Zihinsel Dayanıklılık Nedir?

Zihinsel dayanıklılık; bir insanın stres, başarısızlık, kötü ya da zor koşullar altında kendine olan güvenini kaybetmeden başa çıkmasını sağlayan özelliklerden oluşur. Güzel haber bu özelliklerin geliştirilebilir olmasıdır. Adına azim, sabır, kararlılık ne derseniz deyin, zorluklarla başa çıkabilme yeteneği başarılı insanların şüphe, korku ve endişelerini yenmelerini uzun vadeli hedeflerini gerçekleştirmelerini sağlayan özelliklerdir.
Zihinsel Dayanıklılık Nasıl Geliştirilir?
Azim, çalıştıkça güçlenen bir kas gibidir. Zorlandığın işi bırakma sınırına geldiğinde, devam edemeyeceğini düşündüğünde bir adım daha ilerle. Kendine meydan oku. Kendine meydan okuma zaman içerisinde alışkanlık haline gelecektir. Böylece düşündüğünden fazlasını başarabileceksin.
1) İlk Olarak Düşündüğünden Daha Fazlası Olduğunu Kabul Et

Zor bir iş üzerinde çalışırken genellikle durman gerektiğini hissedersin ama vazgeçme asla durma. Size zor gelen şeylerden vazgeçmek üzereysen eğer vazgeçmemelisin.
2) Şans, Başarı veya Başarısızlıkla İlgili Değildir

Bazı insanlar başarılı insanların genelde şansının yaver gittiğine inanır. Tersi olarak başarısız insanların da şansı yaver gitmemiştir. Oysa başarılı insanlar şansı beklemez veya şansızlığa uğramaktan endişelenmez. Başarı veya başarısızlık kendi kontrollerindeymiş gibi hareket ederler, her sonuçta sebep yine kendileridir. Şansını değil ama kendini kontrol edebilirsin.
3) Etki Alanının Dışındaki Şeyler İçin Enerji Sarf Etme

Örneğin; küresel ısınma için haberleri izle, gelişmeleri takip et. Bu konuda kendi üzerine düşeni yap. Çöplerini ayır, geri dönüşüme önem ver, karbon atıklarını azalt vs. Kendi değişimini gerçekleştir ama diğer herkesi değiştirmeye çalışma.
4) Geçmişi Sadece Bir Ders Olarak Düşün

Geçmiş hatalarından öğreneceğin dersleri tamamladın ve öğrendin. Ayrıca başkalarının hatalarından da öğrenmiş oldun. Hatalar seni tanımlamaz, ama aynı hatayı lütfen tekrarlama.
5) Başka İnsanların Başarılarını Kutla

Arkadaşının şahane bir işe imza atmış olması senin başka şahane bir işe imza atamayacağın anlamına gelmez. Başarılı işleri yarat ve kutla. Zamanla daha fazlasını bulacaksın.
6) Kendinden Şikayet Etmeyi Bırak

İnsanın sürekli kendini sızlanıyor halde bulması ruhsal anlamda kendisini kötü hissettirir. Vaktini buna harcama. Zihinsel enerjini iyileştirerek işe başla. Olumlu şeyler üzerinde düşün. İşini daha iyi hale getireceğini mesela. Çevrenizdeki insanlar içinde sürekli ağlayan kişilik imajından uzaklaş. Gerçek arkadaşların zaten senin sızlanmana izin vermez ve seni olumlu yönde iyileştirmeye çalışır.
7) Sahip Olduklarınla Mutlu Ol

Sahip oldukların için şükret, sahip olmadıkların için üzülme. Başkalarıyla kendini sürekli kıyaslama. Bilimsel olarak da sınırlarımızı sandığımızdan fazla zorlayabileceğimiz kanıtlanmış durumdayken harikalar yaratmaya ne dersin?