalardan doğacak '' 

''Başarıları kutladığın gibi , hataları da affetmeyi öğrenmelisin. ''

''Hatalarını şefkatli bir şekilde affet. ''

''Bugün benim günüm. ''

''Başaracağım, kendime inanıyor ve güveniyorum.''

'' Her insan hata yapabilir sen de bir insansın hata yapman gayet normal önemli olan hatayı sevgiyle kabul etmek .''

Hatalar yapmalısın ki gerçeği görmelisin.

Başarı insan belki çok şey öğretmez fakat başarısızlık çok şey öğretir. 

MALCOLM FORBES

Ortak insanlık hali dediğimiz tam olarak bu. Her canlı duyguyu yaşar. Duyguya karşı farkındalığımız önemli. İnsanlara karşı, dünyanın düzenin sana verdiği etkiye karşı verdiğin tepki , yorumlama biçimin , dönüşün önemli. Duygular karşısında farkındalığın için gerçekten senin neye ihtiyacın var , isteklerin, beklentilerin neler bilmen gerekir. İçindeki çocuğu unutmaman gerekir. Şefkat denildiğin de aklımıza gelen bir çocuğun başına okşamak olur değil mi ? Peki sen en son ne zaman içindeki çocuğun başını okşadın ? En son ne zaman sevindirdin ?

En yakın arkadaşının, zorluklarla mücadelesinde, empati kurarak destek olduğun gibi kendine destek olma halindir. Kendini anlamak dinlemek öğrenmek sevmek merhamet göstermek demektir. 

Tüm zorluklara rağmen kendine sarılmayı ve kendine destek olmayı asla ihmal etme. Çünkü sen en kıymetlisin unutma.

Sadece şefkat iyileştirir, çünkü insanın içindeki tüm hastalıklar sevginin eksikliğinden kaynaklıdır.

OSHO 

Kendinize karşı öz şefkat mantrası, olumlama, motivasyon cümlesi oluşturun

 Olumsuz duygu ve davranış yaşadığımız zaman zihnimizin susmadığının farkındayız. İç sesimizin olumsuz düşüncesini, olumlu yöne çevirebiliriz. Öz eleştirimizi olumsuzluktan koruyabiliriz. Öz eleştiri yapabilmek için öz şefkat sahibi olmamız gerekir.

Dış sesleri kapat.

'' Ben kendime karşı anlayışlıyım. ''

'' Nasıl mutluluk duygusunu yaşıyorsam acı duygusunu da yaşamam gayet normal , atlatacağım ''

''İçimdeki çocuğa yani çocuk bene şefkatimle yaklaşıyorum, sevgimle sarıyorum. ''

''Kendime değer veriyorum. ''

'' Her şeye rağmen kendimi içtenlikle kabul ediyorum , kendimi seviyorum.''

Öz şefkat nasıl geliştirilir?

Yaşamda en önemli adım farkındalıktır. Sahip olduğun düşünceler , duygular, davranışlar ve deneyimler itibariyle kim olduğunu , ne yapman gerektiğini bilinçli bir şekilde bilmek ,algılamak ve duyumsamak farkındalıktır.

  1. Farkındalık çalışmaları yapın , farkındalığınızı geliştirin; hislerinizi , duygu ve düşüncelerini yazmak farkındalık geliştirir. Kendine mektup yaz. Günlük yaz.
  2. Kendi iç sesinizi fark edin.  Kendinize karşı olumsuz duygu, düşünce, davranış var mı ? Kendinizi olduğunuz gibi kabul edin. Mükemmeliyetçilik asla aramayın. Kusursuz insan yoktur. Önemli olan hatadan ders çıkarmaktır.
  3. Başarılarınızın listesini yapın. 
  4. Güçlü yönlerinizi ortaya çıkarın.
  5. Kendinizle ilgili güzel anılarınızı hatırlayın.
  6. Aynanın karşısına geçip, kendine merhamet göstermeye ne dersin ?
  7. Kendine karşı eleştirel inanç ve tavırlardan kurtul. 
  8. Kendine karşı iyi niyetli ol. Sevgi ile yaklaş. Kendine değer ver.
  9. Kendine karşı bakım yap , özel alan belirle, sağlıklı beslen, hobilerinle uğraş, kendini ihmal etme. 
  10. İhtiyaçların ve isteklerini belirle.
  11. Değerlerinin farkında ol.
  12. İlişkiler de sınırlarını belirle.
  13. Hayır demeyi öğren.
  14. Kendini sevdiğin şeylerle ödüllendir.
  15. Kendine yönelik pratikler yap. Nefes egzersizleri, meditasyon, spor vb.
  16. Destek alabilirsin. Öz şefkatinizi geliştirmek için bu yolculukta bir terapist veya danışman, uzman kişilerden destek alabilirsiniz.

 

Kaynak:

https://www.cemilcelik.com.tr/oz-sefkat-nedir-nasil-gelistirilir/

https://madalyonklinik.com/oz-sefkat-nedir-ne-degildir/

https://tr.wikipedia.org/wiki/Şefkat

 

Sultan ÖRNEK
Standart Üye / 2 Yazı / 2,1K Okunma

25 Eylül 2001 'de Ankara ilçesi Çankaya doğumluyum. Memur bir babanın ve ev hanımı annenin ilk çocuğuyum. Memleketim Kırıkkale 'de büyüdüm. Ortaokul ve lise eğitim öğretimimi başarıyla tamamladım. Trakya Üniversitesi Edirne Sosyal Bilimler MYO Sosyal Hizmetler Bölümü mezunuyum. Anadolu Üniversitesi E sertifika programı Kabin ve Yolcu Hizmetleri alanında eğitim aldım. Anadolu Üniversitesi AÖF Laborant ve Veteriner Sağlık Bölümünü ve Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Sosyoloji Bölümünü okumaktayım. Kişisel gelişim, kültür sanat ve edebiyat alanların da kendimi buluyorum. Kişisel gelişim alanında eğitimler veriyorum. Bilginin sonsuzluğuna inanıyorum. Bu doğrultu da amacım her geçen gün daha fazla bilgiye sahip olmak ve bu bilgiyi paylaşmak. Sevgiler.


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST