Loading

Duygusal Bilincin Ne Kadar Gelişmiş?

Duygusal bilinç, ortaya çıktıkları anda duygularımızın farkında olmak demektir.

Duygusal Bilinç Nedir?


Bireyin duygularını, bu duyguların kendisini nasıl tetiklediğini teşhis etmesi ve anlamasıdır. Bireyin duygularını birbirinden ayırt edebilmesidir. Bireyin, duygularının altında yatan nedenleri tanımasıdır. Duygusal bilinç, ortaya çıktıkları anda duygularımızın farkında olmak demektir. Belirli bir ruh halindeyken, geri adım atarak, kendimizi gözlemleyebilme ve aynada kendimize bakarak, şunları söyleyebilmektir:

 "Şimdi kıskanmaya başladın."
 "Şimdi rahatsız olmuş gibisin."
 "Şimdi kızmaya başladın."
 "Gerçekten hayal kırıklığına uğradın."

Duygusal bilinç duyguları birbirinden ayırt edebilme ve duyguların altında yatan sebeplerin farkında olma yeteneğidir. Duygusal açıdan güçlü ve gelişmeye açık yönlerimizin bilincinde olarak, kendimizi daha gerçekçi bir görüş açısından değerlendirmemizdir.

Duygusal Bilinci Gelişmiş İnsanlar


- Ne istediklerini bilir ve neden bu şekilde hissettiklerini anlarlar.
- Hislerinin, düşüncelerinin, eylemlerinin ve sözlerinin arasındaki bağlantıyı görürler.
- Duygularının performanslarını nasıl etkilediğinin farkındadırlar.

Duygusal Bilincin Önemi


Duygularını tanıyan insanlar, hayata kendi yollarını bulma konusunda başarılı olanlardır. Hem özel hem de iş hayatlarında önemli kişisel kararlar alırken kendi duygularına güvenirler. Zaman zaman, gerçekten ne hissettiğimizin farkında olmadığımız durumlarla karşılaşırız. Duygularımızın bilincine vardığımızda ise genellikle çok geç olmuştur. Eğer gerçek duygularımızı teşhis edemiyorsak, duygularımız bizi yönlendirir. Kişinin duygularının bilincinde olması, onları kontrol altına almasının ilk adımıdır.
 
Düşüncelerimiz, duygularımız ve verdiğimiz tepkilerin arasındaki bağlantıyı görebilmek ve bunların altındaki dürtülerin farkına varabilmek önemlidir. Verdiğim karar üzerinde herhangi bir duygumun etkisi olabilir mi? Mesela öfke gibi. Eğer öyleyse, bu ne kadar yerinde bir karardır? Eğer kişi, duygusal olarak içinde bulunduğu ruh halini teşhis ve ayırt edemiyorsa, olumsuz sonuçlara yol açan davranışlar sergileyebilir.

Duygusal bilinç, sezgiye dayalı muhakemenin önemli unsurlarından biridir. Kişinin ne zaman içinden gelen sesi dinlemesi ve sezgisel olarak hareket etmesi gerektiğini bilmesidir. Duygusal bilinç empati ile ilişkilidir. Eğer kendi duygularımızı teşhis edemiyorsak başkalarının duygularını tanımlamak ve anlamak çok da mümkün değildir.

Hakan Yıldız
Yönetici / 318 Yazı / 1,1M Okunma

1972 yılında Kayseri’de doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Kayseri’de tamamladıktan sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde Turizm İşletmeciliği ve Anadolu Üniversitesi İşletme bölümlerinden mezun oldu. Bir çok girişimcilik faaliyetinde bulundu ve kendi şirketlerini yönetti. 2003 yılında Özelleştirme İdaresi Başkanlığında görev alan Yıldız, Ataköy Marina, Türk Hava Yolları ve Erdemir A.Ş. gibi şirketlerde orta düzey yöneticilik görevlerinde bulundu. 2016 yılına kadar süren Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’ndaki görevinin ardından Eltemtek A.Ş. ‘de Genel Müdür Yardımcılığı yaptı. 2016 yılı Nisan ayında kamu görevlerinden ayrılarak Global Markets Turkey’i kurdu ve Norveç merkezli Global IT şirketine bir süre danışmanlık hizmeti verdi. Şu an finans ve enerji ticareti alanlarında iki fintech şirketi yöneten Yıldız, ülkemizdeki ilk Kitle Fonlaması platformlarından biri olan fonbulucu.com’un kurucusudur. Girişimcilik ve Kitle Fonlaması üzerine bir çok  makalesi bulunmakta olup, girişimcilik ekosistemi içerisinde fonlama ve bilgilendirmeyi görev edinen Girişimci Gazetesi, Fonbulucu Invest, Fikirler Yarışıyor, Non Stop Fund gibi bir çok platformu da yönetmektedir. Mentor, Girişimci ve Melek Yatırımcı da olan Yıldız, evli ve iki çocuk babasıdır.


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST