Loading

Kişisel Gelişimin 4 Aşaması

Değişim, yaşamın kaçınılmaz ve kişisel gelişimimizin temel bir parçasıdır.

küpler

“Korkuyu yaşamın bir parçası olarak kabul ettim. Özellikle de değişim korkusu...”

                                                                                                  Erica Jong

Değişim, yaşamın kaçınılmaz ve kişisel gelişimimizin temel bir parçasıdır.

Bazen değişim isteğe bağlıdır. Burada kendimiz isteyerek bir değişim yapmayı tercih ediyoruz. Kariyer değiştirmek, bir iş kurmak ya da ilişki kurmak, ebeveyn olmak ya da yeni bir hobi edinmeye karar verebiliriz.

Diğer zamanlarda, değişim istemsizdir, kontrolümüz dışındadır. İş kaybını, biten ilişkileri veya değişmeye zorlayan diğer dış faktörleri bir düşünelim.

Bu yazımızda bir değişiklik yapma, bilinmeyene adım atma veya mevcut konfor bölgesinin dışında bir şeyleri takip etme konusundaki gönüllü kararlara odaklanacağız.

Kişisel gelişimin bu dört aşaması, herhangi bir yeni girişimde başarımızın anahtarı olacaktır. Şimdi bu aşamaları tek tek inceleyelim.

Karar Aşaması

Bizi değişim yoluna sürükleyen bir karar verdiğimizde, bu kararın peşinden genellikle büyük bir coşkuya kapılırız.

Karar ebeveyn olmak, işyerinde yüksek bir rol almak, yeni bir hobi veya dilde uzman olmak veya yeni bir işe başlamak olabilir.

Bu karara doğru ilerlerken, genellikle ideal başarı seviyemize ulaşmak için ne kadar emek ve zaman harcayacağımızı bilemiyoruz. Ancak bu bilgi eksikliği bizde gelecekte sahip olacağımız şey için heyecan yaratır.

Korku Aşaması 

Burada heyecan, öğrenme eğrisinin başarı için ne kadar önemli olduğunu fark ettiğimizde hızla korkuya dönüşür.

Korku duymak; arkadaşlarımızdan, ailemizden veya meslektaşlarımızdan almayı düşündüğümüz karar konusunda aldığımız destek ve güven eksikliğidir.  

Korku aşaması kişisel evrimimizin en kritik noktasıdır. Zira insanların çoğunluğunun hedeflerini ertelemesine hatta daha başlamadan vazgeçmesine neden olabilir.

Bazı insanlar başarısız olurlarsa sonrasında neler olacağından korkar. İnsanlar onları yargılayacak ve başarısız olarak etiketleyecekler mi?  Başarısızlıktan dolayı hayatın en büyük derslerini elde ettiğimiz bilgeliğin eksikliği.  

Bazıları da başarırlarsa ne olacağından korkuyorlar. Başarılı olursa gelecek tüm değişikliklerin üstesinden gelebilirler mi? Başarılı olanlar, başarılarının nasıl kazanıldığının anlaşılamaması durumunda başarıya gölge düşeceği düşüncesi…

Korkunun başarıya giden yolda adımlardan bir tanesi olduğunu kabul etmeliyiz.

Ve ileri doğru ilerleyen insanlar, korkularına rağmen, arzu ettikleri hedefe ulaşanlardır sadece. 

Dönüşüm Aşaması 

İş hayatımızda her zaman küçük başarıları kutladık, çünkü onlar daha büyük hedeflere doğru yaklaştığımızı gösteriyorlardı.  

Kişisel gelişimimizin dönüşüm aşamasında, her küçük başarı bizi hedeflerimize ilerlerken daha az korku ve daha güvenli hisseder hale getirir.  

Küçük zaferler, bize ileriyi zorlamak için gerekli coşku ve pozitif enerji artışını sağlar.

Yeni Varlık Durumu Aşaması

Kişisel gelişimimizin son aşaması, bilinçli olarak olmak istediğimiz kişi olduğumuz zamandır.

Küçük başarılar arttığında artık hareketlerimizin tümü düşünce veya korku olmadan doğal olarak akıyor. Kişisel gelişimimize devam etmek ve bir sonra ki  hedefin ne olacağına karar verene kadar heyecanımızı takip etmek gerekir.

Harekete Geçin  

Yaşamdaki gerçek tatmin, daima potansiyelimizin sınırlarını zorlayarak gelir.

Kişisel evrimimizin peşinden bilinmeyene doğru giderken korkunun en büyük engel olacağını unutmayın.

Korku ile karşılaştığınızda hedeflerinize geri dönmeyin; harekete geçin. Attığınız her küçük adımda; korku sizin üzerinizdeki gücünü kaybeder.  

Ve korku gittiği an, kişisel hedeflerinizin tümüne ulaşılabilir hale gelirsiniz.

 

Dilek Seferoğlu
Yönetici / 265 Yazı / 359,0K Okunma


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST