Loading

Daha İyisini Yapabilirsin

öz güven

Çoğu zaman varmak istediği, yapmak istediği veya ulaşmak istediği şeyleri gözünde büyütür insan. Ne yaparsa yapsın asla oraya ulaşamayacağını, işlerin yetişmeyeceğini ve bulunduğu yerde çakılıp kaldığını hisseder. Potansiyelini kullanamadığı için, planladıklarını yapamadığı için vicdani bir hesaplaşmanın içine düşer. Çoğu zamanda aleyhine düşüncelerle kendine haksızlık eder. Kendini küçültür, yaptıklarını değersizleştirir. Hatta belki de bulunduğu yerin tam da kıymetini bilemez. İşte tam da burada kişinin,  var olan durumu daha net görüp haksızlık etmeden, yolculuğu ve ilkelerini yeniden anlaması için bakış açısını düzenlemesinde yarar vardır. Peki, kişi bunu nasıl gerçekleştirebilir. Elbette farklı farklı yollar olabilir, bu konuda yarar sağlayacağını düşündüğüm şeyleri şöyle sıraladım, umarım işe yarar.

Ders almasını bil

Hatalar bu yolculukta senin en güçlü yanlarındır. Çünkü sana aittir ve senden daha iyi onları kimse anlamlandıramaz. Hatalar aslında iyi birer öğreticidir aynı zamanda. Onları gör, dinle ve sana ne söylemek istediklerini anlamaya, onlardan öğrenmeye çalış. Tam olarak neyi doğru yapmadın, o anda neyi yanlış düşündün, neye daha fazla zaman ayırman gerekiyordu da ayırmadın. Şimdi yaralarını sarmak için bir fırsat, başarısızlık diye bir şey yoktur, durumla ilgili geri bildirim söz konusu, bu şekilde yaklaşım seni daha iyiye ulaştıracaktır.

Seçenekler nelerdir?

Tıpkı futbol karşılaşmasında seyircinin kaleciye verilen pasa tepkisi gibi,  kişi de geri çekildiğinde genellikle olumsuz duygu ve düşüncelerle baş etmek zorunda kalacağından pek geri çekilmeyi aklına getirmek istemez. Oysa geriye çekilmek bazen daha geniş bir perspektiften daha geniş açıdan bakma fırsatı verir. Aynı oyunu oynarsan aynı sonucu alacağın kesindir. Özellikle çok istenilen, ille olsun denilen şeye bazen o kadar odaklanmış olunur ki etrafta ne olup bittiği, arkasından ne geleceğine dikkat edilmez. Duygular bazen aklın önüne geçer ve adeta hırs körü olunur. Bu yeni fırsatları görmeyi de engelleyecektir. Pasif oturmak değil yeni arayışları ortaya çıkarmak, yeni hamleler yapmak için bunu bir yöntem olarak görmek fayda sağlayacaktır.

Rüyalarında her gece görmelisin

Ne yaparsanız yapın tutkuyla yapın. Tutkunuz sizi diğerlerinden ayıran en önemli şeydir. Sizin bu yaptığınız işte farkınızdır. Başarı için en önemli zenginliğinizdir. Yaptığınız işle ilgili şu an neredesiniz? Ona karşı hala tutkulu musunuz? Başarılı insanların en önemli özelliklerinden birisi işlerine tutkuyla sarılmalarıdır. Öylesine ki adeta her gece rüyalarında yaptığı işi görürler.

Kendinize İnanın

Yola ilk çıktığınızda, yolculuk esnasında ve sonunda hep tereddütler, hep engeller, hep sıkıntılar olacaktır. Bunlardan bazıları dışarıdan bazıları ise içinizden sabote edecektir. Durduğunuzda, başarısız olduğunuzda, istediğiniz hedeften uzaklaştığınızda,  dinlenmek için molalar verdiğinizde ya da eğlenmek için biraz zaman ayırdığınızda hep sıkıştıran sorgulayan eleştiren asla memnun olmayan bir sabotajcı olacak onu susturmak kolay olmayacaktır. Onu dinlemek te bazen gerekebilir ancak siz kendi yetenek ve gücünüze sarsılmaz bir şekilde inandığınızda, göreceksiniz onun sesinin şiddeti giderek azalacaktır.

Olumlu düşünün, zihninizi buna alıştırın

Var olan duruma iki şekilde bakmak mümkündür. Olumsuz düşüncelerle dolu bir zihin çerçevesinden baktığınızda, çok kötü bütün renklerin karıştığı bir tablo, planların hiç birinin olmadığı asla başaramayacağınız, berbat bir iş çıkardığınızı, zaten işe yaramazın biri olduğunuzu vs. durumla karşılaşabilirsiniz. Olumlu düşüncelerle dolu bir zihin çerçevesinden baktığınızda, hedeflenen durumla aranızdaki mesafede nerede olduğunuzu, artılarınızın ya da eksilerinizin neler olduğunu görebilir, bu yönde olumlu duyguların daha çok ortaya çıkmasını sağlarsınız. Eğer zihninizi doğru çerçeveyi kullanmaya dönük eğitirseniz, olacak şeyleri anlamlandırmada, yaratacağı duyguları yönetmede daha etkili olacaksınız.

Dene, dene, yine dene

Zordur yolculuk, devam etmek ancak şunu kendinize söyleyin daha önce hiç sahip olmadığınız bir şeyi elde etmek, hiç yapmadığınız şeyleri yaparak elde edilecektir. Bunu ilk kez yaşıyorsun, gerçekten istediğin şeyi başardığını görmek, o duyguyu sonuna kadar yaşamak seni yolda tutacaktır. Bu yolda zaferdir mağlup olmak aslında.

Kabullen

Eğer çok kolay elde edilen bir şey olsaydı istediğin, ne kadar kıymetli olurdu?  Elde ettiğinde ne kadar önemi olurdu senin için? Demek ki bazen büyük ödüller, büyük zorlukların arkasından geliyor. Zorluklar başarının, ödülün büyük olacağını gösterir sadece, zorlukları da güzellikleri de kabullen.

Korkularının üzerine git ve tanı

Seni en çok korkutan şey nedir? Bu yolculukta ne olmasından korkuyorsun? Korkularını anladığında, onlarla yüzleşme cesaretini gösterdiğinde onların nasıl küçüldüğüne şahit olacaksın.

Sağlığın en kıymetli hazinendir

Gerçekten her işin başı sağlıktır. O nedenle beden ve ruh sağlığına dikkat etmelisin. Yediğine içtiğine, uyku ve dinlenme saatlerine, spor, sanat, kültürel faaliyetlere ihtiyacın olduğunu unutma. Kaybettiğinde asla yerine konulmayacak iki şey vardır. Biri sağlık, diğeri zaman, unutma.

Fayda yaratmaya çalış

Yaptığın şey her neyse başkaları için de fayda yaratmalı. Tek başına elde edilen başarı çoğu zaman çok anlamlı olmuyor. Başkalarını da geliştirmeli, onların da hayatına dokunmalı. Bunu yapabiliyorsan oldukça başarılısın. Unutma sen geliştikçe çevreni de geliştiriyorsun aslında.

Yardımsever ol

Başkalarına yardımcı olan insanlar yaptıkları şeyden daha fazla tatmin olmaktadırlar. Çok zengin, çok başarılı, çok tanınan biri olmayabilirsin ancak gerçekten başkaları yardımda bulunuyorsan sen zaten başarılısın.

Seçim yapmak özgürlüktür

İstediğin bir şey için buradasın, bu yolculuğa çıktın bu gerçekten büyük bir özgürlüktür. Seni kimse zorlamadı, kimse sıkıştırmadı. Belki önüne bazı öneriler koydular ama seçim senin, en kötü ihtimalle olay senin istediğin şekilde sonuçlanır.                                                                                                                        

MEHMET İŞGÜZAR
Yazar / 4 Yazı / 5,2K Okunma

1991 yılında Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Eğitim Programları ve Öğretim Bölümünden mezun olmuştur. 1998 yılında Yüksek Lisans Eğitimini Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde tamamlamış ve Bilim Uzmanı unvanı almıştır. 2011 yılından sonra Koçluk üzerine çalışmalara başlamış bu konuda ilk olarak 2012- 2015 yılları arası NLPAT Ankara’dan Practitioner ve Master Practitioner eğitimlerini tamamlamıştır. 2015-2017 yılları arası İCF( Uluslar arası Koçluk Federasyonu) onaylı ACTP eğitimlerini tamamlamıştır.  Mart 2017’de ICF’e üye olmuş ve 12/06/2017 İCF ACC – 23/07/ 2019 itibariyle PCC   sertifikalı Koç olma unvanını almıştır.  Mehmet halen Yaşam Koçluğu- İlişki Koçluğu- Öğrenci Koçluğu- Yönetici Koçluğu ve Takım Koçluğu alanlarında bireysel ve kurumsal çalışmalar yapmakta ve farklı programlarla eğitimler düzenlemektedir.


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST