Loading

Giri-Geli-Deği-şim!

Üç ana adım... Tereddütlere kapılmadan atılması gereken, ilerlemeye yönelik adımlar... Açık olmakla, farkındalıkla, risk almakla, inanmakla kuvvet alacak olan adımlar... Hazır mısın adım atmaya?

Hareket etmeye karar verdiğiniz an atacağınız adımlar belli; 'Girişim adımı, gelişim adımı ve değişim adımı' . Bu adımlar sizi başarıya götürecek ve başarınızı kalıcı kılacak olan adımlardır.

Bu yazımda üç ana adımdan bahsedeceğim sizlere. Bu adımlar birbirini takip eden ve tekrar baştan başlayan adımlar aslında. Yanlış anlamayın; başa döndüğünüz adımlar değil, baştan sırayı takip eden adımlar demek istiyorum. Birazdan konuyu derinleştirdiğimde daha net anlayacaksınız. Ama öncelikle bir soru ile başlayalım; Siz adım atmaya yani harekete hazır mısınız? Bu soruya vereceğiniz 'evet' yanıtı çok önemli. Bu sayede adımlarınız anlam kazanacak ve gerekli olan itiş gücünü elde edecek.

Adımların isimleri belli; 'Girişim, gelişim ve değişim'. Her biri ilerlemeye ilişkin adımlar. Karar vermek ve harekete geçmek, ilk adım olan 'girişim' için çok önemli. İtici güç onlar. Bu süreç başladığında adımlar ilk başta küçük olmasına rağmen zamanla büyümek durumunda. İlerledikçe de adımların nitelik kazanmaya başladığını söylemek yanlış olmayacaktır. Girişimi desteklemek ve pekiştirmek adına ekip, fikirler ve vizyonlar ile beslenen bu adım ikinci ana adıma geçmek için hazırlanmaktadır aslında. Buradan da ilk adımı doğru attığınızı anlayabilirsiniz. Yani girişim adımınız ilerledikçe büyüyüp nitelik kazanmadıysa bu, adımınızın işe yaramadığını daha doğrusu başarısızlıkla sonuçlandığını gösterir bizlere. İşte bu büyük bir ipucu olacaktır ilerlemeye ya da vazgeçmeye yönelik. Bu başka bir yazının konusu. Biz adımlarımızdan bahsetmeye devam edelim. Nitelik kazanan girişim adımının ardından doğal bir sonuç olan gelişim adımı gelmektedir. Girişimin büyümesi, anlam kazanması, başarılı sonuçlanması anlamına gelen gelişim adımı zincirleme bir etki yaratır. Girişim adımından farklı olarak gelişim adımı yeniliklere çok daha açık olmanızı gerektiren bir adımdır. 

Gelişmek; geleceğe doğru yönelen, etrafını etkileyen, vizyonu yenilenmiş ve pozitif anlam ifade eden bir durumdur. Gelişmek için atılan adım girişim adımı iken, gelişim adımı evrimleşmeye ve değişmeye açık bir adımdır. Yön değiştirebilir, daha net kararlar verebilir ve etrafınızda kelebek etkisi dediğimiz etkiyi yaratabilirsiniz. Gelişim adımı zaten başardığınız ivmeyi size gösteren adımdır. Bu adım sizin ekip olarak ya da etrafınızdakilerle birlikte atmanız gereken bir adımdır. Çünkü büyük bir adım atma durumundur. Merdivenleri üçer üçer çıkmak gibi düşünebilirsiniz. Yorulmamak ve düşmemek, kendinize zarar vermemek adına bu adımı birlikte atmanız gerekmektedir; ekibinizle ya da etrafınızdakilerle... 

Ve gelelim son ana adıma; 'Değişim adımı'. Her şey değişir. Değişim kaçınılmazdır. Çünkü her şey hareket eder. Durağan değildir. Zaman ve günler bile değişirken bu hareketler diyarında, bizler de bu diyarın en küçük sakinleri olarak bu değişime katılmak durumundayız. Bu bir tercih değil aslında doğamızda olan bir şey. Değişmem diyen herkes değişmiştir. Evrimin önemli parçalarından biri değişimdir çünkü. Girişim adımının itici kuvveti olan fikirler ve harekete geçmek, gelişim adımı ile büyür, genişler ve kapsar. Gelişim adımının ardından ise değişim adımı ile değişir ve dönüşür. Dolayısı ile kapsadığı her şey de bu parelellikle değişmek durumundadır. Değişim yeniliği getirir. Eskiye veya geriye yönelik değişim olmaz. Değişim ileriye dönüktür. Bu attığınız adım sizi ileriye ve yeniliğe taşır. Bunun neticesi yine girişim adımıdır. Yani ilk ana adıma dönersiniz. 

Değişim adımının getirdiği yeniliğe dair bir girişim adımı olacaktır bu. Kısaca yeni bir girişim adımından bahsediyoruz. Bu döngü tekrar tekrar devam eder. Ne zamana kadar mı? Bu size bağlı. Siz ne zamana kadar isterseniz. Etrafınıza ve akıp gidene ayak uydurduğunuz ve katkı sağladığınız, farklılık kattığınız müddetçe bu adımlama döngüsü devam eder. 

İşin neticesi başarıdır, fikirleri hayata geçirmektir. Hayalleri gerçek yapmaktır. Bazen de bu hayalleri yeni hayaller için ortaya koymaktır. Hayaller de başka hayalleri besler. Her hayal bir diğerinin kapısıdır çünkü. Bu durumda, başka bir döngünün hikayesi. Hayat, hayatımız döngüler içindedir. Tıpkı içinde bulunduğumuz en hareketli döngü olan 'Samanyolu Galaksisi' gibi...

Bir şeyin altını tekrar çizmek isterim; hiçbir döngü tekrar barındırmaz. Her biri yeni döngülerdir. Tüm bu döngüler farklı başarılar demektir. 

Girişim, gelişim ve değişim adımları. Bu adımları not edin derim. İlk adımı attıktan sonra gerisi gelecektir emin olabilirsiniz. Siz yeter ki adım atmaya karar verin ve harekete geçin. 

Haritanız belli 'Giri-Geli-Deği-şim'... 

Çimen AKGÜN
Standart Üye / 67 Yazı / 151,8K Okunma

25 Aralık 1985 İzmir iline bağlı Ödemiş ilçesi doğumluyum. Haliç Üniversitesi Tiyatro Bölümü yüksek lisans mezunuyum. Lisansım Uludağ Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi olup, ilk yüksek lisansım ise Adlı Tıp alanıdır. Hukuk dalları üzerine KPSS, SMMM ve Açık öğretim kurslarında 8 sene öğretmenlik yaptım, Adlı Tıp alanında da hukuk üzerine çalışmalar yaptım. Lise hayatımdan beri uğraştığım tiyatro alanında akademik olarak yer almak için 2012 yılında konservatuar sınavlarına girerek bu alanda tezli yüksek lisansımı tamamladım. Kedi sahne sanatları tiyatrosunda oyuncu olarak yer almaktayım. Oyunculuk mesleğim içersinde bir çok tiyatro ve dizi içinde yer aldım. Aynı zamanda da profesyonel dans eğitmeniyim. Yaşam koçluğu, motivasyon koçluğu, kişisel gelişim uzmanlığı ve yaratıcı drama eğitmenliği yapmaktayım. Yazmayı çok seviyorum. Şiir yazan, şarkı sözü yazan, okuyan, araştırmacı bir kişiyim.


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST