Günlerinizi zaman öldürerek geçirmek boş boş oturmak, yapılacak bir iş bulamamak. Bu ifadeler sizede uygun geliyorsa Bore- Out Sendromu ile karşı karşıyasınız demektir.
Bore- Out Sendromu Nedir?
İşsiz bir iş gününüzü hayal edin. Yapacak bir şeyiniz olmadığı için çalışma saatlerinizi doldurmanız gerektiğini düşünün. Bunun için bir saat internet, bir saat kahve molası ... Bir anlık rüya gibi bir iş olduğunu düşünebilirsiniz. Sonuçta sizi izleyecek kimse yok, iş yok…
Bore-Out Sendromu; kişinin iş yerinde yapacak iş bulamamasından ve kendisine verilen görevleri basit ve yetersiz bulmasından kaynaklanan bir sendromdur. Kısaca bir ruhsal bunalım halidir. Bu sendrom 2007 yılında Peter Werder ve Phillippe Rothlin tarafından “Diagnose Bore Out” adlı kitapta tanımlanmıştır.
Çalışanların yaklaşık %30'u bu sendromdan etkilenirken, %10'u tükenmişlik sendromundan muzdariptir… Çalışan yapacak iş bulamadığında zihinsel ve fiziksel sağlığına zararlı davranışları hızla benimseyebilir. Örneğin; atıştırma, sigara molaları, depresyon, stres, kendisine olan güven kaybı vb. Yapmanız gereken hiçbir şey olmaması, değer kaybetmektir.
Peter Werder ve Phillippe Rothlin'in “The New Boreout Work Syndrome” kitabında sendromun ortaya çıkışını aşağıdaki 3 madde ile tarif edilmiştir;
- İş ile özdeşleme eksikliği sonucunda doğan ilgisizlik.
- Çalışanın gün içinde ne yapması gerektiğini bilmediği için doğan sıkıntı, özürlülük, ilgisizlik ve şüphe.
- Monoton, anlamsız görevler ile ziyan olma hissi; verebileceği her şeyi verebilme ya da verememe duygusu.
Bore- Out Sendromu ile Nasıl Başa Çıkılır?
İşinizden Ayrılabilirsiniz
İstifa en basit çözümdür. Ünlü Y kuşağı, çiçeklerden çiçeğe, daha çok şirketten şirkete çiçek toplamakta sorun yaşamaz. Gelişmenize izin vermeyen bir işte liderlik yapmaya devam etmenize gerek yok.
X kuşağı iseniz ve işvereninize sadakat duygusu besliyorsanız, bu zor bir karar olabilir. Sadakat sadece işinize bağlı değil, aynı zamanda tüm alışkanlıklarınız da var. Değişimi sevmediğinizden bahsetmiyorum bile ... Bu çok daha hassas bir durum ve süreç zaman alabilir. Ancak, işler değişmedikçe kalmak sizi terk etmekten çok daha sefil hale getirecektir. Uzun vadede, zihinsel sağlığınıza ve refahınıza mal olabilir.
Bu, her şeyi kaybettiğiniz ve istifa etmeniz gerektiği anlamına gelmez. Başka çözümler de var.
İnsan kaynaklarından yardım istemek
Çalıştığınız şirketin büyüklüğü ne olursa olsun, başvurabileceğiniz bir referans noktası olması gerekir. Bir İK veya sadece yöneticilerden veya ortaklardan biri olabilir. İlk adım bu konuda konuşmaktır. Durumunuzu açıklayın ve işinizin başarısına katkıda bulunma isteğinizi belirtin.
Profesyonel kariyerinize yeni bir ivme kazandırın
İnternet sayesinde bilginin kolay erişilebilir olduğu bir çağda yaşıyoruz ve ayrıcalıklıyız. Bir tutkuya sahip olmanız koşuluyla, hemen hemen her konuda kendinizi geliştirebilirsiniz. Her şeyi bırakmak belirli bir cesaret dozu gerektirir ama bir tükenme tam olarak yeniden düşünmeye başlamak için ideal bir fırsattır. Yaptığınız işte gerçekten tatmin oldunuz mu? Sabah erken kalkmak ister misiniz? Yaptığınız iş size memnuniyet veriyor mu? Kendinizle gurur duyuyor musunuz? Değilse, muhtemelen bazı değişiklikler yapmalı ve hayatınızı değiştirmelisiniz.